Van der Bellen: Nem kettészakadás, hanem egyensúly

2016. május 23. 18:37

Alexander Van der Bellen a szoros eredményről azt mondta, ez nem kettészakadás, hanem annak jele, hogy Ausztria két fele között egyenlőség van, és ez a két fél ugyanannyira fontos az ország számára. Természetesen pártok fölötti elnök leszek, ígérte.

2016. május 23. 18:37

„Ez a választás valószínűleg senkit nem hagyott háborítatlanul” – kezdte beszédét Alexander van der Bellen, az osztrák elnökválasztás második fordulójában harmincezer szavazatnyi különbséggel győzni tudó volt zöld pártelnök. Miután angolul közölte a nemzetközi sajtóval, hogy németül fog beszélni, politikai nézetkülönbségeik hangoztatása mellett kifejezte elismerését és személyes tiszteletét a második helyezett szabadságpárti Norbert Hofer felé, aki a voksok 49,7 százalékát szerezte meg.

A leendő osztrák államfő megemlítette: a nemzetközi sajtóban sokat írtak felszakított sebekről, kiásott árkokról. Nem is dramatizálná ezt, ezek szerinte tények, a múltban valóban nem foglalkoztak ezzel, és sokat kell tenni azért, hogy ez megváltozzon. De a választási kampány Van der Bellen szerint pont azt mutatta meg, hogy az emberek elkezdtek egymással beszélni, vitázni, veszekedni társadalmi osztályokon, szakmákon, családokon át. Ez szerinte nem baj, sőt: jó. A 72 százalék fölötti választási részvételt megemlítve kifejezetten örömtelinek tartja, hogy az osztrákok aktívan részt kívánnak venni a politika alakításában. 

„Rengeteg munka áll előttünk. Sokan érzik úgy, hogy nem nézik őket sokba vagy nem hallgatják meg őket. Olyan új politikai nyelvre van szükségünk, ami az emberek valós problémáiról és az őket érintő valós veszélyekről van szó” – fogalmazott a leendő osztrák köztársasági elnök. Szerinte ennek az újfajta beszédmódnak párbeszédes formában kell megjelennie: ha ő figyel az emberekre, elvárja, hogy azok figyeljenek őrá is.

Hivatali felfogásáról elmondta, Ausztriát külföldön tőle telhetően a lehető legjobban fogja képviseli, belföldön pedig az összekötő kapcsot fogja keresni. A kormányhoz és a parlamenthez konstruktívan fog hozzáállni. Megígérte: természetesen pártok fölötti köztársasági elnök lesz, ezért már a mai napon megválik a Zöldek-beli párttagságától.

Van der Bellen felidézte, Tirolban eltöltött gyerekkorában megtanulta, hogy akár teljesen különböző is lehet két ember, mégis tud egymás mellett élni örömben és egymás iránt tiszteletben: „Ausztria akkor volt sikeres, ha a közös munkára koncentrált és a közös értékeket helyezte előtérbe.” A célja az, hogy hatéves ciklusát követően azt mondhassa mindenki Ausztriában, jobban megy a soruk, a gyerekeiknek van jövője, és az a jövő reményekkel teli. Azon is dolgozni fog, hogy Norbert Hofer választóinak is meg tudjon felelni, az ő bizalmukat is el tudja nyerni.

Beszéde végén külön kitért a majd' 50-50-es szűk eredményre is. Van der Bellen szerint nézhetjük ezt úgy, hogy Ausztria politikailag kettészakadt. Ő úgy látja, nem erről van szó. Hanem arról, hogy a két fél között egyensúly van, ahol mindkét fél egyenlő és ugyanannyira fontos. „És ez a két fél adja együtt ezt a szép Ausztriát.”

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kfelix
2016. május 25. 11:56
Mindegy fos ki győzött. Előbb utóbb népszavazás lesz, csak amikor a nép más módszerrel szavaz, az fájdalmas és halálos is lesz. Ezek a dolgok könnyen egy második Hitlert teremthetnek. Szar dolog a nép akarata ellen tenni, még szarabb megvárni, míg majd az dönt.
vendelin
2016. május 24. 10:55
Ausztriában a kerítés kapu oldalszárnyakkal, a kettészakadás pedig egyensúly.
kukagyerek
2016. május 24. 09:18
Csalás, egyensúly a neved?
vigyor
2016. május 24. 08:56
Hát igen, nézhetjük úgy is, hogy ez egyensúly és nem kettészakadás....csak, hát nem így van. De ettől még nézhetjük így.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!