A hirosimai atomtámadásról emlékeztek meg Japánban

2018. augusztus 06. 08:57

Máig vitatott, szükség volt-e az atomcsapásra.

2018. augusztus 06. 08:57

Japánban egyperces csenddel adóztak hétfőn a hirosimai atomtámadás áldozatai emlékének az első atombomba ledobásának 73. évfordulóján. Abe Sindzó miniszterelnök megemlékező beszédében kijelentette: egyre nő a különbség az atomhatalmak és az atomfegyverrel nem rendelkező országok között. 

Helyi idő szerint 8.15 perckor az egész országban egységesen tisztelegtek a több tízezer halálos áldozat előtt, akinek az élete 1945. augusztus 6-án abban a percben véget ért, amikor az Enola Gay nevű B-29-es amerikai bombázó ledobta a városra a Little Boy (Kisfiú) nevű atombombát. Sérüléseik és a radioaktív sugárzás miatt 1945 végéig összesen 140 ezer ember halt meg a hirosimai atomtámadás következtében. 

Hirosimában, a Béke Emlékparkban Matszui Kadzumi, a város polgármestere azt mondta: olyan világot kell teremteni, amelyben nincsenek atomfegyverek. Kifejtette, a világban több mint 14 ezer nukleáris robbanófej van, amelyek miatt megismétlődhet Hirosima tragikus története. Egyes országok ünnepélyesen hivatkoznak nemzeti érzületükre, miközben nukleáris fegyvereik modernizációjával foglalkoznak, ahelyett, hogy a nukleáris leszerelés útjára lépnének – hangoztatta. 

Abe kormányfő beszédében kevésbé éles hangnemet ütött meg, és ez tükrözi, hogy mennyire megosztott a japán társadalom a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban. Japán nem írta alá tavaly azt az ENSZ-egyezményt, amely betiltja az atomfegyverek gyártását, tárolását és bevetését, hasonlóan több más országhoz, amely arra hivatkozik, hogy Észak-Korea nukleáris fenyegetést jelent. „Az utóbbi években egyértelművé vált, hogy nagy különbség van az egyes országok között az atomfegyverek számának csökkentéséhez való hozzáállásukban" – mondta Abe, anélkül, hogy utalt volna az ENSZ-egyezményre. „Hazánk türelmesen azon van, hogy híd legyen a két országcsoport között, és élére álljon a nemzetközi közösség erőfeszítéseinek" – tette hozzá a kormányfő.

A hirosimai önkormányzat adatai szerint idén 85 országból érkeztek a megemlékezésre, többek között az Európai Unióból, a nukleáris nagyhatalmaktól – az Egyesült Államokból, Franciaországból, Nagy-Britanniából és Oroszországból – és számos más országból. Kína nem képviseltette magát a rendezvényen, míg Törökország és Mianmar delegáltjai először vettek részt. Összesen 157 országba küldtek meghívót az eseményre.

A hirosimai támadás után három nappal, augusztus 9-én az Egyesült Államok Nagaszakira is atomcsapást mért, hat nappal később pedig Japán letette a fegyvert, és a második világháború véget ért. A két nukleáris csapásban több mint kétszázezren haltak meg, többségük civil volt.  Azóta is vitatott kérdés, hogy szükség volt-e a Japánra mért két atomcsapásra. Az Egyesült Államok szerint számtalan katona és civil életét mentették meg az atomcsapások azáltal, hogy a japán szigeteken folytatott elhúzódó harcok helyett a háború gyakorlatilag másfél héttel a hirosimai atomtámadás után véget ért. Ekkor ugyanis még Japán korántsem állt végleg vesztésre; a császár uralma alá tartozott Kína nyugati része, a Koreai-félsziget, a mai Vietnam, Kambodzsa, Laosz, Thaiföld, Indonézia és a Fülöp-szigetek egy része is.

(MTI)

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolt75
2018. augusztus 07. 10:36
Vitatott, persze. Ennyi erővel az is vitatott lehetne, hogy szükség volt-e koncentrációs táborokra.
Gregorius
2018. augusztus 06. 20:06
Sajnos azt kell mondanom, hogy kellett. Okinava szigetét 25 ezer japán védte, és ebből 500 esett fogságba, a többi elesett vagy súlyosan megsebesült. A Főszigetek ( a hazájuk) védelme még elszántabb lett volna (gondoljunk a kamikazékra), fel sem lehet mérni, hogy hány millióan pusztultak volna el.
Aerion
2018. augusztus 06. 10:23
Hiroshima és Nagaszaki atombombázása emberiségellenes bűncselekmény volt. De nem az a lényeges, hogy atombombatámadás történt, hanem maga a támadás ténye. Egyik atomtámadásban elpusztított városban sem volt katonai infrastruktúra. Tokiót és több tucat japán várost, ahol volt ilyen, már korábban szőnyegbombázással, napalmmal pusztították el, teljesen vétlen civilek, gyerekek, nők, öregek százezreinek halált okozva. Pontos adatok máig nincsenek. Tudjátok, a történelmet a győztesek írják. Csakhogy mára egyre relatívabb, ki is a győztes. A hiroshimai és nagaszaki túlélők számára a legrosszabb azonban csak az amerikai megszállással érkezett el. Sok özvegy, és még több szüleit elvesztő gyerek, hogy megélhessen, prostitúcióra kényszerült. Japánban 1945-46-ban tömegessé vált a gyermekprostitúció. A nagy szabadság, amely felszabadította Japánt, pedofilparadicsomot teremtett! Vajon hogy maradhatott ez ki a degenerált kommunista történetírásból?
3M..
2018. augusztus 06. 09:00
"Ma 73 esztendeje annak, hogy a pokol a földfelszínen is megjelent." http://balrad.ru/2018/08/06/ma-73-esztendeje-annak-hogy-a-pokol-a-foldfelszinen-is-megjelent/ Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!