Felrobbant egy panelház Szlovákiában

2019. december 06. 20:54

Hét ember életét vesztette a tragédiában.

2019. december 06. 20:54

Heten életüket vesztették, és legkevesebb negyvenen megsérültek, amikor is ma délben felrobbant egy panelház 9. és 12. emelete közötti rész Eperjesen, Kelet-Szlovákiában. A detonáció a szakértők szerint akkora volt, hogy az épület a közel jövőben valószínűleg össze fog omlani. Az érintett panel környékén lakókat evakuálták. Ján Goliás, az eperjesi tűzoltók szóvivője elmondta, hogy a tűzoltók folytatják a 12 emeletes háztömb átkutatását, mert néhány személy hollétéről továbbra sincsenek megbízható információk.

Minden lakást át kell kutatni, hogy véglegesíteni tudjuk az adatokat. Amíg ez nem történik meg, addig számolni kell azzal, hogy az áldozatok száma tovább emelkedhet” – mondta Ján Goliás. A hatóságok szombat kora reggelig öt áldozatról és 39 sérültről tudtak. Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök, aki pénteken délután személyesen látogatott el a tragédia helyszínére, szintén úgy nyilatkozott, hogy az áldozatok száma nagy valószínűséggel még nőni fog.

A kelet-szlovákiai Eperjesen (Presov) péntek délben rendkívül súlyos gázrobbanás történt egy 12 emeletes lakóház felső részében. A robbanást követően a ház felső része lángba borult, és rendőrségi szakértők szerint nem kizárt a lakótömb összeomlása sem. Az első vizsgálatok szerint a legfelső öt emelet kiégett, teljesen instabil, és nagyrészt leomlott a lépcsőház is. A tüzet csak a késő éjjeli órákban sikerült eloltania a helyszínen dolgozó több mint száz tűzoltónak és mentőnek. A mentési munkálatokba a szlovák hadsereg szakértői is bekapcsolódtak.

A ház lakói, több mint negyven család, az éjszakát ismerőseiknél vagy a helyi iskolák kollégiumaiban töltötték. A szlovák elnöki hivatal közölte, hogy néhány család a Magas-Tátrában lévő államfői rezidenciában töltheti el a karácsonyi ünnepeket. Segítséget ígért a kormány és a helyi önkormányzat, amely külön bankszámlát hozott létre, ahová a pénzbeli támogatásokat lehet küldeni. Szombaton kora reggel Eperjesen összeült a válságstáb, hogy meghatározza a további mentési feladatokat. A nap folyamán szakértők megvizsgálják a tömbház statikáját, amely alapul fog szolgálni a további lépésekhez. A tömbházzal szomszédos lakóházakban biztonsági okokból kikapcsolták a villanyt. A robbanás oka továbbra is ismeretlen. Az anyagi károk felmérése folyamatban van.

(MTI)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kohe
2019. december 07. 11:35
Káposztásmegyeren a 2-es lakótelep közelében sincs gázcső. Mégis milyen jól elvan már harmincvalahány éve...
annamanna
2019. december 06. 21:10
Helyesen: "Egy gázrobbanás miatt kigyulladt egy 12 emeletes panelház a szlovákiai Eperjesen. A detonációban legalább öt ember életét vesztette, negyvenkilencen megsérültek, írja a Bumm.sk." https://index.hu/kulfold/2019/12/06/szlovakia_eperjes_gazrobbanas_tuz_halottak/ Részletek a felvidéki cikkekből: "Leomlott a lakótömb lépcsőháza, s fennáll a veszélye a teljes épület összedőlésének. Evakulták az épületet. Jelenleg a 8. emeleten oltanak, ahova magasemelő berendezéssel jutottak fel kívülről. Egyelőre 5 halálos áldozata és 40 sérültje van a balesetnek." "Az országos rendőrparancsnokság arra kéri a nyilvánosságot, hogy ne ossza meg a nyilvánosság előtt azt a videót, amelyen lezuhan egy ember a megrongálódott panelházról.'" "A 12 emeletes épület a 6. emelettől felfelé teljesen lángban áll. A legfelső 3 emelet teljesen kiégett, miközben egészen kinyílt a tetőzet. Mivel a gázrobbanás következtében teljesen összedőlt az épület lépcsőháza, azon keresztül nem lehet bejutni az épületbe. A tűzoltók magasemelő berendezés segítségével jutottak fel a 6. emeletre és végzik az elérhetővé tett lakások oltását." "leszakadt a lépcsőház szerkezete és fennál az épület összedőlésének veszélye." "a ház több lakója is a tetőn tartózkodhat." "a panel tetőszerkezete helyén óriási űr tátong." "Az O2 telefonhálózat adóállomása, amely az érintett lakóház tetejére volt felszerelve, a tetőszerkezettel együtt lerepült – 3 kilométeres körzetben nem elérhető a mobilszolgáltató hálózata." "a robbanás előtt többen is panaszkodtak a szerelőknek, hogy gázszagot éreznek az épületben. „Úgy tudom, a revíziós szakember a legutóbbi munkálatokat jóváhagyta. Ha ezt ő most látja, nem tudom mi jár a fejében. Nem szeretnék az ő helyében lenni” – mondta a neve elhallgatását kérő szomszéd." "Silvia Hrebenárová, a tömbház egyik lakója, éjjelesből tért haza reggel, amikor is a lakóház mellett munkásokra lett figyelmes. A feljáróba érve gázszag csapta meg, ezért visszatért a munkásokhoz, és figyelmeztette őket. A dolgozók azt felelték, hogy ellenőrzés alatt tartják a helyzetet." "A közeli iskola folyosójának ablakai is betörtek a robbanástól. A diákok órán ültek, senki sem sérült. Az igazgatóság azonnal értesítette a szülőket, hogy menjenek gyermekeikért." '"Az egyik közeli kocsma ingyen meleg italra hívja a helyieket. A vendéglátóhely vezetőjének elmondása szerint több ember is kiugrott a tizenkét emeletes épületből, miután a lépcső és a feljáró beomlott." "Az Új Szó az egyik helyi férfitől megtudta, hogy már több napja észlelték a gáz szivárgását, azonban senki sem tett bejelentést az ügyről." "a helyzetet súlyosbítja az erős szél." "„Azt hittem, földrengés történt” – írta le a robbanást Juraj, a szomszédos lakóház egyik lakója. A robbanás következtében a környező panelház ablakai is betörtek."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!