Folytatódott a sztrájk és a tüntetések Párizsban

2019. december 17. 18:41

Még az Eiffel-torony is bezárt, mert az ott dolgozók is csatlakoztak a nyugdíjreform elleni sztrájkhoz.

2019. december 17. 18:41

Továbbra is a nyugdíjreform ellen tiltakoznak a franciák – olvasható a Euronews magyar nyelvű kiadásában. Kedden több tízezren vonultak utcára Párizsban a szakszervezetek felhívására. A kormány tervei szerint teljes összegű nyugdíj csak azoknak járna a jövőben, akik legalább 64 éves korukig dolgoznak – ez váltja ki a legnagyobb tiltakozást.

Ha azt akarják, hogy javuljon a helyzet, az rajtuk múlik, mondhatják azt, hogy leállítják ezt a projektet, és valóban alaposan megbeszéljük, hogyan lehetne javítani a nyugdíjrendszert. Vannak javaslataink. Arra kértek, hogy találjunk megoldásokat, hát van néhány megoldásunk” – mondja az egyik szakszervezet vezetője.

A vasutaknál és a tömegközlekedésben dolgozó sofőrök többsége csaknem két hete sztrájkol Franciaország-szerte. Emiatt a vonatok rendkívül ritkán közlekednek, az utakon pedig több száz kilométeres dugók alakulnak ki nap mint nap.

A tiltakozás nem csak a közlekedést érinti, de az áramszolgáltatást is. Lyonban és a nyugat-franciaországi Gironde-ban például közel 100 ezer háztartás maradt elektromos áram nélkül. Kedden még az Eiffel-torony is bezárt: dolgozói csatlakoztak az országos sztrájkhoz, de a tanárok mintegy harmada is beszüntette a munkát kedden.

A kormány és a szakszervezetek szerdán egyeztetnek. A válság feloldását tovább bonyolítja, hogy hétfőn lemondott az a kormánybiztos, aki két éve vezette az egyeztetéseket a nyugdíjrendszer átalakításáról.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robur
2019. december 23. 19:36
Nem reformálni kell a nyugdíjrendszert, hanem megszüntetni az államit.
Orange79
2019. december 18. 10:15
Ezek az országok csak azért voltak erősek mert évszázadokon keresztül szipolyozhatták a gyarmataikat. Szép lassan összeomlik az egész, a színesbőrű bevándorlóik miatt kialakult roncstársadalom pedig alkalmatlan arra, hogy kihúzza őket a szarból.
amaurote
2019. december 17. 21:18
10 év és Mo-on brutál jólét lesz, jönnek majd ide elkölteni a nyugdíjat! XD
zakar zoltán béla
2019. december 17. 21:09
mici a muci
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!