Koszovó: könnygázpalackkal dobálják egymást a parlamenti képviselők

2015. október 15. 11:54

Ismét könnygáz miatt szakadt félbe a koszovói parlament munkája, miután az ellenzéki Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) nevű párt képviselője könnygázpalackot dobott a terembe a csütörtöki ülés kezdetén.

2015. október 15. 11:54

A szigorú biztonsági intézkedések ellenére csütörtökön ismét könnygázzal telt meg a koszovói parlament ülésterme, miután az ellenzéki Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) nevű párt képviselője könnygázpalackot dobott a terembe az ülés kezdetén. A termet kiürítették.

Az ellenzék hetek óta akadályozza a parlament munkáját azt követelve, hogy Isa Mustafa kormányfő vonja vissza aláírását a Szerbiával Brüsszelben kötött augusztusi megállapodásról. Jóllehet a kisebbségi szerb önkormányzatok közösségének létrehozásáról szóló egyezményt nem hozták nyilvánosságra, a tiltakozók szerint túl sok jogot biztosít a koszovói szerb kisebbségnek.

A Koha Ditore című pristinai napilap internetes beszámolója szerint Ilir Deda, a szintén ellenzéki Önrendelkezés (Vetevendosje) nevű párt alelnöke csütörtökön azt mondta, népszavazást kell kiírni a kisebbségi szerb önkormányzatok létrehozásáról. Az Önrendelkezés képviselői és aktivistái korábban kétszer is tojással dobálták meg a koszovói kormányfőt, a múlt csütörtökön pedig a mostani esethez hasonlóan könnygázpalackot dobtak az ülésterembe.

Azt mondják, addig akadályozzák a parlament munkáját, amíg az aláírás visszavonására vonatkozó követelésük nem teljesül. Ganimete Musliu, a nagyobbik kormánypárt, a Koszovói Demokrata Párt (PDK) képviselője vandalizmusnak nevezte az ellenzéki akciókat a parlamentben.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2015. október 15. 17:23
Csak azt akarták elérni,ne tekintsék Koszovót biztonságos országnak, ne küldjék haza a koszovói migránsokat
Kanóc
2015. október 15. 13:53
A parlament oszlatásának egy igen érdekes formája.
vigyor
2015. október 15. 13:19
Nem érdekel, emiatt akkor sem lesznek koszovóiak százezrei menekültek....
kjkj945
2015. október 15. 13:10
Tojás gránáttal érdekesebb lenne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!