A fonton veszekszik Anglia és Skócia

2014. augusztus 29. 09:17

Mindenki tudja, hogy „válás esetén általában nem marad közös a bankszámla és a hitelkártya” – mondta csütörtökön Glasgow-ban a brit miniszterelnök arra utalva, hogy ha Skócia az elszakadást választja a szeptemberi függetlenségi népszavazáson, akkor búcsút mondhat a fontnak. A skót kormányfő szerint viszont „az nem Anglia fontja, hanem Skócia fontja is”.

2014. augusztus 29. 09:17

Skócia nem használhatja tovább a fontot fizetőeszközéül, ha a szeptemberi függetlenségi népszavazáson az elszakadás mellett dönt – erre tett egyenes utalást csütörtök este a brit kormányfő. David Cameron a legnagyobb skót városban, Glasgowban szólalt fel a Brit Iparszövetség (CBI) helyi központjának üzleti rendezvényén. Kijelentette: mindenki tudja, hogy „válás esetén általában nem marad közös a bankszámla és a hitelkártya”. A sikeres valutaunióhoz politikai és gazdasági unió is szükséges – tette hozzá.

Cameron szerint három héttel a népszavazás előtt az elszakadást pártolóknak nincs válaszuk arra az alapvető kérdésre, hogy Skócia milyen fizetőeszközt fog használni függetlenné válása esetén.

A skót kormány szeptember 18-ára írta ki a népszavazást arról, hogy Skócia elszakadjon-e a 307 éves brit uniótól. A függetlenséget pártolók és az unió fenntartásának hívei között éppen arról folyik a leghevesebb vita, hogy Skócia használhatná-e tovább a fontot, ha elszakad Nagy-Britanniától. Alex Salmond skót kormányfő rendre azzal érvel, hogy van lehetőség a megegyezésre a fontunió fenntartásáról függetlenség esetén is, mivel ez Skócia és az Egyesült Királyság fennmaradó részének közös érdeke lenne. Salmond szerint ugyanakkor Skócia a hivatalos valutaunióról szóló megállapodás nélkül is megtarthatná a fontot, mivel – visszatérő szavajárása szerint – „az nem Anglia fontja, hanem Skócia fontja is”.

A hivatalos fontunió lehetőségét a brit kormány egyértelműen elveti. A brit pénzügyminisztérium nemrég közleményében szögezte le, hogy „ha Skócia otthagyja az Egyesült Királyságot, otthagyja a fontot is”, mivel az Egyesült Királyság nem vállalhatja azt a kockázatot, hogy adófizetőinek kelljen szükség esetén pénzügyileg kisegíteniük „egy külföldi országot és annak bankjait”. Ezt az álláspontot erősítette meg csütörtök esti glasgowi beszédében David Cameron is. A brit miniszterelnök a CBI rendezvényén kijelentette, hogy a skót nép teljesen egyértelmű választás előtt áll: vagy a brit unió része marad, és akkor megtarthatja az Egyesült Királyság egységes valutáját, a Bank of England – a brit jegybank – garanciáival együtt, vagy „fejest ugrik a nagy ismeretlenbe”.

Csütörtök esti beszédében Cameron élesen elítélte Alex Salmond skót kormányfő azon többször is hangoztatott álláspontját, hogy Skócia nem vállalja át az Egyesült Királyság teljes államadósságának rájutó részét, ha függetlenné válása esetén nem használhatja tovább hivatalos megállapodás alapján a fontot. A brit miniszterelnök szerint ha egy ország azzal fenyegetőzik, hogy nem teljesíti meglévő adósságkötelezettségeit, akkor nem számíthat arra, hogy a befektetők megveszik ezután kibocsátandó új adósságát. Ezt az utat felelős kormány nem választhatja - tette hozzá Cameron.

Skóciára a szuverén brit államadósságból hozzávetőleg 100 milliárd font (csaknem 40 ezer milliárd forint) jutna a skót gazdaságnak az Egyesült Királyság teljes hazai össztermékén belüli súlya alapján.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szörftábor Msza.hu
2014. augusztus 30. 19:51
MegFONTolandó.
realista
2014. augusztus 30. 13:06
Majd újra feltalálják a rézhuzalt. Az angol vicc szerint két skót egyszerre hajolt le egy talált egypennisért - egyik sem engedte el.
Burmin
2014. augusztus 29. 14:23
Fura: ha nem használhatják a fontot akkor mért kéne átvállalni az adósságot. Na erre mondják hogy rókafogta csuka...
kizökkentidő
2014. augusztus 29. 13:24
Nem jó az az unijó (sem).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!