Cameron megkapta, amit akart

2016. február 20. 07:52

Az unió vezetői gyakorlatilag megadták David Cameronnak, amit akart. Nagy Britannia sem az euróövezet, sem egy európai szuperállam tagja nem lesz, jelentette be a brit kormányfő a hosszas tárgyalás után éjszaka. Olvassa el, pontosan miben állapodott meg az EU és a szigetország!

2016. február 20. 07:52

Hosszú tárgyalások után létrejött a kompromisszumos megállapodás Nagy-Britannia uniós reformköveteléseiről az EU-tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács brüsszeli csúcstalálkozójának pénteki zárónapján. A csütörtökön kezdődött brüsszeli tanácskozás középpontjában a londoni kormány reformigényei álltak, amelyekről nehéz és hosszú tárgyalások után született meg az egyezség. Az uniós vezetőknek számos ponton komoly engedményeket kellett tenniük, hogy tető alá hozhassák a kompromisszumot.

David Cameron brit kormányfő legtöbb vitát kiváltó követelését illetően olyan megoldás született, amelynek értelmében Nagy-Britanniában alapvetően négy, de szükség esetén akár hét éven át is korlátoznák az unióból újonnan érkező külföldi munkavállalóknak járó, foglalkoztatással összefüggő juttatásokat. Az intézkedésnek nincs visszamenőleges hatálya, nem érintheti az országban régebben dolgozó vendégmunkásokat.

Kevesebb családi pótlék az újonnan érkezőknek

Az uniós munkavállalók nem Nagy-Britanniában élő gyermekei után járó családi pótlék csökkentéséről olyan megállapodás született, amelynek értelmében az újonnan érkezők esetében azonnali hatállyal lefaragnak az összegből. A már jelenleg is a szigetországban dolgozókra az új intézkedés 2020. január 1-jétől lenne érvényes. Ezt a szabályt az Európai Unió összes tagállama alkalmazhatja.

A megállapodás értelmében Nagy-Britannia kimarad az EU-integráció mind szorosabbra vonásának törvényileg kötelező folyamatából. Emellett ki fogják mondani, hogy az Európai Unióban egynél több fizetőeszköz létezik, London pedig különleges biztosítékokat kap arra, hogy egyetlen tagállamot sem érhet diszkrimináció annak alapján, hogy milyen pénzt használ. Az ülést követő sajtótájékoztatóján David Cameron hangsúlyozta, támogatásáról fogja biztosítani az egyezséget a szombatra tervezett londoni kabinetülésen és arra fogja buzdítani a lakosságot, hogy támogassák Nagy-Britannia európai uniós tagságát a közelgő népszavazáson.

Cameron: Sose lesz eurónk

Mint mondta, az uniós vezetők által jóváhagyott egyezség megteremti az élni és élni hagyni elve alapján működő Európai Uniót. Hozzátette, hogy az EU-ból való kilépés nem a gyors utat jelenti a tejjel-mézzel folyó Kánaánba, és a brit emberek nagyobb biztonságban vannak az unióban, mint azon kívül. Cameron emellett kijelentette: országa tartósan kivonta magát az EU-integráció mind szorosabbra vonásának folyamatából. Hozzátette, Nagy-Britannia soha nem fog csatlakozni az euróövezethez, Londonnak viszont teljes beleszólása lesz az egységes európai piacba.

Cameron a Die Welt tudósítása szerint arról is beszélt, hogy országa soha sem akart politikai integrációt, így egy európai szuperállamnak sem lesz tagja.

Most hallok erről először. Mi ez az egész?

Nagy-Britanniában legkésőbb 2017 végéig népszavazást tartanak az ország EU-tagságáról, a brit kormány pedig a referendum előtt újra akarta tárgyalni az Európai Unióhoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel, valamint a többi tagállammal, hogy a brit választók e tárgyalások eredményei alapján dönthessenek arról, hogy az EU-n belül vagy azon kívül akarják-e tudni hazájukat. A brit miniszterelnök pártja tavaly májusi választási győzelme óta komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy megszerezze a reformokhoz szükséges támogatást.

David Cameron e célból minden egyes tagállami vezetővel legalább két alkalommal egyeztetett, húsz tagországba ellátogatott, Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, Martin Schulz európai parlamenti elnökkel és Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével pedig közel harminc megbeszélést folytatott.

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kálmi
2016. február 20. 18:55
Cameronnak a saját országa szempontjából tökéletesen igaza van. Egy miniszterelnök aki védi országa gazdaságát az csak így viselkedhet. Túl sokat fizetnek a semmire, ilyen olyan segélyek címen. A szociális juttatások is lényegesen magasabbak, mint más országokban. A saját szempontjuk szerint éppen ideje volt ezeket megnyirbálni. Azzal pedig nekünk is nagyon nagyot segített, hogy inkább a gazdasági együttműködés és a nemzetállamok megerősítése felé nyomta az uniót. Ennek nagyon örülhetünk.
thymian
2016. február 20. 16:27
Csak szólok, hogy a sógorék is beszállnak a bunyóba. http://www.krone.at/Oesterreich/Kurz_will_nun_auch_Sozialhilfe-Notbremse_ziehen-Nach_Deal_mit_Briten-Story-497079 Mondjuk a britek nem vették igénybe a 7 éves átmeneti időt, viszont a labancok igen.
egysegelem
2016. február 20. 16:14
Horribilis dontes, hagyni kellett volna a britek kilepeset, a kulonalku a kulon jogok erkolcstelenek es hosszutavon karosabbak mint a kilepes, ez a problemak fold ala soprese idolegesen, semmi tobb.
Trollkorrekt
2016. február 20. 15:53
Itt lett volna a remek alkalom cserébe földmoratóriumot kérni. Ja, hogy Orbán mindent aláír és megszavaz, lelkesebben mint Schmitt Pali. Utána persze sajnálkozik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!