Oroszország blokkolná a Wikipediát, mert nem tetszik nekik, ahogy a háborúról írnak

2022. március 02. 07:49

A szövetségi cenzor szerint az egész webhelyet blokkolni fogják.

2022. március 02. 07:49
null

Az orosz szövetségi cenzor azt állítja, hogy blokkolni fogják a teljes Wikipediát. A cenzor azzal indokolta a döntését, hogy az online enciklopédiában Oroszország Ukrajna elleni inváziójáról írt szócikk nem tetszik nekik. Példának okáért, az orosz hatóságok éppen azt a kifejezést tiltották be a háború leírásaként, hogy invázió.

 

Nyitókép: Wikipedia

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
budapesti
2022. március 02. 14:48
Csak érdekességként jegyzem meg, hogy az orosz támadás egyik fő indoka Ukrajna nácitlanítása volt. Tekintve, hogy az egész ország 2014 óta a lakosság harmadát kitevő orosz kisebbség elnyomására épül, valamint hogy rengeteg oroszt legyilkoltak etnikai alapon például az odesszai mészárláskor, meg a donyecki terület állandó lövetésével (14 ezret 8 év alatt) - ez a kifejezés és cél indokolt. Szerb és horvát tábornokokat joggal lehetett háborús bűnösnek nevezni és bíróságon elítélni azért, mert a '90-es évek háborúiban etnikai alapon ártatlan civilek ezreinek a lemészárlásáért voltak felelősök. Arról viszont alig-alig esett szó a nemzetközi hírekben, hogy Ukrajnában is ez ment az elmúlt 8 évben. Na most... Megnéztem az orosz nyelvű Wikipedia "orosz agresszióról" szóló szócikkének a "nácitlanítás" részét (automatikusan fordítja magyarra, ha ez kérem). Itt egyrészt azt írják, hogy ez már csak azért sem lehet igaz, mert ultranacionalista pártokat nem választottak be a törvényhozásba legutóbb. Kérdés, hogy a többi ukrán párt vajon nem nevezhető-e joggal ultranacionalistának, ha mindezek elkövetését továbbra is támogatták az elmúlt két évben... Nyilván de. Másrészt pedig hivatkoztak arra, hogy amerikai és angol egyetemek holokauszt kutató, 150-en kiadtak egy közös nyilatkozatot, amelyben teljesen alaptalan felháborító hazugságnak nevezték azt, hogy Ukrajna "náci jellegű" lenne. Lásd a nyilatkozatot angolul itt. https://jewishjournal.com/news/worldwide/345515/statement-on-the-war-in-ukraine-by-scholars-of-genocide-nazism-and-world-war-ii/ Márpedig mindezekben a vonásaiban náci jellegű. Lehet mellébeszélni, hogy "de koncentrációs táborokat nem állított föl, akkor semmi közük a nácizmushoz". Csakhogy ez ám hazugság lenne. A történészek elárulták a tudományt politikai érdekből. (Nem az első eset a történelemben, hogy történészek hazudnak, manipulálnak. Amúgy például az amerikai pszichiáterek is így jártak el a homoszexualitással kapcsolatban, ők is elárulták a tudományt politikai nyomásra.) Az orosz nyelvű Wikipedia pedig ezt a hazug amerikai politikai propagandát közvetíti az oroszoknak. Hogy ezt egy háborús helyzetben az orosz kormány nem tűri el, az nem meglepő. Mellesleg Törökország 2 teljes évre betiltotta a Wikipediát mert nem elég szép dolgokat írtak Erdoganról... Lásd itt: https://www.euronews.com/my-europe/2020/01/16/wikipedia-restored-in-turkey-after-being-banned-for-over-2-years-thecube A Wikipediát szó szerint bárki szerkesztheti. De rengeteget kell szerkeszteni ahhoz, hogy valakinek olyan magasabb szintű szerkesztői jogai legyenek, aminek a birtokában ítélkezhet mások írásai fölött. Tehát ha valakit valakik azért fizetnek, hogy mást se csináljon, csak szerkessze a Wikipediát, akkor a rendszerben főnöki szintre jut egy idő utána sok szerkesztésével, és letilthatja mások bejegyzéseit. Azt nem tudom, hogy van-e ilyen, de el tudom képzelni...
Palepoli
2022. március 02. 14:38
A wikipédia a balliberális métely által nagyon fertőzött. Nem ez a gond, hanem hogy objektivnek hazudja magát és sokan objektívnak hiszik.
nyugalom
2022. március 02. 12:58
És? A facebook is blokkol mindent, tetszese szerint! Vigyazat, kettős mérce!
Akitlosz
2022. március 02. 12:56
Pedig a wikipedia még az objektívebbek közé tartozik. A többi rosszabb és elfogultabb. A wikipediát egyébként akárki szerkesztheti, tapasztalatból mondom, aztán, hogy melyik, milyen szöveg marad meg tartósan ... az szerkesztői vita és rangsor eredménye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!