Kutatás: a fertőzöttek mintegy ötöde marad tünetmentes

2020. szeptember 22. 20:36

Az új koronavírussal megfertőződött emberek csak mintegy ötöde marad tünetmentes a Berni Egyetem kutatóinak új, nagy léptékű kutatása szerint, amely 79 korábbi tanulmány eredményein alapul.

2020. szeptember 22. 20:36

A tanulmány a PLoS ONE tudományos folyóiratban jelent meg kedden. Ha a tünetmentes fertőzöttek száma magas lenne, akkor az úgynevezett tömeges immunitás gyorsan elérhető lenne egy elmélet szerint. „Nagy valószínűséggel nem ez a helyzet” – mondta Nicola Low, a Berni Egyetem epidemiológusa, a tanulmány vezető szerzője a svájci SDA hírügynökségnek.

Low és kutatócsoportja 79 korábbi kutatás adatait értékelte

A tünetmentes fertőzöttek számáról nincs egyetértés a szakértők között, mivel akit egyszer tünetmentesnek ítélnek, annál később jelentkezhetnek a szimptómák, ilyenkor beszélnek preszimptomatikus, azaz a tünetek megjelenése előtt lévő páciensekről. Low és kutatócsoportja 79 korábbi kutatás adatait értékelte. A munkák olyan fertőzöttek adatait tartalmazták, akiknek tüneteit március és június között hosszabb időn át vizsgálták. A 6616 fertőzöttből csak 1287 maradt tünetmentes a betegség teljes lefolyása alatt, nagyjából 80 százalékuknál előbb vagy utóbb felléptek a szimptómák.

Amikor leszűkítették az elemzett tanulmányok körét olyan munkákra, ahol az alanyokat véletlenszerűen választották ki, tehát nem csak a kórházban kezeltek voltak benne, akkor a tünetmentes fertőzöttek aránya 30 százalékra nőtt. Azt is megállapították a kutatók, hogy a gyerekeken ritkábban tör ki a betegség, mint a felnőtteken. A kutatások elemzése, vagyis az úgynevezett metaanalízis alátámasztotta, hogy a tünetmentes fertőzöttek viszonylag kis szerepet játszanak a vírus terjesztésében.

A jövőben még pontosabban meg lehet állapítani a tünetmentes fertőzöttek számát

A probléma nem velük, hanem az úgynevezett preszimptomatikus fertőzöttekkel van, akik nem tudnak még a betegségükről – mutatott rá Low, aki hozzátette, hogy a pandémia feltartóztatásához ezért is fontos az általános szabályok – a maszkviselés és a távolságtartás – betartása. Low és kutatócsoportja továbbra is figyelemmel kíséri a koronavírus okozta Covid-19 tünetmentes lefolyásáról szóló tanulmányokat, mivel a jelen munka elkészülte óta további – a tudós szerint potenciálisan jelentős – 900 kutatást publikáltak.

Időközben a tünetek szélesebb körére derült fény, mint amennyi a járvány kezdetén ismert volt, a köhögés és a fulladás mellett az íz- és szagérzékelés elvesztése és a végtagfájdalmak is annak számítanak már. Ezeknek az ismereteknek a birtokában a jövőben még pontosabban meg lehet állapítani a tünetmentes fertőzöttek számát.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hesperia
2020. szeptember 23. 14:46
Hát ez igencsak meglepő, mert egészen eddig úgy tudtuk, hogy a nagy többségük tünetmentes! Tényleg, kavarás a köbön.
Aetius I
2020. szeptember 23. 06:26
20% tünetmentes, DE a második fertőződéskor ők is produkálnak tüneteket.
dekoninck
2020. szeptember 23. 03:45
Nálam egy kis torokkaparás, borzongás, enyhe fáradtság volt a tünet, kb 3 napig most a hétvégén, ez már el is múlt. Az ízérzés elvesztése is megvan, az a legfurább. Egy pár óráig bizsergett, égett a bőr a hátamon, ezt egy kollégám is tapasztalta. Láz, köhögés, nehézlégzés egyáltalán nem volt. Vicces.
h040183
2020. szeptember 22. 21:35
Azért ez vicc, hogy 10 hónappal a vírus megjelenése óta még mindig csak "úgy vélik" meg a "legtöbb jel arra utal". Mintha csak "brit kutatók" foglalkoznának vele... Össze vissza halandzsáznak, cseppfertőzéssel terjed, nem cseppfertőzéssel terjed, kell maszk, nem kell maszk, többsége tünetmentes, mem többsége tünetmentes. Ha már agyonvágtuk a gazdaságot emiatt, akkor a kutatóintézetek miért nem holtbiztosak még a dolgukban??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!