Európa félvezető-nagyhatalommá válhat

2021. július 22. 09:35

Az európai félvezetőipar fellendítésére indított programot az Európai Bizottság, ezt a piacot jelenleg ázsiai gyártók uralják.

2021. július 22. 09:35
null

Az elmúlt hónapokban akadozott a gyártás és a szállítás, ez pedig gondot okozott sok európai gép- és autógyártó cégnek is. A Bizottság ezeket a problémákat szeretné megszüntetni a Szövetség az ipari processzor és félvezető technológiákért nevű kezdeményezéssel – számolt be az euronews.com.

Egy franciaországi kutatóintézet vezetője szerint Európa könnyen vezető hatalommá válhat ebben az iparágban: „Versenyképesek vagyunk, mert megvan a tudásunk és a technológiánk is, így a tudományos eredményeket gyorsan át tudjuk ültetni a termelésbe” – mondta Olivier Faynot, a CEA-LETI vezetője.

A kezdeményezés népszerűsítése érdekében az Európai Unió belpiacokért felelős biztosa több francia kutatóintézetet és gyártót is meglátogatott. Ennek ellenére nem biztos, hogy az EU gyorsan fel tud építeni egy új félvezető-gyártó üzemet. De nem kizárt:

az EU újjáépítési terve több milliárd euróval van kitömve, ráadásul elég sokat szánnak ebből az ipar és a digitalizáció támogatására.

„Célunk, hogy 10 éven belül 20 százalékos piaci részesedést érjünk el, ez nekünk elég. Az Egyesült Államok 30 százalékot szeretne kihasítani, ez együtt a világpiac fele. Az a célunk, hogy Európa legyen a legerősebb, legnagyobb teljesítményű félvezetők szülőhelye. Nekünk az a legfontosabb, hogy itt készüljenek ezek, hogy ezzel ki tudjuk elégíteni az ipari felhasználók igényeit” – mondta Thierry Breton, az EU belpiaci biztosa.

Akár háromszorosára nőhet a piac

A szövetséghez máris csatlakozott a Soitec; miniatűr, kis fogyasztású chipeket és félvezetőket gyártanak. A cég vezetője szerint a piac a háromszorosára nőhet a következő években. „Fontos, hogy Európa ipari nagyhatalomként lássa magát. Együtt kell kitaposnunk az ehhez vezető utat. Amikor ipari önállóságról beszélünk, akkor technológiai vezető pozícióról van szó” – mondta Paul Boudre, a cég igazgatója.

A tervek szerint a szövetség tagjai fogják megtervezni és legyártani a processzorok következő generációját. Ez jelenleg a 10-16 nanométeres áramköröket jelenti, de a jövő a 2 és 5 nanométer közöttieké.

Nyitókép: Youtube

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
TúlkébzettParaszt
2021. július 22. 22:54
Ebbe az iparágba már nincs beszállás.
Rocktoberi
2021. július 22. 17:58
Csaxólok, hogy nem csak a félvezető ipar költözött Kínába. Nekem ezek a félvezető nagyhatalmi ábrándok túl nagyívűnek tűnnek. Európa amúgy most inkább fékvezető nagyhatalom. Brüsszelben mindent megtesznek, hogy aláássák Európa jövőjét.
Akitlosz
2021. július 22. 17:27
"Európa félvezető-nagyhatalommá válhat" Európa vezető-nagyhatalommá is válhat. De nem válik. Még harmadvezető-nagyhatalommá sem.
A ráció prófétája
2021. július 22. 17:14
"A tervek szerint a szövetség tagjai fogják megtervezni és legyártani a processzorok következő generációját. Ez jelenleg a 10-16 nanométeres áramköröket jelenti, de a jövő a 2 és 5 nanométer közöttieké." Ha most tervezik a 10-16 nanométeres IC-khez a gyárat, akkor az már elavult lesz, amikor termelni kezd. Most kellene inkább a 2-5 nanométerre koncentrálni, hogy versenyképesen tudjon indulni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!