Ismét tüntettek a rendőröket védő biztonsági törvény ellen Franciaországban

2020. december 12. 22:09

A belügyminisztérium összesítése szerint országszerte mintegy 26 ezren tiltakoztak 85 városban, sikerült megfékezni a rendbontókat.

2020. december 12. 22:09

Több ezren tüntettek az egymást követő harmadik szombaton Párizsban és több francia nagyvárosban a nemzetbiztonsági törvény vitatott passzusa ellen. Míg az előző két hétvégén a fővárosban a menethez csatlakozó anarchista rendbontók és radikális tüntetők incidenseket provokáltak, összecsaptak a rendőrökkel, kirakatokat törtek be és gépjárműveket gyújtottak fel, ezúttal a rendfenntartó erőknek sikerült megakadályozni a rendbontásokat. Múlt szombaton  46 ezren tüntettek, míg két héttel ezelőtt a rendőrség szerint 133 ezren, a szervezők szerint félmillióan vonultak utcára.    

Megelőzés, előállítás

A kormányzati javaslatok elleni, jogvédő szervezetekből és szakszervezetekből álló kollektíva Párizsban ezúttal nem hirdetett központi megmozdulást, de néhány csoport felhívására a rendőrség szerint ötezren, a szervezők szerint tízezren vonultak végig a belvárosban  „Elég a szabadságjogokat sértő törvényekből, elég az iszlamofóbiából” feliratú tábla mögött. A menetet jelentős erőkkel biztosította a rendőrség, és lezárta a környező utcákat azért, hogy a rendbontók ne tudják megközelíteni a békés tüntetőket. „A menet feszült hangulatú volt, a rendőri erők folyamatosan beavatkoztak, kiemelték a radikálisokat, és megakadályozták, hogy kialakuljon egy black bloc csoport”, amely rendbontást kezdeményez – közölte a prefektúra, amely 142 potenciális randalírozót előállított.      

Több száz rendbontó jött azért, hogy erőszakosan fellépjen. A rendbontók elleni határozott stratégia – 142 előállítással és a menet biztosításával – lehetővé tette, hogy megakadályozzuk őket ebben, és megóvjuk az üzleteket a fosztogatásoktól” – írta a Twitteren Gérald Darmanin belügyminiszter, aki arról tájékoztatott, hogy a múlt szombati erőszakos incidenseket követően 95 embert állítottak elő, 67 rendőr megsérült és jelentős anyagi károk voltak. A rendőrség szerint Lyonban 2 ezren tüntettek, s a rendőrség könnygázzal oszlatta szét a felvonulás végén őket megdobáló embereket, míg Montpellier-ben 1800-an, Strasbourgban 1300-an, Toulouse-ban 1200-an, Marseille-ben pedig mintegy ezer békés tiltakozó vonult utcára.    

A rendőröket védenék

A francia kormánytöbbség két hete jelezte, hogy átírja és újabb parlamenti vitára bocsátja a nemzetbiztonsági törvénytervezet azon cikkelyét, amely szabályozza a rendőrség tagjairól munkájuk elvégzése közben készült képek és felvételek közzétételét. A kormány álláspontja szerint az intézkedéssel a rendőröket szeretnék védeni a közösségi oldalakon szervezett gyűlöletkeltő felhívásokkal szemben, amelyekre elsősorban a tavalyi sárgamellényes tüntetések idején voltak példák. Jóllehet a szabályozás kimondja, hogy csak a rosszhiszemű közzététel büntetendő, a bírálók szerint a módosítás korlátozza a médiaszabadságot és az esetleges rendőri túlkapásokról szóló tájékoztatásokat.

(MTI)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2020. december 13. 11:48
Ezt nem is értem..ha normálisan működnek, a rendőrökön ott a számuk..ha valamit elkövetnek, a szám alapján felelősségre lehet vonni őket..gondolom nemúgyműködik a rendőrségük mint Gyurcsány idejében nálunk..
u.cserkész
2020. december 13. 10:38
Megmondta Mikron: Franciaország nem Magyarország. Igaza volt.
balbako_
2020. december 13. 08:03
Ilyenkor pandémiás időkben érthető a hasonlat ez olyan, mint az immunrendszer bénítása akkor amikor tombol a járvány.
Pandaka pygmaea
2020. december 13. 07:19
Én azon csodálkozom, hogy Fr.oban vagy az usában miért nem szerelnek tömegesen a rendőrök, hadd süljenek a saját anarchista zsírjukban a rendőrök ellen utcára vonulók...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!