Családok tartják blokád alatt a parlamentet

2013. június 11. 09:31

Már második hete tüntetnek a családok Bosznia-Hercegovinában, amiért az újszülöttek nem kapnak személyi azonosítót.

2013. június 11. 09:31

A szerb, horvát és bosnyák közösségek február óta nem tudnak megállapodni az új személyi számról, amely lakóhely szerint azonosítja a polgárokat. Az új rendszer megváltoztatná a nemzetiségi arányokat, ezért még nem tudtak megegyezni róla a politikusok.

A bosnyák gyermekek viszont enélkül nem kapnak útlevelet és társadalombiztosítási kártyát sem. A patthelyzet miatt például egy három hónapos csecsemő nem kaphatta meg sürgős őssejtátültetését Németországban.

A fiatal szülők és egyetemisták a napokban ismét blokád alá vették a bosnyák parlamentet. Azt követelik, hogy a képviselők minél hamarabb állapodjanak meg az új rendszerről.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tetigi
2013. június 11. 22:38
A nálunk honos személyi szám (mai nevén: személyazonosító jel) rendszerét a dánokéról másolták, még a Kádár-korszakban. Nagyon praktikus volt: mindent ezzel az egy számmal lehetett intézni, (adót, társadalombiztosítást, lakcímet stb.), és még megjegyezni is könnyű volt. Aztán jöttek a libsik, és fontosságukat bizonyítandó kitalálták, hogy „az adatállományok összekapcsolása sérti az emberi alapjogokat”, (emögött persze nem volt más, mint a zavarosban halászás szándéka). Így aztán most hurcolhatunk magunkkal 4-5 db kártyaformátumú szarságot, (figyelve a lejárati időket is). Miközben ha meghívást kapok a Műegyetemre vagy a bajai Főiskolára, mint óraadó tanár, azonnal meg kell adnom az összes kurva adatomat, az összes kibaszott kártya számával, (ami szerintem messze kimeríti az „adatállományok összekapcsolása” törvényi tényállását), annál is inkább, mert az egyes kártyafajtákk számai úgy vannak kiagyalva, hogy egy egyszerű algoritmussal átszámíthatók egymás között. A dánok meg: köszönik, jól vannak.
Akitlosz
2013. június 11. 13:30
Bosznia-Hercegovina mesterséges tákolmány. Önerőből életképtelen. A példa is mutatja. Jobb lenne a szerb részelnek Szerbiában, a horvát részeknek Horvátországban. A bosnyákok meg ... így jártak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!