Amerikai hoax: faji erőszakról hazudott Jussie Smollett, és meg is úszhatja

2019. április 03. 10:45

Újabb hihetetlen botránysorozat rázza meg Amerikát: egy közepesen ismert fekete és meleg színész megrendezhette a saját megverését, szélsőséges fehérekre fogva a támadást. Hazugsága gyakorlatilag bebizonyosodott, de az ügyészség végül különösebb indoklás nélkül ejteni látszik az ügyet – amin a rendőrség és még Chicago demokrata polgármestere is kiakadt. Ez a Jussie Smollett-sztori.

2019. április 03. 10:45
Leimeiszter Barnabás
Leimeiszter Barnabás

Hetek óta egy Jussie Smollett nevű, fekete és meleg sorozatsztár ügye tartja lázban Amerikát, hihetetlen fordulatokkal.

A sztori legalább olyan jól összefoglalja a megőrült amerikai közélet minden szeletét, mint a Ralph Northam virginiai demokrata szenátor körüli balhésorozat (utóbbiról itt írtunk: Abortusz, metoo, Ku-Klux-Klan: egy sztoriban a mai Amerika minden nyomorúsága)

*

Jussie Smollett idén januárban

azzal állt elő, hogy megverte őt két szélsőséges fehér férfi,

ennek híre pedig az egész amerikai baloldalt tiltakozásra késztette.

Nem sokkal később kiderült, hogy a Smollettet sújtó gyűlöletbűncselekmény – kamu. Az ügyészségnek hála azonban úgy tűnik, hogy a színész mégis megúszhatja szárazon.

„Ez MAGA-ország”

A történet január 22-én kezdődött. E napon a Fox székházába – ahhoz a csatornához tehát, ahol az Empire, Smollett sorozata fut – a színésznek címezve egy rasszista és homofób gyűlölködést tartalmazó levél érkezett, amelyhez állítólag fehér port is mellékeltek. „Meg fogsz halni, fekete buzi” – egészen pontosan ez állt a levélben.

Január 29-én aztán robbant a hír: Smollett kórházba került, miután hajnali 2 óra felé Chicagóban elverte két fehér férfi. A hírek úgy szóltak, hogy Smollett a metró felé menet éppen a menedzserével telefonált, amikor a két símaszkot viselő támadó nekirontott, kötelet akasztottak a nyakába, valamilyen folyadékot öntöttek rá, illetve eltörték az egyik bordáját, miközben azt üvöltözték, hogy „ez MAGA-ország”. Már ekkor gyanakodni kezdtek egyesek a sztori hitelességében,

Chicago ugyanis nem kifejezetten az a hely, ahol a farkasordító hidegben szélsőséges trumpisták garázdálkodnának

Másnap a rendőrség képeket tett közzé egy biztonsági kamera felvételéből, amely megörökítette a támadást. Az elkövetkező napokban mindenki, aki csak él és mozog Hollywoodban, kifejezte a szolidaritását Smollett-tel, valamint a rasszizmus elleni harcra hívott fel. Ja, és persze azt sem felejtették el, hogy Trumpot tegyék felelőssé a történtekért.

Cher a caps lockot csutkáig tolva, a rá jellemő pidzsin angolsággal arról értekezett, hogy „az effajta gazemberség, rasszizmus és homofóbia, amit a világ legnagyobb bohóca promotál, gyilkos méreg”. Rosie O’Donnell – Trump valaha volt legnagyobb ellensége – a „MAGA-s seggfejekre” kente az esetet. Rob Reiner azt fejtegette, hogy mióta Trump „befecskendezte a gyűlöletét az amerikai véráramba, kevésbé emberségesek és szeretetteljesek lettünk”.

Persze a demokrata politikusok sem maradtak le a celebek mögött: az elnökségért hajtó Cory Booker az eset kapcsán arra buzdította a Kongresszust, hogy fogadja el a lincselést szövetségi bűnténnyé minősítő törvényt. De a szintén elnökjelölt Kamala Harris is lincselést kiáltott. A NAACP nevű fekete érdekvédelmi szervezet pedig azt állította, hogy „a gyűlöletbűntettek elszaporodása és Trump rasszista és xenofób retorikája között közvetlen kapcsolat áll fenn”.

Január 31-én

jött a hír, hogy a színész nem hajlandó átadni a telefonját a rendőrségnek,

ami arra lett volna kíváncsi, hogy valóban elhangzott-e a MAGA-s kijelentés. A hatóság végül letett a kérésről. Smollett február elején állt ismét nyilvánosság elé, egy nyugat-hollywoodi rendezvényen tisztázta, hogy nem kapott kórházi ellátást, a bordája sem tört el, csak egy orvos vizsgálta meg. Mindenesetre „gay Tupacnek” nyilvánította magát, és azt is elmondta, hogy visszaütött a támadóknak.

