Kihalófélben lévő madarakat mérgeztek meg Kambodzsában

2020. április 22. 16:02

Az óriásíbisz kizárólag Kambodzsában fordul elő, ahol kevesebb mint 300 példány él belőle.

2020. április 22. 16:02

Megmérgeztek három védett óriásíbiszt Kambodzsában, ami természetvédők szerint összefügghet a koronavírus-járvány okozta megélhetési gondokkal. A múlt hónapban több mint 100 gólyafiókával végeztek vadorzók.

A Wildlife Conservation Society (WCS) közleménye szerint a kritikusan veszélyeztetett fajhoz tartozó madarakat a húsukért ölték meg egy vadrezervátumban még április 9-én, újabb jeleként annak, hogy a járvány okozta megélhetési problémák miatt elharapózóban van a vadorzás. Az óriásíbisz kizárólag Kambodzsában fordul elő, ahol kevesebb mint 300 példány él belőle.

„A védett madarakat karbofuránnal, az egyik legveszélyesebb növényvédő szerrel mérgezték meg, amely további mérgezést okozhat, ha más állatok vagy emberek szervezetébe kerül” – mondta el Ken Serey Rotha, a WCS Kambodzsa igazgatója a Phnom Penh Post című lapnak. Szerinte a megölt íbiszek húsát helyben fogyaszthatták el vagy a piacra vitték eladni. Márciusban több mint 100 hindugólya-fiókát mészároltak le vadorzók a kambodzsai Prek Toal Ramsarban, Délkelet-Ázsia legnagyobb vízimadártelepén.

(MTI)

Nyitóképünkön a Debreceni Állat-és Növénykert skarlát íbisze látható. A kép forrása: MTI

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MayorAnna
2020. április 22. 17:11
Kambodzsában volt egy időszak, nem is olyan régen, mikor emberek voltak kihalófélben, köszönhetően a vörös khmernek...
annamanna
2020. április 22. 17:05
"Az országra jellemző egyéb ágazatok Jelentős a turizmus." https://hu.wikipedia.org/wiki/Kambodzsa Nyilván ennek bedőlése okozza a problémát.
Rugo
2020. április 22. 16:44
300 van szegényekből, az is Kambodzsában, mérgezik is őket, de ők nem migrálnak, hűségesek az anyaföldhöz.
annamanna
2020. április 22. 16:36
Itt a probléma az alapvető oktatás hiánya, ami lehetővé tenné, hogy felfogja az illető, hogy ha mérgezett húst eszik, akkor ő maga is megmérgeződik. Bár amennyi növényvédőszert bezabálunk, mikroműanyagot lenyelünk, szmogot beszippantunk, mi se vagyunk kevésbé hülyék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!