Hatvanezer elutasított menedékkérő hagyta el tavaly Németországot

2016. január 20. 11:52

Csaknem hatvanezer elutasított menedékkérő távozott Németországból 2015-ben a szövetségi belügyminisztérium adatai szerint. A migránsok közül többen önként hagyták el az országot, másokat hazatoloncoltak, az távozásra felszólítottak nagy része azonban még mindig Németországban tartózkodik.

2016. január 20. 11:52

 Csaknem 60 ezer elutasított menedékkérő hagyta el Németországot tavaly a szövetségi belügyminisztérium adatai szerint.

A hazatoloncolások száma majdnem megduplázódott, az egy évvel korábbi 10 884-ról 20 888-ra emelkedett 2015-ben. További 37 220 elutasított menedékkérő önként távozott, vagyis összesen 58 108-an hagyták el az országot - ismertette a belügyminisztérium adatait szerdai számában a Sächsische Zeitung című lap.

Vannak olyan elutasított menedékkérők is, akik „kijelentkezés” nélkül hagyták el az országot, azaz nem tartoznak a kitoloncoltak vagy a bejelentett önként távozók közé. Számukat hivatalos adatok híján nem lehet pontosan megállapítani – közölte a lappal a tárca.

Az elutasítottak nagy része még mindig az országban van

Biztosnak tűnik azonban, hogy az ország elhagyására felszólítottak legnagyobb része még mindig Németországban van, hiszen a rendőrök egyik érdekképviseleti szervezete, a Rendőrség Szakszervezete szerint tavaly év végén mintegy 190 ezer elutasított menedékkérő ellen volt távozásra kötelező jogerős határozat.

A határozatnak önként nem engedelmeskedő emberek hazaszállítása tartományi feladat, azonban a szakszervezet szerint az egyes tartományok a „politikai akarat hiánya” miatt nem szereznek érvényt kellő következetességgel a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hatóság elutasító döntéseinek. Sokszor azonban nem az akarat hiányzik, hanem azt elutasítottak orvosi igazolást mutat fel arról, hogy egészségi állapota miatt nem lehet hazaszállítani, vagy eltűnik a hatóságok elől.

Napi ezerre emelik a hazatoloncoltak számát

Az Angela Merkel kancellár vezette CDU főtitkára a napokban felszólította a tartományi kormányokat, hogy fokozzák erőfeszítéseiket, a tizenhat tartományt együttvéve emeljék napi ezerre a hazatoloncolt emberek számát.

Peter Tauber szerint azért kell napi ezer menedékkérőt eltávolítani, mert a szövetségi kormány által indított fejlesztések révén a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hatóságnál napi 2000-re emelkedett az elbírált menedékjogi kérelmek mennyisége. A hatóság nagyjából minden második kérvényt elutasít, vagyis naponta ezerrel növekszik az elutasított menedékkérők száma.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
paraklétosz
2016. január 30. 23:24
Muttimatika.
Inhaler
2016. január 20. 22:53
Az országot elhagyók nagy része balkáni. Eleve "menekült turista". Még elbírálták a kérvényüket (amiről pontosan tudták, hogy elutasítás lesz, hiszen nem üldözöttek), kaptak ellátást és kapnak most is pénzt a hazaköltözéshez. Nos Észak-Afrikából és a Közel-Keletről jött tömeg nagy része nem fog visszatérni. Kijelenthetjük, hogy süllyed a hajó. Több víz tör be, mint amit a "szivattyú" visszapumpál.
Maddox
2016. január 20. 22:53
Napi ezer kitoloncolás, közben napi tízezren jutnak be a schengeni határokon.... Hát sok szerencsét, fiúk!
Potymog
2016. január 20. 22:52
"A hatóság nagyjából minden második kérvényt elutasít, vagyis naponta ezerrel növekszik az elutasított menedékkérők száma." A helyzet ezek szerint továbbra is csak romlik, hisz ez azt jelenti, napi ezerrel növekszik az engedéllyel ott tartózkodók száma + x ezerrel növekszik azok száma, akik úgy tartózkodnak ott, hogy vagy nem is adtak be menekültkérelmet, vagy nem bírálják el a kérelmüket, hisz több mint kétezer a beutazók számának napi átlaga.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!