Nagy-Britannia is különadót vet ki az energetikai cégekre

2022. május 27. 09:48

Szintén azokra vetik ki, akik váratlan nyereségre tettek szert az elmúlt időszakban.

2022. május 27. 09:48
null

Rishi Sunak brit pénzügyminiszter bejelentette, hogy különadót vetnek ki azokra az energetikai cégekre, amelyek váratlan nyereségre tettek szert az elmúlt időszakban.

A cégeknek a következő tizenkét hónapban további 25 százalékos különadót kell fizetni, amelynek segítségével akár ötmilliárd fontot tud beszedni a szigetország.

A különadó (windfall tax) lényege, hogy azokat a cégeket célozza meg, amelyek olyan váratlan, számukra kedvező eseményben részesültek, amelyért nem voltak felelősek. Jelenleg az energetikai cégek sokkal több pénzt kapnak az olaj- és gázkitermelésért, mint tavaly, részben azért, mert a világjárványból való kilábalás miatt megnőtt a kereslet, részben pedig azért, mert Oroszország ukrajnai inváziója miatt ellátási gondok merültek fel a világban.

A szigetországban az adó iránti felhívások akkor erősödtek fel, amikor a BP és a Shell is drasztikusan megnövekedett nyereségnövekedésről számolt be, az olaj és a gáz világpiaci árának megugrása miatt.

Nyitókép: MTVA

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. június 06. 18:25
Nekik szabad nekünk nem.
Phm045
2022. május 27. 12:54
Vinnyogjatok liberfaszok!!!!
hátakkor
2022. május 27. 12:02
Szadad országban szabad emberek azt tesznek amit szabad..
Tuners
2022. május 27. 11:23
Azért erröl itt (UK) már elég régóta megy a huza-vona, csak ellentétben a rendeletivel kellett idö amíg átment. Nem akarom elvitatni hogy már itt is a Magyarokat másolják, csak a tények...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!