Jó zsaruk – rossz zsaruk. Keresd a jót!

2014. augusztus 14. 10:14

Fergusonban most pattanásig feszült a helyzet, rohamrendőrök tucatjait vezényelték az utcára, állandósultak az összetűzések, és sajnos sok a sérült.

2014. augusztus 14. 10:14
Gulyás Márton

A körzetben, ahol Michael Brown élt, és ahol a lakosság kétharmada fekete, a szolgálatot teljesítő 53 rendőr közül 50 fehér volt. A St. Louis megyei rendőrhadnagyról már 2013-ban jelentek meg olyan híradások, melyekből kiderült, utasítást adott a beosztottjainak arra, hogy tartsanak »fekete napot«, állítsanak meg »minden feketét a bevásárlóközpontban«, vagyis amennyire ez csak lehetséges – szintén saját szavait idézve – »tegyük a börtönöket színesebbé«. Az eligazításon részt vevő fekete rendőrök felé pedig azzal fordult, »nem rólatok beszélek srácok, ti a jó fiúk vagytok«. Egészen mellbevágó az az adat, ami 2000-től taglalja, hogy a helyi rendőrök által a közúton igazoltatott fekete és fehér polgárok (ezt a személyes adatot a helyi rendőröknek kötelezően rögzíteniük kell) számarányukban hogyan viszonyulnak az összlakosság fekete-fehér arányaihoz. Nem meglepő az eredmény: fekete állampolgárokat 1.2-1.6-szor nagyobb arányban állítottak elő a lakosságon belüli számarányukhoz képest, míg a fehér állampolgárokat 0.6-0.4-szer kevesebbszer. Ez a Fergusoni Rendőrkapitányság hivatalos adata, 2000-2013 közötti előállításokalapján.

Több mint egy évtizede tudható – hiszen éves jelentések készülnek ezekről az előállításokról – hogy a rendőrség intézményesítetten folytat rasszista gyakorlatot a közúti ellenőrzések során. Az adat még durvább, ha hozzátesszük, hogy az előállítottak 86%-a fekete, és mindössze 12.7%-a fehér. De az adatok ismerete önmagában nem volt elégséges – a probléma felismeréséhez Michael Brown halála kellett.

Fergusonban most pattanásig feszült a helyzet, rohamrendőrök tucatjait vezényelték az utcára, állandósultak az összetűzések, és sajnos sok a sérült.A rendőrségnek és az állam intézményeinek súlyos konzekvenciákat kell levonniuk, ezt várja el tőlük a közvélemény, Barack Obama elnök és Al Sharpton, híres civil jogvédő és baptista lelkész, aki megrendítő beszédben kért higgadtságot a közösségtől, és tett hitet egyben a csendes hallgatás és tudomásulvétel ellen, követelve a tisztességes és következményekkel járó eljárást a gyilkossággal szemben.

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
teljesenertelmetlen
2014. augusztus 14. 19:50
Marcika, ha a négerek nagyobb arányban sárosak, akkor nagyobb arányban is fogják őket előállítani, mivel ez a rendőrség dolga. Ha mindegyik tiszta lenne, mint a hó (képzavar), akkor nem állítanák őket elő. Ilyen egyszerű. A másik pedig: aki az USA-ban rendőrre támad, és el akarja venni a fegyverét, azt azonnal és gondolkodás nélkül lelövik. Akár fehér, akár fekete, akár sárga. Csak éppen valahogy a feketék ebben is felülreprezentáltak...
nahát-nahát
2014. augusztus 14. 18:02
Most akkor "amerikában verik a négereket?" ..esetleg egy jó kis ülősztárjk az usa követség elé...? természetesen a norvég alap pénzéből? Ha már statisztikát gyárt a fiatalember, akkor nézze meg gyorsan, hány százalékát töltik meg a színesbőrűek a börtönöknek! Nem hiszem, hogy az amerikai törvényhozás rasszista lenne, de finoman is szólva felülreprezentáltak. Unalmas, hogy liberális marhaságok alapján próbálja elemezni a világot!
simonvitéz
2014. augusztus 14. 17:30
Hajrá Demokraták, mutassátok meg a nácOrbánnak hogy kell méltányosan bánni a kisebbséggel!
balbako_
2014. augusztus 14. 15:07
Ha mondjuk -imádják az ilyesmit a bigott liberálisok - egy városban élnek pirézek és marézek. A pirézek létszáma kevesebb, ámde ők adják a bűnözők többségét. Akkor a hülye rendőrkapitány azt mondja - Gyerekek holnaptól minden igazoltatott piréz után tessék azonnal egy marézt is igazoltatni.- (Miért?) Az okos meg azt - Gyerekek holnaptól minden erőnkkel a bűnözők ellen kell fordulni, és nekem mihamarább az összeset gyűjtsétek be. Igazoltassátok, ha kell 30x is őket!- (Nem ez az életszerű vazze!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!