Hirosima, 1945. augusztus 6.

2015. augusztus 06. 15:12

Csütörtökön hetven éve, hogy ledobták az atombombát Hirosimára. Az atomrobbanás 140 ezer ember halálát okozta, és sivataggá tette a várost.

2015. augusztus 06. 15:12

1940-ben, a második világháború elején 350 000 lakosa volt Hirishima városának. 1945. augusztus 6-án délelőtt 8 óra 15 perckor az Amerikai Egyesült Államok légierejének B–29-ese, az Enola Gay, amelynek Paul W. Tibbets ezredes volt a parancsnoka, atombombát dobott a településre. A bombát az amerikaiak Little Boy-nak , vagyis kisfiúnak nevezték el. Urán 235-ös izotópon alapuló fissziós (maghasadás elvű), 15(± 20%) kilotonna robbanó erővel rendelkező atomfegyver volt, „puska” típusú bombának megépítve.

A vakító villanással és gombafelhővel kísért atombomba-robbanás a halottak és a romok városává tette Hirosimát. Az atomtámadás az utólagos becslések szerint 90-140 ezer ember életét követelte, 70 ezer ember azonnal meghalt, a többiek pedig később, a sugárzás okozta betegségek következtében vesztették életüket. Augusztus 9-én Nagaszakira egy Fat Man típusú atombombát dobtak le, ami 60 000-80 000 áldozatot követelt.

Augusztus 15-én, hat nappal Nagaszaki bombázása után, és hét nappal a Szovjetunió hadüzenetének bejelentése után, Japán feltétel nélkül megadta magát a szövetséges erőknek.

Összesen 147 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bispora
2015. augusztus 06. 23:32
Látom megy itt a moralizálás sok hozzászólásban. Én olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy tavasszal Japánban, most Bajor városokban tudtam múlatni az időt. Kyoto után láttam a jenkik mit pusztíthattak el Tokyoban, a terror bombázásokat elkerülő Bamberg bejárása után meg érzékeltem a középkori emlékeket ért iszonyú csapásokat Nürnbergben, Münchenben, Würzburgban (Drezdában most nem voltam...). A közös kultúrkincs tönkretételét nem magyarázhatja katonai érdek, semmiféle bosszú és utólagos jóvátétel. Az egyik nürnbergi templom emlékkönyvében olvastam valami ilyesmi: "You shameless fucking jenki bastards..." Amivel én is teljesen egyetértek- az okos barbárokat nem menti, hogy igaz ügyért pusztítanak.
lucabrasi
2015. augusztus 06. 21:15
A gyilkosság az gyilkosság,függetlenül attól,hogy ki, és miért követi el. Ha csak anyagi haszonszerzés okán,akkor még kevésbbé megbocsájtható.
Akitlosz
2015. augusztus 06. 19:29
"Augusztus 15-én, hat nappal Nagaszaki bombázása után, és hét nappal a Szovjetunió hadüzenetének bejelentése után," Asszem többet számított a szovjet támadás, mint az atombombák, amelyektől a japán haderő nem igazán lett gyengébb, azok inkább csak a civileket ölték.
Drágha Márió
2015. augusztus 06. 19:09
Az első A-bomba ledobása szükséges rossz volt,a második,a ,,Fat Man" esetében már bonyolultabb a helyzet. A ,,Little Boy" ledobása hetven évvel ezelőtt azért volt ,,szükséges rossz",mert az amcsik csak hatalmas emberáldozatok árán tudták volna megtörni a fanatikus,kamikaze japcsikat,ha egyáltalán.Okinawa elfoglalása nyolcvan napig tartott,kb. 14000 fiatal amerikai halt meg. Mandzsúriában a Vörös Hadsereg könnyedén szétverte a japán haderőt,a SZU aug. 8-án hadat üzent Japánnak,Sztálin arra készült,hogy Japán északi részét elfoglalja,de a ,,Fat Man" ledobása miatt meggondolta magát,beérte a Kuril-szigetekkel... Szerintem Truman a második A-bombával már nemcsak a japcsiknak üzent,hanem a komcsiknak is:,,Eddig és ne tovább!"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!