Február 13-án aztán a rendőrség letartóztatott két gyanúsítottat – hogy, hogy nem, két nigériai származású fiatalembert –, Olabinjo és Abimbola Osundairót, akik közleményben jelentették ki, hogy nem rasszisták és homofóbok.

Osundairóék: nem tűnnek fehér radikálisoknak

A nagy gyűlöletkamu

A sztori ekkor kezdett darabjaira esni. Hamar kiderült, hogy Olabinjo néhány éve statisztaként szerepelt Smollett sorozatában. A chicagói rendőrség ekkor már arra gyanakodott, hogy Smollett maga rendezte meg a megveretését. A színész arra panaszkodott, hogy vádlói „nem is akarják látni az igazságot”, és „hogyha azt mondta volna, hogy a támadók muszlimok, mexikóiak vagy feketék, a kételkedők sokkal jobban támogatták volna”.

Mindhiába: február 16-án bejelentették, hogy a nyomozást „arra a feltételezésre alapozva folytatják, hogy Smollett úr aktív résztvevő volt az incidensben”. Ezzel egyidőben az Osundairo fivéreket is szabadlábra helyezték.

A fivérek ezután beismerték: a fenyegetőlevelet Smollett küldte el,

a verést pedig szintén maga Smollett szervezte meg, mert a levél nem kapott nagyobb visszhangot.

Február 20-án hivatalosan is gyanúsítottá nyilvánították a színészt, a következő napon pedig Smollett feladta magát a rendőrségen. Smollett 10 ezer dollár leperkálása után még aznap távozott az előzetesből. A Fox bejelentette, hogy a színészt kivágják az Empire ötödik évadának utolsó két részéből, arról viszont még nem döntöttek, hogy a karakterét végleg kiírják-e. Március 8-án vádat emeltek ellene, a színész ártatlannak vallotta magát.

És az újabb fordulat

Hiába a gyakorlatilag bebizonyított önmegveretés, a hatóságok és a közvélemény totális félrevezetése, a faji feszültségek hazugsággal való fokozása, Smollett mégis megúszni látszik az ügyet.

Március 26-án az ügyészség ejtette a vádakat Smollett ellen. „Az ügy minden tényének és körülményének átvizsgálása után, ideértve Smollett úr közösségi önkéntes szolgálatát, úgy hisszük, hogy ez a helyes lezárása az ügynek” – szólt a bejelentés, a rendőrség és a chicagói polgármester, Rahm Emanuel nem kis megrökönyödésére.

Az önkormányzat továbbra is hangoztatja, hogy a nyomozás költségeit Smollettre fogják ráverni. A demokrata párti és egykor Barack Obama nagy hatalmú kabinetfőnökeként dolgozó – Rahm Emanuel egy sajtótájékoztatón éles hangon  kelt ki a színész ellen. „

Van egy csöpp tisztesség is ebben az emberben?”

– tette fel a kérdést.

Rahm Emanuel: Obama jobbkezéből Chicago polgármestere

A polgármester szerint Smollettet máshogy kezelték, amiért színész, és hagyták úgy lelépni, hogy semmiféle lelkiismeret-furdalást nem érez a tette miatt. Igaz, Emanuel néhány nappal később már illedelmesen Trumpot hibáztatta az ügyért, mondván,

az elnök által teremtett „gyűlöletteljes környezet”

bírta rá Smollettet, hogy egy efféle hoaxon igyekezzen nyerészkedni.

Emanuelnek egyébként ez volt a polgármesteri hattyúdala: a megroppant népszerűségű politikus az épp most lezárult chicagói polgármester-választáson már nem indult el újra, a nagyváros új vezetője Lori Lightfoot egy leszbikus fekete nő lett, aki a status quo felrúgását ígéri.

Ami Trump elnököt illeti, ő az ügy kipattanásakor még együttérzését fejezte ki Smollettnek. Ahogy aztán lehullt a lepel a kamuverésről, a MAGA-tábor becsmérlése miatt méltatlankodott, az ügyészség döntését „szégyenletesnek” nevezte, az FBI-t és az igazságügy-minisztériumot pedig arra utasította, hogy vizsgálják újra a történetet.

Jussie, a jótét lélek

De mi vezette Smollettet arra, hogy megrendezze a saját megverését? A rendőrség szerint

a színész azért gőzölhetett be, mert nem volt megelégedve a fizetésével.

