Először került magyar film a Sundance Filmfesztivál versenyprogramjába

2021. december 10. 10:26

Csuja László és Nemes Anna közös rendezése, a Szelíd című mozifilm világpremierje január végén lesz.

2021. december 10. 10:26
null

A magyar-német koprodukcióban készült film főszereplője, Edina egy női testépítő, aki együtt él edzőjével, Ádámmal. Ahhoz, hogy megnyerjék a világbajnokságot, Edinának komoly áldozatot kell hoznia. Eközben különös kapcsolatba kerül egy titokzatos férfival. A találkozás mindent megváltoztat, amiben a nő addig hitt.

A mozifilm a Karlovy Varyban díjazott Virágvölgy rendezője, Csuja László és a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész doktorandusza, Nemes Anna közös rendezése. A „testmelodráma” főhősét Csonka Eszter világbajnok és többszörös magyar bajnok testépítő alakítja.

– írják a közleményben.

A főszereplő Csonka Eszter és a párját alakító Turós György is először szerepel filmben. Turós György testépítés- és fitneszedző, a doppingmentes sport képviselője öt világbajnokot nevelt ki. A Szelíd operatőre Nagy Zágon, aki a Kilenc hónap háború című filmben már dolgozott együtt Csuja Lászlóval, valamint Nemes Anna testépítőnőkről szóló Szép szörny című dokumentumfilmjét is ő fényképezte. A látványtervező Nyitrai Anna, a dramaturg Jakab Juli, a casting director Zabezsinszkij Éva, a vágó Csabai Attila volt.

Az NFI támogatásával készült film producerei Muhi András és Ferenczy Gábor (Focusfox Stúdió), német koproducerei Janine Jackowski, Jonas Dornbach és Maren Ade (Komplizen Film).

Miért fontos a Sundancere való bekerülés?

Mint írják, a Szelíd az első magyar játékfilm, amely versenybe kerül a Sundance-en. A meghívás rangját növeli, hogy a fesztivál évek óta az Oscar-díjak egyik legfontosabb előszobája, ahol a legnagyobb sztárok és sztárrendezők szerepelnek.

Életem legmerészebb vállalkozása volt a Szelídet elkészíteni, hatalmas megtiszteltetés a meghívás, köszönet illet mindenkit, aki segítette a létrejöttét”

– nyilatkozta a közlemény szerint Csuja László.

„Fogalmam sincs, mit keresek itt, és hogy hogyan lehetséges egyáltalán ez az egész, de csodálatos” – fejezte ki örömét Nemes Anna, aki 2014-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, 2016 óta a Várfok Galéria állandó művészkörének tagja, jelenleg a Magyar Képzőművészeti Egyetem doktorandusza. Szép szörny című esszé-dokumentumfilmjét számos nemzetközi workshopon díjazták.

Csuja László 2012-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, első mozifilmje, az Inkubátor Programban készült Virágvölgy világszerte nagy siker volt a filmfesztiválokon, Karlovy Varyban elnyerte a zsűri különdíját, Palicson és Pozsonyban is díjazták. Az amatőr szereplőkkel készült, punkosan karcos road-movie elérhető a FILMIO kínálatában – áll a közleményben.

(MTI)

Nyitókép: YouTube

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2021. december 11. 04:59
Az egész, Novák Katalinra felépített NER-ista nőeszményt telibeszarja ez a film. Az anya nő, az apa férfi, a filmsztár pedig a világbajnok testépítő. Gratulálok.
gacsat
2021. december 10. 17:08
Bazz, ez egy transzfer Zita.
triacus
2021. december 10. 12:11
Kissé beárnyalja a Sundance fesztivál renoméját, hogy 2020-ban azon rendezői díjjal díjazták https://bit.ly/3dBFW3p a Mignonnes/Cuties/Cukorfalatok néven "elhíresült" (a gyerekeket szexualizáló) "alkotást": https://bit.ly/3oGkS1K és ráadásként a fesztivál társalapítóját - Sterling Van Wagenen-t - 2019-ben egy 7 éves kisgyerek szexuális abúzusáért 6 évre lecsukták: https://bit.ly/3rUhLFM
Rodolfo
2021. december 10. 12:00
Nem értem, miért nem tudnak egy rendes előzetest készíteni? Addigra elfogyott a zsozsó? Miért kell egy ennyire szar semmitmondó "hű-de-titokzatos" előzetes egy teljesen ismeretlen filmnek? Lehet hogy azért mert szar? Ja, mert akkor nem nézem meg, Csuja ide, vagy oda..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!