Idegrendszeri károsodást is okozhat az új koronavírus

2020. március 05. 11:57

A SARS és a MERS esetében ez már bizonyított tény.

2020. március 05. 11:57

Kínai orvosok először mutatták ki, hogy az új koronavírus képes károsítani a beteg központi idegrendszerét. A pekingi orvostudományi egyetem mellett működő Ditan Kórház orvosai csütörtökön jelentették be, hogy meggyógyítottak egy férfi beteget, akinek agy-gerincvelői folyadékában találtak új koronavírust.

Korábbi tanulmányokban a tudósok már kimutatták, hogy a Covid-2019-vírus több szervet, köztük a veséket, májat és a szívet is megtámadhatja, de a központi idegrendszer károsodását még nem jelentették. Az 56 éves betegnél január 24-én diagnosztizálták az új koronavírus-fertőzést a kórházban, tünetei súlyosak voltak, nem ragált a hagyományos kezelésre – közölte a kórház. Intenzív osztályon ápolták, ahol öntudatcsökkenés jeleit észlelték, holott a CT-vizsgálatok nem mutattak semmilyen abnormális jeleket.

Az orvosok elvégezték az agy-gerincvelői folyadék mintáinak génszekvenálását és megerősítették a koronavírus jelenlétét, agyvelőgyulladást (encephalitis) diagnosztizáltak a betegnél. Vírusos agyvelőgyulladással kezelték, amely után a beteg neurológiai tünetei fokozatosan megszűntek. A férfit február 25-én bocsátották el a kórházból.

Kutatók korábban kimutatták, hogy a koronavírusok családjába tartozó SARS- és MERS-vírusok is károsodást okozhatnak a fertőzött beteg idegrendszerében. A kutatók hangsúlyozták, hogy a kórházukban új koronavírus-fertőzéssel kezelt 150 beteg közül csak egynél mutatták ki az idegrendszeri károsodást.

(MTI)
 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2020. március 06. 09:54
Csak az alattomos lázítók sikertelenségétől. Ha gyurcsány a megszolgált helyén lenne, csak a Hűvösvölgy út 116. előtt kellene csak énekelnetek: nyisd ki babám az ajtót!
Laudaricus
2020. március 05. 23:28
Ez magyarázatot adhat arra, miért esnek össze az emberek azokon a vuhani majd iráni videókon. Természetesen sok más betegségtől is össze lehet esni váratlanul, de nem ilyen tünetegyüttessel. Infarktus, cukorbetegség, és még ki tudja mi, nem mutatkozik ilyen félelmetes formában, görcsös rángatózással, majd gyors halállal. Epilepsziától sem halnak meg, hacsak nem fulladnak meg, de ez nem jellemző.
néhai Ch.Pilot
2020. március 05. 21:28
De csak azoknál, akik ezt a hírt el is hiszik.
annamanna
2020. március 05. 16:18
"A világhírű író Dean Koontz pontosan megírta előre a Wuhan-vírus megjelenését" https://www.vilaghelyzete.com/2020/02/a-vilaghiru-iro-dean-koontz-pontosan.html "Egy 40 éve írt regény megjövendölte a koronajárványt?" https://www.origo.hu/tudomany/20200219-koronavirus-osszeeskuves-elmelet-erdekes-sorokat-szurtak-ki-dean-r-koontz-konyveben.html Ezt azért idézem ide, mert a regénybeli vírus konkrétan az agyat támadja, elég durva, a sztoriban gyakorlatilag 100%-os a halálozás, és természetesen ez egy biológiai fegyver, amit a sztoriban Vuhanban fejlesztenek ki és onnan terjed el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!