Hetven éve dobtak atomot Nagaszakira

2015. augusztus 09. 11:06

1945. augusztus 9-én dobták le az amerikaiak Nagaszaki városára a második atombombát. Japán hat nappal később feltétel nélkül kapitulált.

2015. augusztus 09. 11:06

Az Euronews beszámol arról: hetven évvel ezelőtt, 1945. augusztus 9-én dobott atombombát az amerikai légirő egyik gépe Nagaszaki városára. A bombázás miatt több mint 70 ezren vesztették életüket, sokan a sugárzás miatt kialakult betegségekben haltak meg. 1945. augusztus 15-én Japán feltétel nélkül megadta magát. Az erről szóló nyilatkozatot szeptember 2-án írták alá, ezzel hivatalosan is véget ért a második világháború.

A nagaszaki Békeparkban 75 ország képviselője és túlélők emlékeztek a pusztításra. Abe Sinzó japán miniszterelnök és Nagaszaki polgármestere is kiemelte, hogy fel kell számolni a nukleáris fegyvereket. A kormányfő azt mondta, hogy a világnak nincs szüksége atombombára.

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szeekely
2015. augusztus 10. 06:00
nincs mentseg az atombombak ledobasara. a tomeggyilkossag az tomeggyilkossag haboru idejen is. civil aldozatok tomegei haltak meg, ezt nem lehet kidumalni. nagyszamu civil aldozat, mint sikeres harci cselekmeny, ez elvezet szeptember 11 logikajahoz. sokkal jobb lett volna rendesen vegigharcolni a haborut, akarmeddig is tartson.
Kanóc
2015. augusztus 09. 22:52
Előbb-utóbb valakik mindenképp ledobták volna az első atombombát. Érdekesen alkultak volna a dolgok, ha épp Japánnak lett volna rá akkor lehetősége. De hát nincsenek volnák.
egysegelem
2015. augusztus 09. 19:26
Tetszik ahogy a japanok megemlekeznek, nem vadolva, nem felelosoket keresve, nem szitkozodva, hanem belatjak, hogy abban a tortenelmi helyzetben ok sem voltak semmivel sem kulonbek ettol, csak az ellenfelnek jobb tudosai voltak es legyozte oket, es inkabb a bekere hivjak fel a figyelmet, arra, hogy tobbe ne legyen haboru, es akkor nincs ok az ilyen fegyverek bevetesere sem. Pontosan tudjak, hogy ok maguk voltak a fegyver bevetesnek legfobb oka, nem az USA, ha idoben leteszik a fegyvert, ez nem tortenik meg, ha ki sem robbantja ka haborut, szintugy, ezt megertven az amugy nagyon harcos Japan kesobb mar nem inditott haborut senki ellen.
altona
2015. augusztus 09. 17:32
...viszont a sárgák megtanulták, hogy nem lehet horgonyon pihenő flottát bűntetlenül megbombázni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!