Lengyel tüntetések: a kormányfő szerint fontosabb az élethez való jog a szabad döntéshez való jognál

2020. október 27. 12:08

Mateusz Morawiecki a születés előtti diagnosztika kiterjesztését ígéri.

2020. október 27. 12:08
null

A születés előtti diagnosztika és kezelés bővítését ígérte kedden Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, reagálva a beteg magzatok művi vetélését tiltó múlt heti alkotmánybírósági döntésre és az azt követő tüntetésekre. A kormányfő sajtóértekezletén közölte: az utóbbi években Lengyelországban bővítették a betegségek születés előtti diagnosztizálását, az ilyen vizsgálatok száma mára 40 százalékkal nőtt 2015-höz képest. Kilátásba helyezte: a minél hamarabbi esetleges prenatális gyógyítás céljából az összes várandós nőre kiterjesztik az eddig csak a komplikált terhességeknél, illetve a 35 évnél idősebb kismamáknál végzett diagnosztikát.    

A döntés szabadságáról

Segíteni fogjuk a nőket, segíteni fogjuk a gyermekeket azért, hogy szabályosan fejlődhessenek az anyaméhben és majd normálisan élhessenek” – ígérte Morawiecki. A lengyel kormánypárt az alkotmánybírósági döntés csütörtöki kihirdetése után bejelentette a fogyatékkal élő gyermekek gondozását támogató program bővítését is. A kormányfő alapvetőnek nevezte a szabad döntéshez való jogot, egyúttal hozzáfűzte: az embernek először is élnie kell ahhoz, hogy a döntés szabadságával élhessen. „Aki nem él, nem élhet a szabad döntés jogával”, ezért a szabad döntéshez való jognál fontosabb az élethez való jog – állapította meg. Morawiecki rámutatott: az alkotmánybírósági döntés nem törölte a Lengyelországban 1993 óta érvényes abortusztilalom alóli két kivételt: ha a gyermek nemi erőszak következtében fogant, valamint ha az anya élete vagy egészsége forog veszélyben.    

Nem lehet támadni embereket, templomokat, sem más ember jogát ahhoz, hogy értékei szerint éljen

Az utóbbi kapcsán kijelentette: a nőket „nem szabad hősiességre kényszeríteni”. Egyúttal aláhúzta: az alkotmánybírósági ítélet nem az ilyen, „sokakat nyugtalanító” helyzetekre vonatkozott. Az alkotmánybírósági döntés után kirobbant, több napja tartó tüntetésekkel kapcsolatban a kormányfő feltette a kérdést: vajon a vita a Down-szindrómás gyermekek életjogát érinti-e vagy az abortuszhoz való korlátlan hozzáférés a célja? Ezzel Morawiecki arra utalt, hogy a tüntetők gyakran a terhességmegszakítás teljeskörű liberalizációját követelik. Közben az abortusztilalom alóli harmadik, alkotmányellenesnek minősített kivétel alapján a leggyakrabban a Down-szindrómás magzatokkal terhes nőkön végeztek terhességmegszakítást, és a terhesség bármelyik szakaszában alkalmazható volt. Morawiecki „teljesen megengedhetetlennek” nevezte” és felszólította a tiltakozókat, hogy tartózkodjanak az ilyen cselekedetektől. „Nem lehet támadni embereket, templomokat, sem más ember jogát ahhoz, hogy értékei szerint éljen” – hangsúlyozta, utalva az utóbbi napok rongálásaira.

(MTI)

Fotó: Tüntetők tiltakoznak az abortusz feltételeit szigorító alkotmánybírósági döntés ellen Varsóban 2020. október 26-án. A lengyel alkotmánybíróság alkotmányellenesnek mondta ki az abortuszt a károsodott vagy fogyatékos embriók esetében. A lengyel nők csak abban az esetben kérhetik terhességük megszakítását, ha nemi erőszak áldozataiként vagy vérfertőző viszonyban termékenyültek meg, vagy a terhesség súlyosan veszélyezteti egészségüket. MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka

Összesen 196 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Leo3
2020. október 27. 23:23
Ez nem is vitás. Az élet többet ér annál, mintsem hogy 1-2 ember eldönthesse, hogy a harmadik éljen-e vagy sem. Senkinek nincs joga dönteni egy másik emberi lény életéről, ha csak nem egy megátalkodott gyilkos. Ez esetben a társadalom válasza megtorlás kell legyen. Azaz bíróság általi kivégzés, de csak ebben az esetben.
zsoltkom2
2020. október 27. 21:35
A katolikusok infarktust kapnak egymás kreatív töketlenkedésétől. Nem tudja a bal kéz, mit akar a jobb... esete. Ezek a kedves istenfélő keresztény emberek a végén még megkardlapozzák egymást. Asszonyállat nézetkultúra honol lengyel honban... csak azért, mert egyes katolikusok túl komolyan vették a szabad akarat ígéretét. Most lengyel egyházilag lesz kötelező az emberi nem szabadságát megkurtítani... lassan az egész átmegy muszlim karakterbe és mindegy lesz az Isten megkülönböztetése. Az abortusz a legfőbb gond a katolikusoknál... még véletlenül sem a 10 parancsolat mellőzése. Keresztény óriás óvodások ne sírjatok... ez a keresztény katolikus rock!
Gregorius
2020. október 27. 18:01
Elég sokat fejlődött az orvostudomány. Például van 300, de 1000 Euros Dawn teszt is, eltérő pontossággal, így valószínűséggel. Ha ismételt tesztek is kimutatnak valamilyen az életminőséget komolyan befolyásoló genetikai rendellenességet a magzatnál, akkor a családra kell bízni a döntést. Vállalják-e vagy sem. Ráadásul az Anyának kulcsszerepe van, mivel gyakran a kezdetekben lelkes Apa pár év múlva kiborul és lelép.
certus
2020. október 27. 17:58
Nálunk elég megengedő a szabályozás. Ezért van egy olyan hozzáállás, hogy legfeljebb elmegy abortuszra. ha nem lenne ilyen lehetőség, lenne olyan akit ez szorítana a nagyobb óvatosságra. Ezért feltehetően nem azonosak az arányok. A ksh-nak van egy pár éves tanulmánya a témában. Abból az derül ki, hogy a 8 általánost sem végzettek és a legfeljebb 8 általánost végzettek erősen felülreprezentáltak, és a beavatkozások nagy hányadát olyanokon végzik el, akik többedik alkalommal kérik. Ebből azt a következtetést lehet levonni hogy a közvélekedéssel ellentétesen Magyarországon a nőknek csak szűk köre veszi igénybe (volt egy reklám nemrégen ami az ellenkezőjét sugallta), és hogy a beavatkozások egy része vélhetően megelőzhető lenne. Van egy kevéssé óvatlan csoport, ők hozzák a számok nagy részét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!