Eddig 190 ezer bevándorlót toloncoltak ki Németországból

2015. október 21. 13:10

Berlin a kitoloncolási szabályok módosítását, egyebek mellett a jogorvoslati lehetőségek szűkítését fontolgatja a német Bild című lap szerint. Úgy tűnik, idén télen nem lesz kitoloncolási moratórium, az elutasított menedékkérőket pedig katonai repülőgépekkel szállítanák haza. Szeptember 30-áig 193 500 embert köteleztek Németország elhagyására.

2015. október 21. 13:10

Az elutasított menedékkérők kitoloncolására vonatkozó szabályok további szigorítását tervezi a német kormány a Bild című lap szerdai jelentése szerint. A kormány egyebek között szűkíteni akarja a kitoloncolás elleni jogorvoslat lehetőségét, és megvizsgálja, hogy miként lehet csökkenteni az eredetileg elutasított, de valamilyen – például egészségi – ok miatt mégis befogadott menedékkérők számát.

A kitoloncolások hatékonyabb végrehajtásához tárgyalásokat kezdenek a származási országokkal, és az elutasított menedékkérők hazaszállításához polgári repülőgépek mellett a német hadsereg Transall típusú szállító repülőgépeit is igénybe vehetik a berlini vezetés tervei szerint, amelyekről egy telefonkonferencián tájékoztatták a kitoloncolások végrehajtásáért felelős tartományi kormányokat.

A tartományok novembertől áprilisig az időjárásra tekintettel kitoloncolási moratóriumot vezethetnek be, „erről azonban már szó sincs” – idézte a Bild a szövetségi belügyminisztérium egy magas beosztású tisztségviselőjét. Erre utal Bodo Ramelow türingiai miniszterelnök egy szerdai interjúja is, amelyben a Baloldal politikusa elmondta, hogy a menedékkérők nagy száma miatt az idén télen nem lesz kitoloncolási moratórium. Ramelow a Thüringer Allgemeine című lapban megjelent interjúban hozzátette, hogy a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) a következő hetekben várhatóan ezres nagyságrendben hoz elutasító határozatot Türingiában elhelyezett menedékkérők ügyeiben, és ezeket a határozatok végre is hajtják majd. Türingia az egyetlen tartomány, amelyben a szociáldemokrata párttól (SPD) balra álló Baloldal adja a miniszterelnököt. Eddig télen humanitárius okokból kitoloncolási moratórium volt érvényben a tartományban.

A november elsején életbe lépő menekültügyi reformcsomag egy sor szigorítást tartalmaz a kitoloncolásokkal kapcsolatban: hatról három hónapra korlátozzák az ország elhagyására kötelező hatósági határozat felfüggesztésének maximális idejét, és aki nem távozik önként, attól a szállást és az élelmet leszámítva minden juttatást megvonnak, és eltűnését megakadályozandó nem közlik előre, hogy mikor toloncolják ki.

A Bild szerdai beszámolója szerint továbbra is napirenden van a tranzitzónák ügye. A határnál kialakítandó övezetekben néhány nap alatt döntetnének arról, hogy a belépésre jelentkező emberek benyújthatnak-e menedékjog iránti kérelmet az országban. Ezzel a megoldással ki lehetne szűrni mindazokat, akik nyilvánvalóan nem szorulnak a német állam védelmére. A konzervatív CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó SPD eddig elutasította az elképzelést.

A Bild arról írt, hogy szeptember 30-i állás szerint 193 500 embert köteleztek Németország elhagyására, ami jelentős növekedés a 2014 végén feljegyzett 154 191-hez képest. Augusztus végéig mindössze 11 522 elutasított menedékkérőt toloncoltak vissza hazájába, további 21 ezren pedig önként teljesítették az ország elhagyására kötelező BAMF-határozatot.

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bookmark
2015. október 21. 16:16
A manipulativ média alapesete. http://youtu.be/yspWzpdGeRk
Apanna
2015. október 21. 14:42
Aki egyszer belépett az országba azt nehéz onnan kitenni. Több ezer kiutasított ember van az országban, akikről semmit nem tudnak. Naivitás azt hinni, hogy ez megoldódik. Ahogy látom mindenki Merkelre vár, hogy kimondja a határzárat, de nem fogja. Így magunknak kell kézbe venni a sorsunkat, hogy nem járjunk úgy mint a németek...
Kanóc
2015. október 21. 14:38
Egy statisztaválogatást komolyabban megszerveznek. Mókás, hogy azt az egyszerű dolgot nem képesek belátni, hogy ha a beözönlők számát sem tudják megszabni, a kitoloncolandókét pláne nem fogják tudni. Még annyit sem mondok, hogy sok sikert, mert nincs mihez.
Morgen
2015. október 21. 14:30
Jobb lesz, ha kerítést húzunk az osztrák határra is! Mibe, hogy jó lesz nekik a magyar "sínylődés" is. Mutti és a liberálisok meg majd ordítoznak, hogy nem adjuk át önként a lakásainkat a fázó migránsoknak. Amúgy meg: Hol van Németország a hárommilliótól?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!