Pedofilbotrány tört ki a londoni gyámhatóságnál: 700-nál is több áldozat lehet

2021. július 27. 21:07

Gyerekek százai szenvedtek el szexuális visszaélést egy londoni hatóság gondozása alatt – áll a gyerekekkel szembeni intézményi szexuális visszaéléseket vizsgáló független bizottság (IICSA) jelentésében.

2021. július 27. 21:07
null

Az IICSA szerint a Lambeth kerületi tanácsának munkatársai a hatvanas és a kilencvenes évek között úgy kezelték a gondozásuk alatt álló gyerekeket, mintha „életük semmit sem számított volna.”    

A testület szerint a gondozók szexuális bűnelkövetők prédájának tették ki a gyerekeket, ami élethosszig tartó, szörnyű következményekkel járt a gyerekek számára.

„A bentlakásos gyermekotthonokban és nevelőotthonokban élő gyerekek több évtizeden keresztül olyan szintű kegyetlenséget és szexuális visszaéléseket szenvedtek el, amelyeket nehéz felfogni” – fogalmazott Alexis Jay, a vizsgálat vezetője. „A zaklatás, a megfélemlítés, a rasszizmus, a nepotizmus és a szexizmus oly sok éven keresztül virágozhatott a tanácson belül, mindezt a korrupciós és a rossz pénzügyi gazdálkodás ellenére” – tette hozzá.    

A vizsgálat szerint a rossz bánásmód miatt panaszt tévő gyerekek szavainak hitelességét kétségbe vonták és elutasították.

A jelentés szerint 705 gyerek számolt be szexuális zaklatásról, nemi erőszakról és egyéb visszaélésről Lambeth három gyermekotthonában. Bár számos gyerek jelentette az eseteket azok megtörténte után, négy évtized alatt mindössze egyetlen gondozót büntettek meg. A jelentés szerint a Lambeth kerületi tanács alkalmazottjai érzéketlen módon figyelmen kívül hagyták a veszélyeztetett gyerekeket, akiknek gondozásáért fizették őket, illetve a „rasszizmus nyilvánvaló volt abban az ellenséges és bántalmazó bánásmódban”, amelyben a tanács gondozása alatt álló színes bőrű gyerekek részesültek.    

Egy fiú öngyilkos lett

Az jelentés felszólította a rendőrséget: vizsgálja meg a bűnügyi nyomozás lefolytatásának lehetőségét annak a fiúnak az ügyében, aki 1977-ben megölte magát egy gyermekotthonban, miután visszaélést szenvedett el az egyik gondozó részéről.    

Az egyik áldozat azonban – aki elmondása szerint többször is visszaélést szenvedett el 1976 és 1979 között kerületi gyermekotthonokban – fogadkozott: addig folytatja küzdelmét, amíg az elkövetők nevét nyilvánosságra nem hozzák.    

A többéves vizsgálat azután indult, hogy kiderült: a BBC közszolgálati televízió egyik legnépszerűbb könnyűzenei műsorvezetője, a 2011-ben elhunyt Jimmy Savile évtizedeken keresztül súlyos szexuális bűncselekmények sorát követte el gyerekek sérelmére. A bizottság a gyermekvédelmi hiányosságokat vizsgálja több területen, köztük az egyházi fenntartású iskolákban, a fiatalkorúak büntetés-végrehajtási intézetében és az interneten is, következő jelentését várhatóan jövőre teszi közzé.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2021. július 29. 14:11
Hát, ez nem is annyira meglepetés, mert a züllött kéjenc szexuális aberráltak a gyermekek és a fiatalság köréből cserkészik be az áldozataikat és azért ragaszkodnak ahhoz, hogy szabadon bejárhassanak a nevelési és az oktatási intézményekbe. És mint látjuk a hangadók, a gazdagok és a döntési helyzetben lévők köreiben ma is túl sok a mocskos szadista szexuális aberrált. Egyébként mindez emberiség, vagy emberiesség elleni bűncselekménynek számít és utólag is el kellene égetni a bűnözőket.
Barnabás.N
2021. július 28. 13:34
"@még fokozza Tehát szerinted is pedo gyanúsak a buzik?" Tudományos kutatások sora bizonyítja a pedofília és a homoszexualitás összefüggését, csak az LMBTQ vallás híveit nem érdeklik a tények. Noha a magukat homo-, vagy biszexuálisnak vallók aránya a népességben max. csak 2-3% (1), a pedofilok kb. harmada homoszexuális! (2) Az "Archives of Sexual Behavior"-ben közölt, 229 elítélt gyerek-molesztáló eseteit átvizsgáló tanulmány úgy találta, hogy 86%-uk mondta magát homo- vagy biszexuálisnak! (3) Angliában 3000 börtönbüntetéstre ítélet pedofil közül csak 12 volt nő! (4) Egy 457 férfi molesztáló esetét átvizsgáló tanulmány úgy találta, hogy áldozataik harmada fiú, tehát homoszexuális zaklatásnak voltak kitéve. (5) Összegezve: a homo- és biszexuálisak aránya a pedofilok között jóval nagyobb, mint az átlag népességben. (1) Edward O. Laumann, John H. Gagnon, Robert T. Michael, and Stuart Michaels, The Social Organization of Sexuality: Sexual Practices in the United States (Chicago: University of Chicago Press, 1994), 293. o. (2) Kurt Freund, Robin Watson, and Douglas Rienzo, "Heterosexuality, Homosexuality, and Erotic Age Preference," The Journal of Sex Research 26, No. 1 (February, 1989): 107. o. (3) W. D. Erickson, "Behavior Patterns of Child Molesters", Archives of Sexual Behavior 17 (1988): 83. o. (4) Dawn Fisher, "Adult Sex Offenders: Who are They? Why and How Do They Do It?" in Tony Morrison, et al., eds., Sexual Offending Against Children (London: Routledge, 1994), 11. o. (5) Kurt Freund, et áll, "Pedophilia and Heterosexuality vs. Homosexuality," Journal of Sex & Marital Therapy 10 (1984): 197. o.
wrfri
2021. július 28. 08:13
Na kiváncsi leszek náluk is csak 500000es bírságokkal megússzák e
jánosbácsi
2021. július 28. 07:15
Nehogy azt gondolja valaki, hogy nálunk ilyen nem fordul elő. Éppen ezért a kormánynak elsősorban ezekben az intézményekben kellene vizsgálódni és minden olyan intézménybe ahol a gyerekek kiszolgáltatott helyzetben vannak. Nem Brüsszellel kellene hadakozni hanem,itthon kellene rendet teremteni. A családi belüli erőszakról nem is beszélve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!