Nem fogják tanítani az evolúciót Törökországban

2017. június 23. 15:14

A török tantervben nem fog többet szerepelni az evolúció oktatása: a döntéshozók szerint „túl komplikált” a diákok számára.

2017. június 23. 15:14

Alpaslan Durmuş, a török oktatásügyi minisztérium elnöke szerdán jelentette be, hogy az evolúció elméletét nem fogják tovább tanítani a török iskolákban – jelentette a Guardian. Durmuş szerint a téma „túlzottan vitatott, kontroverzális és komplikált” a diákok számára. Várhatóan a szekularizáció örökségének oktatása is háttérbe szorul majd az új tantervben.

Az elnök elmondta: a tananyagot már eltávolították a kilencedikes biológia tankönyből, amit csak az egyetemen tanulhatnak majd a diákok. További változásokról is beszámolt Durmuş: a történelem oktatásában eltávolodnak majd az „eurocentrikus” megközelítésről és várhatóan nagyobb hangsúlyt kapnak majd a török és muszlim tudósok eredményei. Az elnök hangsúlyozta, hogy a változtatásokat egy széles nyilvánosság előtt zajló konzultáció eredményeire alapozták, melyben hangsúlyozottan figyelembe vették a szülők és a nyilvánosság véleményét. 

Az evolúció témája hónapok óta vitakérdés Törökországban, mióta Numan Kurtulmuş helyettes miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy az evolúció elmélete archaikus és nem lett elégségesen igazolva. 

A kormányt kritizáló szekuláris hangok többek között ezen intézkedésre hivatkozva egyre erőteljesebben hívják fel a figyelmet arra, hogy a török állam fokozatosan eltávolodik a Mustafa Kemal pasa, azaz az Atatürk által lefektetett elvektől.

Összesen 134 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kozmosz
2017. június 25. 19:54
A végén még erdogan is lemászik a fáról. Meg fogják tapsolni.
A teremburáját
2017. június 24. 13:16
Mi leraktunk egy elég érthető és bízonyított rendszert, csak azt ti nem fogadjátok el, vagy mert nem értitek, vagy mert nem is akarjátok megérteni. Valamilyen az ördögtől való vallásnak nézitek az evolucionizmust. Cáfolni nem tudjátok, tagadni meg könnyű.
P.A.
2017. június 24. 10:03
Az micsoda érv, hogy valamit azért nem tanítunk az iskolában, mert bonyolult! Tényleg megvalósul az Idiocracy film. http://miigyelunk.blog.hu/2016/12/30/darwinizmus_mindenutt
brekker
2017. június 24. 00:14
Hóking tényleg olyan, mint egy orákulum. A körülötte lévő papok "lefordítják", hogy éppen mit mondott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!