Koronavírus: A szaglás elvesztésének kutatása az új kezelések alapja lehet

2020. augusztus 19. 14:39

Amerikai tudósok úgy vélik, rájöttek, mi okozza a szagláskészség elvesztését, ennek alapján újfajta kezelési módszert dolgozhatnak ki a fertőzöttek gyógyítására.

2020. augusztus 19. 14:39
null

Az új koronavírus okozta Covid-19-ben szenvedő betegek esetenként szaglásvesztést tapasztalnak, melynek kutatása új kezelések kifejlesztésének alapjául szolgálhat. Amerikai tudósok úgy vélik, rájöttek, mi okozza a szagláskészség elvesztését, ennek alapján újfajta kezelési módszert dolgozhatnak ki a fertőzöttek gyógyítására. Az amerikai baltimore-i Johns Hopkins Egyetemi Kórház szakértői eredményeikről a European Respiratory Journal című szaklapban számoltak be. Kutatásuk során 23 pácienstől orron végzett operációk során vett szövetmintákat elemeztek. A koronavírussal nem fertőződött pácienseket például tumor vagy krónikus orrmelléküreg-gyulladás miatt műtötték. A fertőzöttektől vett mintákban szélsőséges mennyiségű koronavírus-receptort (Ace-2 enzimet) találtak, és az orrnak pontosan azon a területén, mely a szaglásért felelős. Ez az enzim teszi lehetővé, hogy a vírus bejusson a sejtekbe.

Az eredményeket egyelőre újabb vizsgálatokkal kell alátámasztani - mondta Andrew Lane, a Johns Hopkins Egyetem munkatársa. „Ha valóban így van, talán legyőzhetjük a fertőzést közvetlenül az orrba adott antivirális terápiával” – emelte ki.

(MTI)

(Fotónk illusztráció)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csehov
2020. augusztus 21. 09:45
Az orrba dugott lézerkütyü meg maximum hangulatvilágításra való.
matykox
2020. augusztus 19. 19:16
Ez egy rövid, de súlyosan pontatlan cikk. Persze ne várjuk hogy egy újseggíró tudja, hogy az ember tele van "ACE-receptorokkal" - a szaglóhám is. Az ACE-2 enzim nem a bejutást, hanem a kötődést teszi lehetővé. A közvetlen orrba adott terápia egy orrbaguár. A lehetőség csak a hülyék fejében egyenő a terápiával. Ahogy a piások tudják: hosszú az út a pohártól az ajkadig ...
amaurote
2020. augusztus 19. 16:02
nekem kb 2 éve volt ilyen. valami nátha-szerű betegségem volt pár napig. el volt dugulva az orrom. aztán amikor kitisztult, észrevettem hogy semmi szagot nem érzek, szó szerint. dokinéni megnyugtatott, hogy elmúlik. hála Istennek kb 2 hónap múlva visszajött a szaglásom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!