Folytatódik a tisztogatás Törökországban: rendőröket függesztettek fel tömegesen

2016. október 04. 09:28

A napokban meghosszabbította Erdoğan török elnök a júliusi puccskísérlet után elrendelt rendkívüli állapotot, majd több mint tizenkétezer rendőrt függesztettek fel. A puccs óta több tízezer embert bocsátottak el a belügyminisztériumból is. A kormány „gülenista” összeesküvőkről és terrorszervezetek ellen való fellépésről beszél.

2016. október 04. 09:28

Felfüggesztettek állásából 12 801 rendőrt kedden Törökországban a július 15-ei puccskísérletet követő tisztogatások keretében – közölte a török országos rendőr-főkapitányság. Az érintettek állítólag kapcsolatban vannak az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok hálózatával, amelyet Ankara az összeesküvésért felelőssé tesz, terrorszervezetként kezel. 

A most felfüggesztettek közül 2523-an rendőrfőnökök. Azok, akiket az eljárás folyamán bűnösnek találnak, soha többé nem dolgozhatnak rendőrként. A török rendőrség körülbelül 250 ezer emberből áll. Az elmúlt két és fél hónapban körülbelül 100 ezer embert menesztettek vagy függesztettek fel állásából, és nagyjából 32 ezret tartóztattak le.

A kormány hétfőn újabb kilencven nappal meghosszabbította a július 20-án bevezetett rendkívüli állapotot. Ezzel párhuzamosan a belügyminisztériumtól 37 embert bocsátottak el. Recep Tayyip Erdogan török elnök múlt héten azt mondta, több időre van szükség a terrorista csoportok fenyegetésének megszüntetéséhez. Jogvédő szervezetek szerint Erdogan ürügyként arra használja a puccskísérletet, hogy az elhallgattassa a másként gondolkodókat, valamint fokozza fellépését a szeparatista Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezet támogatói ellen. 

(MTI)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2016. október 04. 15:56
Azért gyárt a török hatalom jó sok ezer ellenzékit. Kizárt, hogy ez a rengeteg meghurcolt ember mind "gülenista" lett volna. De ezek után még lehetnek.
Gombóc XVI. Artúr
2016. október 04. 10:04
Na, vajon kinek volt hasznos a "puccs"????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!