Unják a politikát a britek

2013. december 27. 12:37

Dühösek a britek a politikusokra, és a politikára. És még unják is a The Guardian legújabb felmérése szerint. Nagy-Britanniában egyre mélyebb a politikai kiábrándultság.

2013. december 27. 12:37

A brit választóknak csaknem a fele dühös a politikára és a politikusokra, kétharmaduk pedig szószegőnek tartja a politikai vezetőket a The Guardian által pénteken ismertetett legújabb felmérés szerint. A vezető baloldali brit napilap megbízásából elvégzett országos közvélemény-kutatás azon kérdésére, hogy a megkérdezettek ösztönösen mit éreznek, ha a politikára vagy a politikusokra gondolnak, a válaszadók 47 százaléka közölte, hogy „dühöt”, további 25 százalék pedig „unja” a politikát. A válaszadók mindössze 16 százalék gondol „tisztelettel” a politikusokra, és alig 2 százalék válaszolta azt, hogy őt „lelkesíti” a politika.

Arra a kérdésre, hogy ha nem vesz részt a következő választásokon, annak legvalószínűbb oka mi lenne, a felmérésbe bevont választók 64 százaléka a politikusok megszegett ígéreteit nevezte meg.

Az utóbbi hetekben ez a második olyan felmérés, amely azt jelzi, hogy a brit választók tömegesen fordulnak el a politikától. Egy korábbi országos felmérése, amit a közéleti magatartási normák betartására ügyelő kormányzati tanácsadó szervezet végzett, azt mutatta ki, hogy a britek 40 százalékának „teljesen elege van” a politikából, és azt fontolgatja, hogy nem vesz részt a következő parlamenti választásokon. A szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy egyre mélyebb a politikai kiábrándultság a brit közvéleményben, a választókban „mélységes a szkepticizmus és a bizalomhiány” a politikusok iránt.

A tanácsadó testület felszólította a brit pártokat arra, hogy sürgősen tegyenek lépéseket a politikai közéletbe vetett bizalom helyreállítására, mivel ellenkező esetben még mélyebbre süllyedhet a választói részvétel. A legutóbbi, 2010-ben tartott brit parlamenti választásokon a szavazásra jogosultaknak csak a 65 százaléka vett részt.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2013. december 28. 06:24
Mert ez hol nem így van? Ez egy ilyen politikai rendszer, csak így tud működni.
Fahrenheit 451
2013. december 27. 12:57
"Unják a politikát a britek" A britek láthatóan okos emberek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!