2030-ra többségbe kerülhetnek a muszlimok Brüsszelben

2017. június 28. 18:14

A Migrációkutató Intézet elemzéséből kiderül, hogy az alig több mint tíz év múlva a Brüsszelben többségbe kerülő muszlimok hogyan vélekednek a nyugati kultúráról, valamint az iszlám helyzetéről.

2017. június 28. 18:14

2017 január elején a Le Soir nevű folyóirat hozta nyilvánosságra egy belgiumi, nagyrészt brüsszeli muszlimok körében végzett felmérés eredményeit, melyek sokkolták a baloldali és liberális köröket – írja elemzésében a Migrációkutató Intézet. Az Intézet szerint a felmérés eredményei úgy értelmezhetőek, mint az integráció kudarcának egy újabb bizonyítéka. A felmérés eredményei azért is vetnek fel fontos kérdéseket, mert Brüsszelben 2030-ra várhatóan többségbe kerülnek a muszlimok, akik már most a népesség negyedét teszik ki.

A kutatás főbb kérdései a muszlim bevándorlók nyugati kultúrához való kapcsolódását, az iszlám és Európa kapcsolatáról való véleményüket és az iszlámhoz való viszonyulásukat igyekeztek felmérni. Ez alapján a válaszadók 82%-a azt gondolja, hogy olyan életmódot folytat, ami közel áll a nyugati életstílushoz;ugyanakkor 51%-uk nem szereti az európai kultúrát és a nyugati életmódot – például a nők autonómiáját –, vagy bizonytalan a kérdésben. Ezt az ambivalenciát az magyarázza, hogy a bevándorlók képesek magukra ölteni a fogyasztói magatartást, ám elvi és erkölcsi kérdésekben távol állnak az európai szemléletmódtól.  

A megkérdezettek közül körülbelül kétszer annyian gondolják azt, hogy a belga törvények az iszlám törvényei felett állnak, mint fordítva. Ott viszont már egyenlő az arány, hogy előnyben részesítenének-e egy, a Koránon alapuló politikai rendszert, avagy elleneznének-e egy ilyen berendezkedést. Az Intézet a Pew Research Center 39 országban végezett felmérésére is hivatkozik, amely eredményei szerint az európai muszlimok kétharmada szeretné, ha a saría lenne a hivatalos jogrend. 

A terrorista akciókat ellenben szinte mindegyik muszlim ellenzi. Alig pár százalék volt bizonytalan vagy értett egyet a merénylők akcióival. Emellett a válaszadók fele úgy véli, hogy a terrorizmus legyőzése érdekében az iszlám átfogó reformjára lenne szükség, amely megszabadítaná a vallást dogmatikus olvasatától. 

Az elemzés végül megemlíti a csendes többség problémáját. A felmérésből ugyanis kiderül, hogy van egy stabil, kétharmados csendes többség, akik szívesen látnának egy olyan iszlám-értelmezést, amely lehetővé tenné, hogy jobban beilleszkedjenek az európai társadalmakba; azonban a másik oldalon van egy hangos kisebbség, mely a kulturális elkülönülés pártján áll. Az elemzés szerint a kisebbség hangossága ellensúlyozza, hogy kevesebben vannak – ugyanis a történelmet kezdeményező emberek írják, akiket a többség követ. Amíg ez a kisebbség lesz a hangos, addig a szakadék megmarad a muszlim bevándorlók és a nyugati társadalom között. 

A teljes elemzés elérhető az Intézet oldalán.

Összesen 189 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
22-es csapdája
2017. június 29. 08:31
"Az elemzés szerint a kisebbség hangossága ellensúlyozza, hogy kevesebben vannak – ugyanis a történelmet kezdeményező emberek írják, akiket a többség követ." Ez alapigazság!!
pollip
2017. június 29. 08:18
Hova költöztek a régi molenbeeki lakók?
yndi
2017. június 29. 01:28
Némileg fideszvallásúnak kell lenni ahhoz, hogy ezeket a számokat valaki "az integráció kudarcának egy újabb bizonyítékaként" értelmezze (arról nem beszélve, hogy magyarul sem tud rendesen, aki így fogalmaz). A megkérdezettek 33%-a válaszolt úgy, hogy nem szereti "az európai kultúrát, erkölcsöket és a nyugati életmódot", nem pedig 51%-a. Miközben 49%-a szereti. Honnan jön az 51%, amit a "migrációkutató intézet" (vö. Rassenforschung) említ? A jó ég tudja. Egyébként pedig európai kultúra alatt a kérdés megfogalmazása szerint nemcsak a nők autonómiáját, hanem kifejezetten az "erotikát" és az "alkoholt" is érteni kell. A Fidesz szövetségese, a miniszterelnök-helyettes pártja, a KDNP talán bizony az erotika és az alkohol híve? Továbbá a megkérdezettek 82%-a saját bevallása szerint nyugati életmódot él, 60% nem ért egyet azzal, hogy az iszlám törvény a belga törvény felett áll, 91% erőteljesen elítéli a terrortámadásokat, és a válaszadók relatív többsége (40%-a szemben 33%-kal) nem szeretne a Koránon alapuló politikai rendszert. Miközben egy Koránon alapuló politikai rendszer sem biztos, hogy intoleráns lenne a nem muszlimokkal szemben - tekintve, hogy a megkérdezettek 65%-a szerint újra kellene értelmezni a Koránt a nem muszlimokkal való békés együttélés érdekében.
Mich
2017. június 29. 00:39
Ez a 600-as évekből származó muszlim dogma: ahol és amíg a muszlimok kisebbségben vannak, addig elfogadják a többségi társadalom felsőbbségét (bár már itt is követelnek külön jogokat a muszlimoknak) - de mihelyst többségbe kerülnek, az iszlám (ezzel a Saría) az uralkodó... Ez vár tehát Brüsszelre, és Nyugat-Európa egyre több részére..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!