Hajszálon múlhatott a török puccs

2016. július 19. 13:49

A Guardian arról cikkezett, hogy a török puccskísérlet valójában nagyon jól szervezett volt és majdnem sikerült is. A beszámolók szerint a kormány sikeres improvizációján és az időben értesült titkosszolgálatokon múlott a felkelés leverése.

2016. július 19. 13:49

A Federation of Arab News arról számolt be, hogy a hírszerzés még csütörtök délután értesítette a katonaság vezetőit a puccs tervéről, akik lezárták a török légteret és megtiltották a szárazföldi és légi katonai akciókat. A hírügynökség értesülései szerint a török puccsot eredetileg péntek hajnali 3 órakor akarták elkezdeni, de a kiszivárgott információk miatt előrehozták este 9 órára, miután a felkelők elfogták a katonai vezetőket.

A Guardian akciófilmbe illő jelenetekről számol be. A tengerparti hotelt, ahol a török elnök megszállt, 25 katona támadta meg helikopterről kötéllel leereszkedve. Erdoğan ekkor viszont már 20 perce elhagyta a szállodát. Az elnök gépét, amivel Marmarisból Isztanbulba repült, állítólag azért nem lőtték le a az üldöző F-16-os vadászgépek, mert a pilóta rádión azt mondta, hogy a Turkish Airlines járatát vezeti.

Cemalettin Haşimi, a török miniszterelnök vezető tanácsadója szerint a parlament megtámadása és az elnök beszéde változtatott meg mindent. Az előbbi miatt még az Erdoğant nem támogatók is a puccsisták ellen fordultak. Az eset után nyilatkozó ellenzéki vezetők és vezérkari tisztek megpecsételték a puccskísérlet sorsát. Haşimi szerint a puccskísérlet „elképesztően jól szervezett volt valójában, de a vezetőség váratlan húzásai és az emberek váratlan cselekedetei megváltoztatták az egész tervet”.  

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2016. július 19. 15:46
A Guardián- a liberális demokráciák stabilitása /?/ által megtévesztve- ell sem jut addig a felismerésig, hogy ha egy állam vezetője felhívást intéz a néphez /menjenek az utcákra/ és rögtön tömegek veszik körbe a tankokat, akkor ott semmilyen puccsnak/ legfeljebb demokrácia exportnak-de annak is csak átmenetileg/ nincs esélye. Itt is ez történt! Erdogán felhívásának nagyobb az ereje, mint a hadseregnek, ha az nem hajlandó a népbe belelőni. A liberális demokráciák nemes /?/ eszméjének ugyanis csak egy szűk értelmiségi réteg a híve , /Mint a mi Mécsünk/ Ha ezek a törekvések idegen fegyverekkel jelennek meg /lásd Afganisztán, Irak, de akár Ukrajna/ a felfordulás garantált és lehet a következő világháborúról érdekes vitákat folytatni. Ha az értelmiség egy része szembe megy a néppel, az kitermeli a saját értelmiségét. És ismét igaz: "Habár felül a gálya......
thymian
2016. július 19. 15:37
Persze, persze, én meg a nyári mikulás vagyok.
NeMá
2016. július 19. 15:07
Minden libsi teória a kukában! A hátér hatalom pofára esett oszt kész, keresztbe tettek a Török hazafiak!
Akitlosz
2016. július 19. 15:05
Nem tűnt jól szervezettnek. Elszántnak pedig végképpen nem. Amolyan tessék-lássék puccsoltak csak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!