Ferenc pápa: A fegyverek hamis biztonságot adnak

2019. november 24. 09:23

Az egyházfő szerint a kölcsönös bizalom megteremtésére kell törekedni.

2019. november 24. 09:23

A világ békéjét és stabilitását nem lehet félelemre és bizalmatlanságra alapozni, a tömegpusztító fegyverek birtoklása hamis biztonságot jelent – ezt a gondolatot fejtette ki Ferenc pápa Nagaszakiban vasárnap. Az 1945-ben végrehajtott atomtámadás áldozatainak emléket állító parkban a katolikus egyházfő több száz ember előtt adott hangot a mai világot továbbra is veszélyeztető fegyverkezés miatti aggodalmának.

Világunkban, amelyben gyermekek és egész családok milliói élnek sanyarú körülmények között, a fegyverek gyártása, korszerűsítése, birtoklása és eladása égbekiáltó merénylet az emberek ellen – jelentette ki a pápa. Felhívta a figyelmet arra a kettősségre, amely szerint a békét és stabilitást félelemre és bizalmatlanságra alapozott hamis biztonság fenntartása révén akarják szavatolni. Fel kell számolni a világunkat uraló bizalmatlanság légkörét, amely egyre inkább szétzilálni látszik a fegyverzetellenőrzés rendszerének mai szerkezetét, s ez folyamatosan mérgezi a népek kapcsolatát – mondta az egyházfő. Úgy vélekedett: az új fegyverek technológiai fejlesztésének körülményei között még súlyosabb következményekkel járhat, hogy egyre kevésbé érvényesül a világban a multilateralizmus, a többpólusú jelleg.

Az atomfegyverektől mentes világ igenis lehetséges és szükséges” – mondta Ferenc pápa, figyelmeztetve a politikai vezetőket, hogy ezek a fegyverek nem oltalmaznak meg bennünket a nemzeti és nemzetközi biztonságot fenyegető veszélyektől. „Emiatt kulcsfontosságú megteremteni azokat az eszközöket, amelyek szavatolnák a kölcsönös bizalmat” – tette hozzá.

(MTI)

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
selsalzfar
2019. november 25. 03:04
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Aranyhal
2019. november 24. 17:26
Az első pápa, aki mindenhez is ért.
Akitlosz
2019. november 24. 16:25
„Emiatt kulcsfontosságú megteremteni azokat az eszközöket, amelyek szavatolnák a kölcsönös bizalmat” "Nagyon jó dolog megbízni más emberekben. De még jobb nem megbízni bennük." / Benito Mussolini /
Akitlosz
2019. november 24. 16:24
Melyik pápa volt utoljára hülyébb, mint ez a mostani? Már több ezer éve köztudott, hogy Si vis pacem, para bellum! „Az atomfegyverektől mentes világ igenis lehetséges és szükséges” Akkor több lesz a háború. Hány háború is történt 1945. óta? Jó sok, számolja össze, akinek két anyja van! Na és hány olyan országot támadtak meg, amelyiknek atomfegyvere van? Hát egyet sem! Az atomfegyverrel rendelkező országokat egyszerűen nem érdemes megtámadni, mert még ha le is győznék őket, akkor is akkora nagy kárt képesek tenni a támadó országban, hogy egyszerűen nem éri és nem érheti meg. Aztán meg lehetséges az atombombák békés hasznosítása is. Előfordulhat, hogy jön egy aszteroida a Földnek és már az egyetlen hatékony lehetőség ennek elkerülésére vagy legalább a károk csökkentésére az atombomba bevetése. Ennek ugyan kicsi az esélye, de ha egyszer tényleg gyorsan kellene atombomba és nincsen raktáron ... az az emberiség végét jelentheti.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!