Lenullázódhat a német gazdasági növekedés

2014. augusztus 03. 12:34

Az ukrán válság és az Oroszország elleni szankciók lenullázhatják a német gazdasági növekedést Hans-Werner Sinn szerint. A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet igazgatója szerint azonban attól nem kell tartani, hogy Németország gazdasági válságba esne.

2014. augusztus 03. 12:34

Az ukrán válság és az Oroszország elleni szankciók következményei lenullázhatják a német gazdasági növekedést – írja a német Wirtschaftswoche hírportálon megjelent cikkében Hans-Werner Sinn, a müncheni Ifo gazdaságkutató intézet igazgatója.

„A tavalyi év második felében beindult és a télen is folytatódó gazdasági növekedés lassulni látszik” – írja Hans-Werner Sinn, hozzátéve: az Ifo múlt hónapban kiadott gazdasági növekedési előrejelzését úgy tűnik, lefelé kell revideálniuk.

Az ukrán válság a második negyedévben már visszafogta a német gazdasági növekedést. „A feltételezés, hogy a második negyedévben a gazdaság 0,3 százalékkal nőtt az első negyedévhez képest, a dolgok jelenlegi állása szerint tarthatatlannak tűnik. Sokkal inkább zéró növekedés lesz belőle” – fogalmazott az igazgató. „A negyedik negyedévre előre vetített 0,4 százalékos növekedést is minden bizonnyal lefelé kell módosítani. Mindez a 2014-es és 2015-ös növekedési előrejelzések számottevő csökkentését is maga után vonja” – tette hozzá

Attól azonban nem kell tartani, hogy Németország újabb gazdasági válságba esne – hangsúlyozta Hans-Werner Sinn. Egyrészt a gazdaság jórészt a belső kereslet növekedésére támaszkodik, másrészt a szolgáltatóipari szektor stabil teljesítményt mutat, harmadrészt az Ifo saját gazdasági hangulatindexe is csak csekély mértékben csökkent az előző periódusokhoz képest – magyarázta a szakember, aki szerinte a helyzet semmiféle hasonlóság nem mutat a 2008-as válsággal.

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pitypang1125
2014. augusztus 03. 17:01
Miért mit gondoltak az idióták? Oroszországnak valóban nagy szüksége van az európai piacokra, gazdaságra, de viszont a nyugatnak is szüksége van az Orosz piacra, sőőőt nagyobb mint fordítva!!!
Brigadéros
2014. augusztus 03. 16:37
Kéne végre valami jó ürügyet találni az oroszok ellen...mondjuk Kassa 41-es bombázása?!?
Csigorin
2014. augusztus 03. 15:45
Igy jar aki az amerikai politikai erdekeket elobbre sorolja a sajat gazdasagi erdekeinel. Es meg is erdemli.
Berecskereki
2014. augusztus 03. 14:59
"Mától olcsóbban jön a gáz 2014. 8. 1 Mától ezer köbméterenként 300 dollárnál olcsóbban érkezik az orosz gáz, amiért 2012 utolsó hónapjaiban még 560 dollárt fizettünk. Az augusztusban behozott mennyiség jelentősen nőni fog." http://www.vg.hu/vallalatok/energia/matol-olcsobban-jon-a-gaz-432391
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!