EJEB: Bulgária megsértette egy transznemű férfi jogait, miután megtagadta a nemcsere regisztrációját

2020. július 09. 16:08

A strasbourgi testület szerint a bolgár bíróság merev hozzáállása az ügyhöz a felperesben „sebezhetőség, megalázottság és szorongás érzetét keltette”.

2020. július 09. 16:08
null

Elmarasztalta Bulgáriát csütörtökön a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), az ítélet szerint a hatóságok megsértették egy transznemű férfi jogait azáltal, hogy megtagadták a nemcsere hivatalos regisztrációját.

Korábban a bolgár bíróság azt az ítéletet hozta, hogy az érintett a „köz érdekében” nem jogosult arra, hogy születési női nemét hivatalos dokumentumaiban férfire változtassa, viszont elismerte a panaszos jogát ahhoz, hogy férfinek érezze magát és férfiként éljen, miután részleges nemváltoztató műtéten esett keresztül. A strasbourgi testület szerint a bolgár bíróság merev hozzáállása az ügyhöz a felperesben „sebezhetőség, megalázottság és szorongás érzetét keltette”, amellett, hogy az orvosok sem voltak hajlandóak végrehajtani rajta a végleges nemváltoztató műtétet a bírósági ítélet miatt.

Mindazonáltal az emberi jogi bírósági határozat megjegyzi, hogy a bolgár törvényszék más esetekben jóváhagyta a hivatalos nemváltoztatást, és a szóban forgó ügy jelenleg a nemzeti semmítőszék előtt van. Az EJEB megállapította, hogy a bolgár állam megsértette a felperes magánélethez való jogát, és ezért 7500 euró kártérítés megfizetését rendelte el.

(MTI)

Nyitóképünk forrása: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj.

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Balango
2020. július 11. 18:45
Annyira kíváncsi lennék, hogy honnan, miből vezették le a fényes tekintetűek azt, hogy létezik a nemcsere regisztrációjához való jog... Ki találta ki ezt a jogot? Csak tán nem ők maguk? Mindig arra gondolok, hogy a rómaiak mindent tudtak a jogról és az államról, amit mi ma tudunk. És tudtak arról, hogy a bírói szék mit tesz az ember személyiségével. Ezért fogalmazták meg azt az alapelvet, hogy "Praetor ius facere non potest." Azaz: a bíró jogot nem alkothat (csak alkalmazhat). Ide kellene visszatérnünk.
krisztoforo48
2020. július 11. 08:03
kinyilvánítja
krisztoforo48
2020. július 11. 08:02
Miért van az az érzésem,hogy Bulgária nagy ívben le fogja szarni az összes Ítélőszék,Bíróság határozatát és kinyilványítja,hogy elmehetnek a búsba?
hakos
2020. július 11. 01:18
Nincs olyan, hogy "nemváltó" műtét. A beteg(agyú) nem nemet vált, hanem csak külsőleg, látszatra más nemi szervet maszkíroznak neki. A "transzgender" férfinak a műtét után méhe nem lesz, sem valódi férfi nemi szerve, ha nőről volt szó.... Az EJEB azzal, hogy bírái támogatólag beleállnak ebbe az ultraliberális ámokfutásba, fokozatosan elveszti a létjogosultságát....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!