Ukrán válság: önigazgatási jogot kaphatnak a régiók

2015. február 06. 08:08

Az ukrán külügyi szóvivő közlése szerint a francia elnök és a német kancellár új béketerve bizonyos önigazgatási jogot biztosítana a Donyec-medencénak, ugyanakkor Ukrajna területi épsége és a központi vezetés nem kérdőjelezhető meg. Közben még nem született döntés az esetleges amerikai fegyverszállításról: Obama vonakodik, a republikánusok viszont akár törvénnyel is köteleznék a fegyverszállítást.

2015. február 06. 08:08

A francia elnök és a német kancellár új béketerve a Donyec-medence egyfajta decentralizációját tartalmazza – jelentette ki csütörtökön Jevhen Perebijnisz ukrán külügyi szóvivő egy tévéinterjúban. A tisztségviselő megjegyezte, hogy valószínűleg Moszkva a kelet-ukrajnai konfliktus „befagyasztását” szeretné, a Donyec-medencét olyan képződménnyé változtatva, amely fékezi Ukrajna reformtörekvéseit és közeledését Európához.

Azok a megbeszélések, amelyeket most folytatunk, azon alapulnak, hogy a Donyec-medence különleges helyzete csakis úgy valósulhat meg, hogy az ukrán vezetés kontroll alatt tartja az ottani folyamatokat, valamint megmarad ellenőrzése az orosz-ukrán határ fölött” – fejtette ki Perebijnisz. Hozzátette: az viszont, hogy milyen szintű decentralizáció menjen végre Ukrajnában, azt az ukrán parlamentben és a vezetésben vitatják majd meg. 

A szóvivő szavai szerint a béketerv kimondja: Ukrajna kész bizonyos szintű önigazgatási jogot biztosítani a régióknak, beleértve a Donyec-medencét is. „Nem kérdőjelezhető meg viszont Ukrajna területi épségének és a központi vezetés az ország egész területe fölötti feltétel nélküli ellenőrzési jogának alapelve” – szögezte le Perebijnisz.

Még nem dőlt el a fegyverszállítás kérdése

Nem született döntés eddig az Ukrajnába irányuló esetleges amerikai fegyverszállításokról – jelentette ki csütörtökön Washingtonban Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője. Earnest hozzátette, hogy a lépéssel kapcsolatos egyik aggály az, hogy az hozzájárulna a vérontás fokozódásához. (John Kerry amerikai külügyminiszter ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy Obama csak a hétvégi müncheni biztonságpolitikai konferenciát és az Angela Merkel német kancellárral hétfőn a Fehér Házban folytatandó tárgyalásait követően fog határozni a fegyverszállítás ügyében.)

A fehér házi szóvivő Washingtonban elmondta, az Egyesült Államok támogatja az ukrajnai válság diplomáciai rendezésére irányuló erőfeszítéseket, de hangsúlyozta, hogy a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok nem tartották be sem a csapatvisszavonásról, sem a nemzetközi ellenőrzésről, sem pedig a túszok szabadon engedéséről megkötött korábbi megállapodásokat.

John McCain szenátor, az amerikai szövetségi felsőház katonai bizottságának elnöke közölte: ha Obama elnök nem szánja rá magát az ukrajnai fegyverszállításra, akkor a kongresszus olyan törvényt fog alkotni, amely megköveteli majd tőle ezt a lépést. McCain ezt egy tucatnyi republikánus és demokrata szenátorral közösen megtartott sajtóértekezletén mondta.

Decemberben mind az akkor még demokrata többségű szenátus, mind pedig a republikánus ellenőrzés alatt álló képviselőház megszavazta azt a törvény, amely felhatalmazást adott az Ukrajnának való fegyverszállításokra. Barack Obama aláírta a jogszabályt, amely meghagyta számára a döntés jogát ebben a kérdésben.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gombóc XVI. Artúr
2015. február 07. 22:08
"Hogy mi a hiteles és mi nem", azt minden -normális- országban a jogszabályok döntik el. Amúgy Oroszországnak mi az érdeke szerinted? Mert Putyin cár katonái és harckocsijai harcolnak egy másik, független állam területén. Amúgy az, hogy mi a jó az ott élő embereknek, azt nekik van joguk eldönteni, de te Magyarországról ezt biztosan tudod. Akkor ez most hogyan is van??
kjkj945
2015. február 06. 14:12
Önigatgazgatási jog KRIM ?
berzsian56
2015. február 06. 11:32
A jelenlegi ukrán kormánnyal nem szabad tárgyalni, Jacenyjuk teljes egészében az amikra támaszkodik, tőlük várja a megoldást. Szerencsére sem a németek, sem a franciák nem támogatják Ukrajna nátó tagságát, mert tudják az oroszokat a rendezésből kihagyni nem lehet. Az autonómia egy fából vaskarika. A bizonyos függetlenség itt már nem elég, átmenetileg hozhat némi fegyvernyugvást, de megoldást nem. Vagy teljes önnállóságot kap a terület, vagy folytatódnak a harcok tovább. A vége úgyis az lesz, hogy egy év múlva jobb pozicióból tárgyalhatnak a szakadárok a teljes függetlenségről, mert az Ukrán gazdaság hónapokon belül összeomlik. Ezt az oroszok még kikényszerítik, azután tárgyalnak.
thymian
2015. február 06. 09:36
"A szóvivő szavai szerint a béketerv kimondja: Ukrajna kész bizonyos szintű önigazgatási jogot biztosítani a régióknak, beleértve a Donyec-medencét is. „Nem kérdőjelezhető meg viszont Ukrajna területi épségének és a központi vezetés az ország egész területe fölötti feltétel nélküli ellenőrzési jogának alapelve”" Ezek hülyék. Bizonyos szintű. Magyarul, ha úri kedvük úgy tartja lesznek jogaik, ha nem, mehetnek a sóhivatalba. Egy ilyen ajánlatot nem fogadhatnak el. A kárpátaljaiak is megszavazták az autonómiájukat és lófitty sem lett belőle.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!