Cenzúrázhatják a Wikipedia „Kommunizmus” szócikkét

2021. november 30. 19:47

Előítéletességre hivatkozva törölhetik az internetes enciklopédia "A kommunista rezsimek alatt elkövetett tömeggyilkosságok" című rovatát.

2021. november 30. 19:47
null

Törölhetik a „A kommunista rezsimek alatt elkövetett tömeggyilkosságok” (’Mass killings under Communist regimes’) alrovatot a közismert online enciklopédiáról, a Wikipediáról. Aki ma rákeres a szócikkre, a következő szöveggel találja szembe magát:

A cikket potenciálisan törölhetik, amelyekről részleteket az erre külön létrehozott szócikkben találnak.

A link az értesítőről egy „Törlésre váró cikkek / A kommunista rezsimek alatt elkövetett tömeggyilkosságok” című oldalra irányítanak, ahol a törlést előirányozó körülményeket tárgyalják angol nyelven. A lap adminisztrátorai döntenek majd a szócikk jövőjéről azt követően, hogy mérlegelték a jelenleg is zajló vitában elhangzott érveket.

A vitatott szócikkben a kommunista egypártrendszerek uralma alatt kivégzett milliókról írnak. Ugyanakkor nemcsak a szócikk, hanem

azokat a Wikipedia-felhasználókat is törölnék, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a cikkben a tömeggyilkosságok miatt magának a kommunista ideológiának a felelősségét is tárgyalják.

A szócikkben szerepel egy lista, amelyen Sztálin, Mao Ce-tung, Pol Pot és Kim Dzsongil felelősségét boncolgatják. Sztálin bűnei között Ukrajna kiéheztetése, a nagy tisztogatás, a kulákok kivégzése és a Gulag-rendszer fenntartása tűnik fel. Mao felelősségét többek között a közel 20 millió fő halálát okozó Hosszú Menetelés kapcsán boncolgatják, de a listán szerepelnek a Kubában, Jugoszláviában, Romániában, Kelet-Németországban és Észak-Koreában történt kommunista indíttatású tömeggyilkosságok is - megfelelő forráslistával megtámogatva.

Ez a terjedelmes lista a mostani vádak szerint „torzítóan antikommunista” nézeteket tükröz, éppen ezért törlésre alkalmas. Az egyik pártfogója e törekvésnek a következőképpen fogalmaz: 

Antikommunista nézetek sulykolásáról beszélünk, amikor arról esik szó, hogy a kommunista ideológia önmagából fakadóan erőszakos.”

A szócikkben szerepel, hogy egyes történészek szerint a kommunizmus áldozatainak száma nagyjából százmilliós nagyságrendű. Ennek kapcsán egy másik törléspárti úgy fogalmaz, hogy a szócikkben nem kellene „leegyszerűsítő előfeltevéseket megfogalmazni azzal kapcsolatban, hogy egyes események kizárólag egyetlen ideológiának tudhatók be.

A fentiek kapcsán Robert Tombs, a Cambridge Egyetem professzora úgy véli, hogy a tömeggyilkosságok és az ideológia közötti kapcsolatot sikeresen elhomályosítják, azzal a fasizmus és a kolonializmus is védhetővé válik. Tombs szerint ugyanis mindez

Kiemeli: az emberi élet elvétele és az ideológiák közötti kapcsolat a lényegét adja annak, hogy miért is kell foglalkozni ezzel a kérdéssel. 

A professzor szerint a törlésre váró szócikk megfontoltan és kiegyensúlyozottan lett megírva. Éppen ezért a megsemmisítésre is csak a kommunizmus fehérre mosásának igényével kerülhet sor.

Mindazok, akik megkísérlik eltörölni a bűnösség e hosszú és szörnyű történetét maga is bűntárssá válik, megágyazva még több zsarnokságnak a jövőre nézve.”

Kép: Wikipedia

Dobozi Gergely

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luzitanxaver
2022. szeptember 20. 22:50
Bizony. Ráadásul mindezt '92-ben...
di78
2022. szeptember 20. 22:50
Beszarás... A "sárgára avagy zöldre festve" résznél felröhögtem...
Finale*
2022. szeptember 20. 22:50
Zsenialis! Kányádi Sándor: KUPLÉ A VÖRÖS VILLAMOSRÓL avagy abroncs nyolc plusz két pótkerékre holtvágányra döcögött végül a kopott vörös villamos kalauz és vezető nélkül döcögött holtvágányra végül a kopott vörös villamos nem volt rakva virágos néppel bezzeg amikor érkezett bíborló színben sok beszéddel meg volt rakva virágos néppel bezzeg amikor érkezett vöröslött de amint utólag utólag minden kiderül bíborát nem a pirkadó nap vértől vereslett mint utólag utólag minden kiderül mint a görög tragédiában belül történt mi megesett a színen csak siránkozás van mint a görög tragédiában belül történt mi megesett hát sic tranzit gloria mundi a dicsőség így múlik el honnan lehetett volna tudni hogy sic tranzit gloria mundi a dicsőség így múlik el s így állunk ismét mint az ujjunk sok hite-volt-nincs nincstelen a magunk kárán kell tanulnunk ismét itt állunk mint az ujjunk sok hite-volt-nincs nincstelen s tülekedünk egymásnak esve ha jön a volt-már villamos sárgára avagy zöldre festve tülekedünk egymásnak esve ha jön a volt-már villamos félre ne értsd a dalom testvér nem sirató csak szomorú nem szeretném ha lépre mennél félre ne értsd ismét/lem testvér nem sirató csak szomorú Mellékdal a pótkerekekre de holtvágányra döcögött-e vajon a veres villamos eljárt-e az idő fölötte és holtvágányra döcögött-e vajon a veres villamos s nem lesz-é vajon visszatérte boldog aki nem éri meg halomra halnak miatta s érte most is s ha lenne visszatérte boldog aki nem éri meg
teljesenertelmetlen
2022. szeptember 20. 22:46
Ez agyrém. 30 évvel a kommunista rezsimek összeomlása után, már elkezdik mosdatni őket. Sanyi bácsi mindent látott előre: https://www.youtube.com/watch?v=PRVG7w-N4ws
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!