Nem bírnak magukkal a hargitai medvék

2017. április 27. 18:49

Idén eddig 90 juhot öltek meg a farkasok és medvék Hargita megyében.

2017. április 27. 18:49

A Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője, Domokos László az Agerpres román nemzeti hírügynökség híre szerint elmondta, idén 17 esetben jelezte vadállatok támadását a lakosság. Kilenc esetben farkasok, hat alkalommal medvék, két esetben vaddisznók garázdálkodtak. A vadállatok által okozott károk jelentősek, 90 juh pusztult el a támadások következtében, továbbá egy tehén és 15 méhkaptár esett ezek áldozatául.

A következő időszakban ismét nőhet a garázdálkodások száma, mivel elültették a krumplit, a vaddisznók pedig főként itt fognak élelem után kutatni. Domokos László arra kérte a pásztorokat, hogy ne tartsák az erdő szélén a juhnyájakat, ne vigyék ezeket az erdőbe legelni, állataikat pedig védjék villanypásztorral. Tavaly összesen 176 támadást jelentettek a környezetvédelmi ügynökségnél Hargita megyében, hat személy kórházba került medvetámadás következtében.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tehetős Totó
2017. április 28. 16:01
Domokos úr! A legeltetés szigorúan tiltott az erdőkben, illene tudni! Más kérdés, hogy a legelők és kaszálók folyamatosan beerdősülnek, s minden egyébb híreszteléssel szemben nő a fás területek aránya Székelyföldön. Apropó! A gyümölcsösömet hova vigyem, mert a medve utána jött a múlt őszön is?
békalepcse
2017. április 28. 13:40
A földön az ember a vendég! Mivel elérte a civilizációs szintje a környezet alakításának lehetőségét, ezek után saját magának kell a természet rombolása, további írtása nélkül megoldania létfeltételeit. Sokkal jobban vissza kéne vonulnunk a természeti környezetből, mint amennyire manapság tesszük.
Ígymegyez
2017. április 28. 13:34
Helyes. A betyár medvét és zsivány farkast el kell kapni. Én láttam párat közülük életfogyton Szegeden. Mármint a Vadasparkban. És ahogy Akitlosz is írta, őrző-védő (szekus) kutyák alkalmazása nem tiltott. :)
annamanna
2017. április 28. 01:40
Tehát a tizedét sem éri el a tavalyi támadásoknak, noha az év 1/3-a máris eltelt. Szerencsétlen Fagyi róka is csak addig volt életben, amíg állatmenhelyen tartották; amint elengedték, egy őrző-védő kutya elintézte: http://24.hu/elet-stilus/2017/04/26/megoltek-fagyit-a-steghez-fagyott-rokat/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!