A kambodzsai kormánypárt az összes parlamenti helyet elnyerte a választásokon

2018. július 30. 07:15

A választások eredményének teljes elutasítására szólította fel a nemzetközi közösséget a kambodzsai ellenzék hétfőn.

2018. július 30. 07:15

Hun Sen kormányfő pártja szerezte meg az összes parlamenti mandátumot Kambodzsában a vasárnap megtartott általános választásokon – ezzel a párt maga dicsekedett el.

Az eredmény, amelyet a Kyodo japán hírügynökség tudósítójának is megmutattak, azt jelenti, hogy a miniszterelnök Kambodzsai Néppártja (CPP) mind a 125 parlamenti székbe a saját képviselőit ültetheti be.

Az ország központi választási bizottsága még nem közölt hivatalos eredményeket, a végleges eredményt pedig csak augusztus közepére ígérték közzétenni. A kormánypárt szóvivője péntek este még arról beszélt, hogy Hun Sen Néppártja a szavazatok 80 százalékát kapta, ami nagyjából száz képviselői széket jelent.

A választások eredményének teljes elutasítására szólította fel a nemzetközi közösséget Mu Sochua, a betiltott egyetlen jelentős ellenzéki párt politikusa, miután az országot 33 éve kormányzó Hun Sen miniszterelnök CPP győzelmet hirdetett.

„2018. július 29-e a demokrácia halálának napja Kambodzsában, a közelmúlt történetének sötét napja" – jelentette ki az indonéz fővárosban, Jakartában tartott sajtóértekezletén a Hun Sen-rezsim által betiltott Kambodzsai Nemzeti Megmentés Pártjának (CNRP) alelnöke.

A CNRP-t tavaly bírósági úton feloszlatták, azzal vádolva a pártot, hogy összeesküdött az Egyesült Államokkal a hatalom megdöntésére. A párt azon vezetői, akiknek sikerült külföldre szökniük a bebörtönzés elől, mindvégig arra biztatták a kambodzsaiakat, hogy ne vegyenek részt a voksoláson.

(MTI)

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Paskai
2018. július 30. 12:43
A kambodzsai kormánypárt az összes parlamenti helyet elnyerte a választásokon.Tegyük a szívünkre a kezünket: nem maradtunk le túlzottan. Európában már most is példátlanok illiberális demokráciánk vívmányai plusz a kétharmadok.
Casus Belli
2018. július 30. 12:23
Úgy érzem érlelődik egy Hu Se - Orbán találkozó :D
yndi
2018. július 30. 11:42
A kambodzsai NER jól működik. Az egykori marxista-leninista párt volt polpotista vezetője sokadszor győz a betiltott, börtönbe zárt vagy külföldre kényszerített ellenzék nélkül lefolytatott választásokon. A magyarországi NER csipőből rendszeresen komcsizó hívei pedig önfeledten tapsikolnak hozzá. Lehetne-e ennél jobban jellemezni Orbán híveinek szellemi állapotát?
tango47
2018. július 30. 11:10
Veszélyes ország Kambodzsa: Pol Pot kiirtotta az ország lakosságának a felét. Ennél azért egy fokkal jobb egy elcsalt választás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!