Újra működik néhány környezeti sugárzásmérő állomás Csernobilban

2022. március 01. 13:08

Jelenleg a mérőrendszer által jelzett értékek a korábbi hetekben megszokott értékek körül vannak.

2022. március 01. 13:08
null
Aszódi Attila
Aszódi Attila

„Néhány, a csernobili atomerőmű telephelyén lévő környezeti sugárzásmérő állomás újra működni látszik, az adataik elérhetőek ezen a weblapon. A 2022. február 25. hajnal és a 2022. február 28. késő délután közötti közel négy napos időszak adatai hiányoznak, de tegnap (hétfő) délután óta vannak újra adatok egyes mérési pontokban.

A weblapon kijelzett adatokból az állapítható meg, hogy a környezeti sugárzási szint a mérési pontokban visszatért a korábbi szintre. Jól látható egyes detektoroknál egy jelentős növekedés február 24. este vagy 25. hajnalban, egyes mérőhelyeken duplájára, más – a csernobili blokkoktól távolabbi mérőpontokban – alacsonyabb bázisról ugyan, de 4-7-szeres értékre ugrott az értéke, mielőtt – az orosz csapatok bevonulását követően – megszűntek a mérések. Annak okát továbbra sem ismerjük, hogy miért ugrottak meg az értékek, és azt sem, hogy mi okozta a mérések kiesését. Az ukrán nukleáris biztonsági hatóság korábban azt közölte, hogy az orosz harci járművek mozgása keverte fel a radioaktivitást is tartalmazó port, ez okozhatta a megnövekedett értékeket (erről szóló korábbi bejegyzésemet lásd itt).

Jelenleg a mérőrendszer által jelzett értékek a korábbi hetekben megszokott értékek körül vannak.

A számok értelmezéséhez érdemes megjegyezni, hogy a mérőrendszer nSv/h (nanosievert-per-óra, ejtsd nanoszívert-per-óra) egységben jelzi ki a környezetben mérhető dózisteljesítményt. Magyarországon a környezetben megszokott háttérsugárzás 100 nSv/h dózisteljesítmény körüli értéket mutat, itt a csernobili atomerőmű körül látunk 100 nSv/h-tól 5700 nSv/h-ig széles skálán különböző értékeket. Az 5700 nSv/h a normál környezetben szokatlanul magas érték, de sajnos Csernobilban nem szokatlan: az erősen szennyezett területeken ilyen értéket gyakran lehet mérni, így a blokkot előtti területen ez nem kirívó érték. (Megjegyzem, ez a nagy, 5700 nSv/h érték nem sokkal nagyobb annál a 2500-3500 nSv/h értéknél, amekkora dózisteljesítményt lehet mérni egy normál utasszállító repülőgépen, utazómagasságon történő repülés során.)”

Nyitókép: Genya Savilov / AFP

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senki Alfonz
2022. március 01. 23:26
Mandisok!! Egy Aszódi Attilát se adjatok ezer Picsafalvi Ribáért!!!
trma
2022. március 01. 19:04
Reméljük nem csak 5700 nSv/h-ig mér a műszer XD.
Daily
2022. március 01. 15:30
Az RT olyan képeket közölt, hogy ott az orosz és az ukrán katonák egymás mellett ülnek a kamerás megfigyelő posztok előtt. Hogy mennyire valós? Jó kérdés. A leközlés szándéka azért mindenképp értékelendő.
Gullwing
2022. március 01. 13:59
Tehát veszélye üzem a repülés is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!