Tiltakozások közepette kezdődött el Franco exhumálása

2019. október 24. 09:58

Hosszú jogi csatározás után teljesül a szocialista kormány akarata. A tiltakozók távolabbról személhetik csak az eseményeket.

2019. október 24. 09:58

Szigorú biztonsági intézkedések mellett kezdődött meg az egykori spanyol diktátor, Francisco Franco tábornok (1892-1975) exhumálása a Madrid melletti Elesettek Völgyében található bazilikában csütörtökön, amelyet a spanyol sajtó történelmi napként jellemez.  A hatóságok már két héttel ezelőtt lezárták az Elesettek Völgyét a látogatók elől, hogy előkészítsék a munkálatokat.

 A bazilika padlójába süllyesztett kriptát 44 év után nyitják fel újra. Ehhez el kell mozdítani a több mint 1500 kilogramm súlyú gránit fedőlapot.  Az exhumálás menetéről előzetesen közreadott tájékoztatás szerint a kiemelt fakoporsót nem nyitják fel. Ha rossz állapota miatt ki kell cserélni, akkor a diktátor földi maradványait őrző második, cinkkoporsót érintetlenül helyezik át egy új fakoporsóba.

Egy miniszter képviseli a kormányt

A nyilvánosság kizárásával zajló eseményen a Franco család huszonkét tagja jelent meg, a spanyol államot Dolores Delgado igazságügyi miniszter képviseli. A bazilikából a halottaskocsihoz hozzátartozók viszik majd vállukon a koporsót. A diktátor földi maradványait a spanyol légierő helikopterével szállítják el a légvonalban 34 kilométerre található Mingorrubio temetőjébe, ahol zártkörű misét tartanak, mielőtt a családi panteonban felesége mellé temetik Francót.

A munkálatok teljes költsége meghaladja a 63 ezer eurót (19,8 millió forint), amelynek jelentős részét az új sírhely kialakítása, a sírbolt biztonságának megerősítése teszi ki. A hatóságok nem adtak engedélyt arra, hogy megemlékezést, demonstrációt tartsanak a mingorrubioi temetőnél, noha azt két civil szervezet is kérelmezte.

„Franco él”-felirattal tiltakoznak

A rendőrség három biztonsági zónát is kijelölt kordonokkal a sírkert körül, ahova csak engedéllyel lehet belépni, elsősorban az eseményről tudósító újságíróknak. Helyszíni sajtóbeszámolók szerint az exhumálást ellenző tiltakozók jelentek meg a temető és az Elesettek Völgyének közelében, egyebek mellett "Franco él" feliratú transzparenssel és francoista zászlókkal.

z exhumálást kezdeményező ügyvezető spanyol szocialista kormány szerint a diktátor földi maradványai nem maradhatnak egy olyan nyilvános mauzóleumban, ahol méltathatják személyét. A síráthelyezést a legfelsőbb bíróság is jóváhagyta, amikor elutasította a családtagok keresetét, amellyel megtámadták a parlament által is elfogadott határozatot. Franco leszármazottai ennek ellenére folytatják a jogi eljárásokat, a spanyol alkotmánybírósághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak.

Spanyolországban 36 éven át, a spanyol polgárháború 1939-es befejezésétől egészen a tábornok 1975-ben bekövetkezett haláláig tartott Francisco Franco diktatúrája. Uralma, a monarchista-nacionalista jobboldali és a köztársaságpárti baloldali erők között zajló polgárháborút követően kemény megtorlásokkal kezdődött, több ezer embert bebörtönöztek, és legalább 30 ezret kivégeztek.

A Madridtól mintegy 50 kilométerre található, gigantikus kőkeresztjéről már messziről látható Elesettek Völgye a diktátor polgárháborús győzelmének jelképeként épült több ezer fogoly rabszolgamunkájával. Később Franco odaszállíttatta a köztársaságiak oldalán elesettek holttesteit is a hozzátartozók beleegyezése vagy tudomása nélkül. Hivatalos becslések szerint 30 ezer embert temettek el ott, egyes történészek azonban úgy vélik, hogy valójában legalább kétszer ennyien lehettek.

A köztársaságpárti áldozatok leszármazottai évek óta küzdenek azért, hogy szeretteiket exhumálhassák az Elesettek Völgyéből. Eddig 13 esetben adott erre engedélyt a bíróság, ám még mindegyik ügyben a végrehajtásra vonatkozó szakértői véleményekre várnak.

Korábban a BBC arról számolt be, hogy magyar idő szerint fél 11-kor kezdődik el az exhumálás, amelyen a hivatalos személyeken kívül a spanyol falangista diktátor 22 leszármazottja vehet részt – számol be az eseményről előzetesen a BBC.

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2019. november 02. 21:42
Majd csodálkozik a szocialista kormány ha őket is exhumálják élve, ilyen az exhumánia.
forsteandretredjemann
2019. október 24. 20:09
Francot igazolják utólag azzal, hogy ennyi idővel a halála után is ennyire rettegnek tőle. Ráadásul ingyen reklámot biztosítanak egy leendő spanyolországi zarándokhelynek.
Rony Tronco
2019. október 24. 18:26
Szocik = Hullarabló terroristák. Franco vive!
EMM195
2019. október 24. 14:18
Csak az aljadék haladó komcsi-libsik viselnek háborút halottak ellen. Nem jut eszembe keresztény konzervatív tiltakozás komcsi exhumálása ellen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!