Azzal akarta előrébb lendíteni a karrierjét, hogy „hasznot húz a rasszizmus okozta fájdalomból és dühből”.

Az Empire készítői viszont kétlik, hogy ez állt volna az álmártíromság mögött: Smollett hosszútávra szóló szerződéssel rendelkezett, epizódonként 125 ezer dollárt kapott, és senkinek nem beszélt arról, hogy kevesellné a fizetését. A TMZ nevű bulvárlap másféle teóriát kockáztat meg: szerintük Smollett az elmúlt időben a zenei karrierjére koncentrált, és dühítette, hogy az első albuma gyengén kelt el.

A színész 2017-ben egyébként F.U.W. címmel egy Trump-ellenes r'n'b számot is megjelentetett, amiben egy Trump-maszkot viselő férfit megszólítva a következő sorokat énekli: „Építs falat. Nem gátolsz meg abban, hogy szeressük egymást. / Írd újra a törvényt. Nem gátolsz meg abban, hogy szeressük egymást. / Ellenállni, ellenállni, ellenállni, ellenállni…”

Mostanra az Osundairo testvérekről is sok minden kiderült. Olabinjo ellen 2011-ben gyilkossági kísérletért emeltek vádat egy chicagói késelés ügyében. A férfi végül két év felfüggesztettel megúszta a dolgot. Azt is tudni lehet, hogy mindkét fivér tetemes diákhitel-tartozással rendelkezik, de 2016-ban egyiküknek sem volt teljes állása. Pedig az évek során belefogtak többféle vállalkozásba is: egy dekorációs, majd egy lakásrenováló céget alapítottak. Mindketten a testépítés megszállottjai, az általuk frekventált edzőterem egyik alkalmazottja szerint Osundairóék a „legudvariasabb vendégek” közé tartoznak.

Smollett-tel az Empire forgatásán találkoztak, amikor Abimbola statisztaszerepet kapott a sorozatban. Idén januárban a félmeztelen jeleneteket is tartalmazó Don’t Go című klipje forgatására készülő színész egy 3500 dolláros csekket írt neki, igaz, ezzel a csekk tanúsága szerint egy öthetes táplálkozási és edzési tervért fizetett a nigériai származású fiatalembernek. A fivérek ügyvédje később azt állította, hogy

Smollett a 3500 dollárból „finanszírozhatta” a kamutámadást is.

A rendőrség a csekk másolatára és a biztonsági kamera felvételére alapozva gyanúsították meg Smollettet, valamint a telefonadatokra, amelyekből kiderül, hogy a fivérek beszéltek Smollett-tel egy órával a támadás előtt és után. Az ügyészség döntése, hogy ejti Smollett ellen a vádakat, mindenkit sokkolt, főként úgy, hogy a színész „közösségi önkéntes szolgálatára” hivatkoztak.

És hogy mit takart ténylegesen ez a szolgálat? Azt, hogy januárban meglepetéslátogatást tett egy chicagói, fekete művészeti iskolában, ami „inspirálóan” hatott a diákokra. Meg azt is, hogy az egyik hétvégén „több óráig önkénteskedett” Jessie Jackson tiszteletes, fekete polgárjogi harcos Rainbow PUSH Coalition nevű non-profit szervezeténél. Ennek keretében tanácsokat adott a szervezetnek azt illetőleg, hogyan szólíthatnák meg hatékonyan a fiatalokat. Jessie Jackson úgy nyilatkozott, hogy a Smollett-botrány „aránytalan”.

A kérdés már csak az: létezik esetleg valamiféle „fekete privilégium”, aminek hála Smollett következmények nélkül rendezhette meg a saját megverését és vezethette félre az egész amerikai nyilvánosságot?

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DVID
2019. április 04. 16:47
MOCSKOS, PÉNZSÓVÁR, FELTŰNÉSI VISZKETEGSÉGBEN SZENVEDŐ, TETVES BUZI FEKA. UNDORÍTÓ BALLIBERÁLIS BANDA.
Zsolt75
2019. április 04. 07:30
Pedig kurva erős jelenet volt ...
Világpanoráma
2019. április 03. 21:24
A NATO főtitkára támogatja Trump amerikai elnök felhívását: https://vilagpanorama.hu/2019/04/03/a-nato-fotitkara-tamogatja-trump-amerikai-elnok-felhivasat/
Dr. Kövér Zászló
2019. április 03. 20:42
Niggerbuzik ... Afrika a hazájuk , menjenek vissza őseik földjére .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!