Pompeo ígéri: közzéteszik Hillary Clinton hivatali levelezését

2020. október 10. 09:24

Trump szerint Clintonnak „börtönben a helye”.

2020. október 10. 09:24

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a Fox televíziónak adott pénteki interjújában azt ígérte, hogy nyilvánosságra hozza Hillary Clinton korábbi elnökjelölt és volt külügyminiszter vitatott hivatali levelezését.

A 2016-os elnökválasztási kampányban Hillary Clintont – aki Barack Obama kormányzatában külügyminiszteri posztot töltött be – erőteljes támadások érték, mert hivatali levelezésének jó részét nem a hivatalos és biztonságos külügyi számítógépes rendszeren, hanem a magánszerverén bonyolította, lehetőséget teremtve ezzel titkosított információk kiszivárgására is. Az ügyben vizsgálat is indult, de a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nem emelt vádat Clinton ellen, csupán azt állapította meg, hogy „rendkívül hanyag” volt. A republikánus politikusok, főként Donald Trump amerikai elnök azóta is gyakran élesen bírálta Clintont levelezési gyakorlata miatt, megjegyezve, hogy több ezernyi e-mail eltűnt a rendszerből. A kampányrendezvényeken a republikánus hívek gyakran kórusban követelték Hillary Clinton bebörtönzését.

Donald Trump egy csütörtök esti televíziós interjúban és egy pénteki rádiós műsorban is utalt a vitatott levelekre. „Ott vannak a külügyminisztériumban, de Mike Pompeo képtelen volt nyilvánosságra hozni, ami nagyon is sajnálatos” – fogalmazott az elnök csütörtök este a Fox televízióban. Pénteken pedig Rush Limbaugh jobboldali rádiós műsorában arról beszélt, hogy Hillary Clintonnak „börtönben a helye”.

Mike Pompeo pénteken kijelentette: a lehető legrövidebb időn belül nyilvánosságra hozzák a levelezést. Mint mondta: „kiadjuk az információkat, így az amerikai nép is láthatja ezeket”. A külügyminiszter hangsúlyozta: az e-mailek nyilvánosságra hozatalakor vigyáznak arra, hogy se hírszerzési források, se hírszerzési módszerek ne kerülhessenek nyilvánosságra.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illiberator
2020. október 10. 10:04
Egy Hillarynak szánt levél már előkerült. Ficher Iván karmester levele Vernon Jordan ügyvédnek, Clintonék bizalmas tanácsadójának, Hillary Clinton bírósági döntés nyomán publikált levelezéséből, 2011-ből. Kedves Ms. Adashek, Kérem, továbbítsa ezt az üzenetet Vernon Jordannak (Clintonék bizalmasának) amilyen gyorsan, csak lehet. Kedves Vernon, Remélem, jól van. Ezen a héten Hillary Clinton ellátogat Magyarországra. Azt javaslom, nagyon óvatosnak kellene lennie, hogy elkerüljön egy zavarba ejtő helyzetet. A sajtó már most tele van olyan megjegyzésekkel, hogy a látogatása olyannak fog tűnni, mintha elismerné a magyar kormányzatot és Orbán Viktor miniszterelnököt. Legyen tisztában azzal, hogy Orbán úr kormányzata lerombolja a magyarországi demokráciát és egy olyan durva rendszert vezet be, amely nem tiszteli az emberi jogokat és a szólás szabadságát. Tájékoztatásául két cikket csatolok: Washington Post: The Putinization of Hungary NYBooks: Hungary Threat Kérem, figyelmeztesse Mrs Clintont a június 30-ára tervezett magyarországi útja előtt. Mindig elérhető vagyok segítség vagy információ ügyében. Sajnos attól tartok, hogy a magyarországi amerikai nagykövet, aki nagyon közel áll Orbán úrhoz, nem adna teljes, kiegyenlített képet a fennálló veszélyekről. Ha Hillary Clinton nem közli nyilvánosan az aggodalmait a magyarországi diktatórikus tendenciák miatt, a látogatása olyannak fog tűnni, mintha egy autokratikus rezsimet támogatna. Legmelegebb üdvözletem Ann-nek és Önnek, Ivan Fischer
olajfa1
2020. október 10. 09:55
Nagyon időszerű lesz azokat a levelezéseket nyilvánosságra hozni... mármint ami nem sérti az USA védelmét. Bár Hillary szerint minden "sérteni fogja az USA védelmét" még az is hogy "pizzát rendelt"...
illiberator
2020. október 10. 09:53
Már rég meg kellett volna tenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!