Terrortámadástól tartanak a németek

2015. november 16. 18:53

Fokozott rendőri jelenlét tapasztalható több német nagyvárosban, jelenti helyszíni tudósítónk. Frankfurtban vasárnap este elfogtak egy Iszlám Állammal kapcsolatban lévő török férfit. A terrorizmus elleni küzdelem németországi vezetője úgy látja, Németországot is bármikor érheti egy terrorista támadás.

2015. november 16. 18:53
Bukovics Martin

Hétfő délután pont a frankfurti főpályaudvar környékén jártam, és már akkor a szokásosnál erősebb rendőri jelenlétet tapasztaltam, mikor kiléptem a kapun, a szokásos egy-két rendőrautó helyett legalább hat Stadtpolizei-kocsi parkolt ott. A piroslámpás negyednek is helyt adó, a főpályaudvar és a belváros közötti Bahnhofsviertel negyed főutcáján, a Kaiserstrassén arra lettem figyelmes, hogy egy hatfős rendőri osztag szúrópróbaszerűen igazoltat, majd szisztematikusan végigmotoz gyanúsnak tűnő arcokat.

Ez itt teljesen új jelenség, olyannyira, hogy az egyik pékségben percekig hiába próbáltam volna kávét kérni, mindenki a szemközti fal előtt zajló motozást nézte, ahogy két rendőr mindenét végignézi a leginkább utcagyerekeknek tűnő araboknak, miközben a többi mégy körbeveszi a társaság intézkedésre váró részét. Végül nem találtak semmit, így miután végeztek, kitöltettek velük egy papírt, és elengedték őket.

A Bild frankfurti kiadása írta meg hétfőn, hogy vasárnap este a rendőrség egyik elitalakulata a pályaudvar környékén, egy Gallusviertelben található marokkói gyorsbüfében elfogott egy török származású iszlamistát, akit államellenes bűncselekménnyel vádolnak. A büfében dolgozó 27 éves férfi rendszeresen utalt pénzt 25 éves öccsének, aki Szíriában az Iszlám Állam oldalán harcol.

A Bild megjegyzi, hogy a rendőrség ugyanitt őrizetbe vett egy 36 éves jordán férfit is, aki illegálisan tartózkodott Németországban, valamint élelmiszerbiztonsági okokból bezáratta az éttermet, ott ugyanis patkányok és egerek nyomaira bukkantak, valamint padlón tárolt lejárt élelmiszereket és drogozáshoz használt injekciókat találtak.

A lapnak nyilatkozó nyomozó szerint nincs közvetlen összefüggés a párizsi terrortámadással, már régóta tervezték az akciót.

A Frankfurter Rundschau percről percre közvetítése eközben Holger Münchöt, a Német Szövetségi Bűnügyi Hatóság elnökét idézi, aki hétfő este közölte, a hivatal szerint Németország iszlamista terroristák látókörébe került. A párizsi terrortámadással kapcsolatban megjegyezte: az erőszak minden ilyen formája az európai értékek, így Németország ellen is irányul. Münch úgy látja, egyre kevesebb idő alatt radikalizálódnak a Németországban élő muszlim fiatalok, néha pár hét elég is ahhoz, hogy valaki Szíriában találja magát az Iszlám Állam oldalán harcolni.

A Die Weltnek adott hétfői interjújában Münch arról beszélt: „A tartományok és a szövetségi kormány állandó kapcsolatban vannak mind egymással, mind külföldi partnereinkkel. Folyamatosan értékeljük az aktuális helyzetet, és minden erőnkkel azon vagyunk, hogy ne történjenek hasonló támadások. Ennek köszönhetően már tizenegy támadást sikerült eddig meghiúsítanunk. Azzal azonban tisztában kell lennünk – és a Franciaországot ért támadások pont ezt mutatják –, hogy a nemzetközi terrorizmus jelentette veszély magas, és Németországot is érhetik merényletek.”

A terrorizmus elleni küzdelem németországi vezetője arról is tudatta a lapot: jelenleg nem tud konkrét német célpont ellen tervezett terroristaakcióról. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nincs komolyan veendő terrorveszély, tette hozzá Münch.

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2015. november 17. 09:59
"Terrortámadástól tartanak a németek" ...... Majd a merkelük megvédi őket!
Mindjárt
2015. november 17. 06:46
"Frankfurtban vasárnap este elfogtak egy Iszlám Állammal kapcsolatban lévő török férfit. " Ne legyen kétség, a törökök is terroristák. isis szabadon működhet törökországban és a törökök az isist támogatják a kürdök ellen. Elég a törökösködésből!
optimum
2015. november 17. 01:31
"már tizenegy támadást sikerült eddig meghiúsítanunk" Ja, lesz még ott olyan is amit majd nem sikerül meghiúsítani, mint Franciaországban!
ottapont
2015. november 16. 23:58
'Münch úgy látja, egyre kevesebb idő alatt radikalizálódnak a Németországban élő muszlim fiatalok, néha pár hét elég is ahhoz, hogy valaki Szíriában találja magát az Iszlám Állam oldalán harcolni.' Szerencse, hogy a németországi integráció az egyik legsikeresebb Európában. Milyen lenne sikertelenként?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!