Már Kínának is van repülőgép-anyahajója

2017. július 07. 10:16

Díszes kíséretével hajózott be HongKong vizeire Kína első repülőgép-anyahajója pénteken.

2017. július 07. 10:16

Ünnepi hangulatban mutatták be Kína első repülőgép-anyahajóját Hongkong vizein pénteken – adta hírül az Euronews. Most van ugyanis a huszadik évfordulója, hogy a szigeten álló városállam fennhatósága nem a britekhez, hanem Kínához tartozik. Az esemény Kínának kiváló alkalom volt katonai erejének bemutatására. Különösen azután, hogy kiderült, az Egyesült Államok ismét nagy értékben ad el fegyvereket Tajvannak.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ultima Ratio
2017. július 07. 13:49
amúgy most látom, hogy ez euronews szerint ez "anyahajó" lol
Mich
2017. július 07. 13:33
Most ez az oroszoktól vett, felújított régi repülőgép-anyahajó...? Miért hallgatja ezt el az Euronews/Mandiner...?!
Ultima Ratio
2017. július 07. 11:25
lol, a 30 éves ukrán roncs, amit gombokért vettek meg és vontattak Kínáig? :D micsoda modern technológia, elég ránézni a fedélzetre :DDDDDDD
spájdernecc
2017. július 07. 10:52
" Építése a Szovjetunióban, mikolajivi Fekete-tengeri Hajógyárban kezdődött, a hajóosztály névadó példánya befejezésének másnapján, 1985. december 6-án.[1] Az eredetileg Riga[2] nevet kapott hajót 1988. december 4-én bocsátották vízre. 1990-ben a híres orosz cirkáló, a Varjag nevét vette fel. A hajó építését még elkészülte előtt, 1992-ben felfüggesztették. A Szovjetunió széthullását követően a hajó ukrán tulajdonba került. A félkész hajóról minden mozdítható tárgyat eltávolítottak, a hajótörzset állagmegóvó karbantartás nélkül tárolták. 1998 elején a Varjagnak nem voltak hajtóművei, kormánylapátjai és egyéb létfontosságú rendszerei. Az ukrán állam a hajót árverés során értékesítette. A hajót az árverésen egy makaói fantomcég „vízi kaszinó” kialakítása céljából megvásárolta,[3] Kínába szállíttatta, majd csődbe ment. A sajtó és egyes titkosszolgálatok már ekkor gyanították, hogy a cég a kínai hadsereg fedőcége volt és a hajó megvásárlásának célja nem kaszinó kialakítása volt. Sajtóértesülések szerint a hajót a kínai haditengerészet daliani támaszpontján újítják fel, feltételezhetően abból a célból, hogy a nyílt tengeri haditengerészeti törekvéseit kinyilvánító Kína első repülőgép-hordozójává váljék. 2011. júniusában a kínai vezérkari főnök hivatalosan is elismerte, hogy országa repülőgép-hordozót épít.[4] 2011 nyarán a hajó több futáspróbán vett részt, majd 2012 márciusában a kínai hadsereg bejelentette, hogy a repülőgép-hordozó készen van és még az év során rendszerbe állítják.[5] A hajót szeptember 23-án adták át a kínai haditengerészetnek, majd 25-én üzembe helyezték.[6]" Kalandos. De hogy az "óceánok királya" lenne, az tunyacsápi túlzás. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!