Transzneműek jogsérelme miatt ítélte el Romániát Strasbourg

2021. január 19. 18:25

Egy Svájc kontra romániai roma nő ügyben viszont utóbbi javára döntött az EJEB.

2021. január 19. 18:25
null

Nagyüzem volt a napokban Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bíróságán – már ami Romániát illeti. A két friss ítélet közül az egyikben elmarasztalták keleti szomszédunkat, mert megsértette két transznemű román állampolgár magánélethez való jogát.

A nőként nyilvántartott 38 és 44 éves felperes meg akarta változtatni a nemét a hivatalos okmányokban, ezt azonban a román bíróságok nem tették lehetővé, illetve nemváltó műtéthez kötötték.

Az EJEB bírái szerint a román igazságszolgáltatás egy feloldhatatlan dilemma elé állította a felpereseket: vagy akaratuk ellenére sebészeti beavatkozásnak vetik alá magukat, ezzel pedig sérül a testi integritásukhoz való joguk, vagy lemondanak a szexuális irányultságukról, ez viszont a magánélethez való joggal összeegyeztethetetlen.

„Kiszolgáltatott, megalázó és szorongással teli” helyzetbe sodorták ezzel a felpereseket, egy olyan szituációba, melyben „felborult az általános érdek és az érintett felek közötti egyensúly” – indokolnak a jogalkalmazók az ítéletben.

A talárosok testülete egyhangúan döntött, hogy a felperesek egyenként 7500 euró erkölcsi kártérítésre jogosultak,

egyikőjük további 1153 eurót kap, mert kétszer is műtétnek vetette alá magát.

A másik döntés főszereplője is román állampolgár. A roma származású romániai nőnek kártérítést ítéltek meg, mivel 2014-ben ötszáz frankra büntették koldulásért. Az ügy alperese: Svájc. Az alpesi ország tehát 922 euró morális kártérítést kell fizessen a fiatal írástudatlan lánynak, akit úgy bírságoltak meg 7 évvel ezelőtt, hogy nem volt munkahelye, szociális segélyt sem kapott, ebből kifolyólag jogában állt Genf utcáin koldulással előteremteni az alapvető szükségleteit fedező pénzt.

Egyébként annak idején, amikor kiszabták rá a büntetést, nem volt honnan kifizetnie, ezért előzetes letartóztatásba helyezték, megsértve ezzel az Emberi Jogok Európai Egyezményének 8-as cikkelyét.

Nyitókép: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sztd
2021. január 20. 13:12
Szerintem viszont nincs joga eldönteni, hogy ő férfi vagy nő, mert ezt objektív meg lehet állapítani. Ha még nemváltó műtét sem volt, akkor a brói döntés szerintem nem a jogon alapult. Mikor írták alá, hogy a neméről bárki maga dönthet? Mert enélkül az nem lesz emberi jog.
VeJoLa
2021. január 20. 12:58
Vajon Jourova nem transzvera? Olyan könyörtelenül hímsovén a tekintete!
Vakfolt
2021. január 20. 12:35
Amikor a horn, meg fodor gáborok elővezetik, hogy a genderszar, az nem is a mi dolgunk és sose lesz vele dolgunk, akkor egy kicsit maguk elé merednek vajon ilyenkor? Költői volt.
Bátya62
2021. január 20. 11:12
Mivé lett Románia!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!