Nem kaphatnak többé jogosítványt a nők Afganisztánban

2022. május 05. 09:51

A tálib rezsim a női sofőrök „kérdését” a súlyos élelmiszerhiány problémája elé sorolta.

2022. május 05. 09:51
null

A tálib rezsim döntése nyomán Afganisztánban a nő számára nem állítanak ki több vezetői engedélyt. Az országot jelenleg humanitárius válság, illetve élelemiszerhiány is sújtja,

a nőket érintő tilalom bevezetése pedig tovább eszkalálhatja a krízishelyzetet. 

A tálibok hatalomátvétele előtt, elsősorban Afganisztán nagyvárosaiban, így Kabulban is szép számmal képviselték magukat a női sofőrök. Ennek a gyakorlatnak vetett végett most a tálib vezetés. 

Az afgán kormány összeomlása és a tálibok tavaly augusztusi hatalomba való visszatérése óta az emberi jogi sérelmek állandósultak. Bár az országban a harcok véget értek, az emberi jogok helyzete tovább romlott, a hatalomátvétel egyik legnagyobb vesztesei a nők. 

Egy nemrég megjelent rendelettel a tálib rezsim kiszorította a nőket az oktatásból is, összesen csak hat osztályt végezhetnek el.

A hivatalos indoklás szerint erre az intézkedésre a tanárhiány miatt volt szükség. Azt is ígérték, hogy „hamarosan” ismét elérhető lesz a hatodik osztályon túli oktatás a nők számára is. 

A nemzetközi becslések szerint jelenleg Afganisztánban az ellátásban jelentkező fennakadások miatti egyre rosszabb élelmiszerbiztonság 23 millió embert érint. Az alultápláltság veszélye pedig a lakosság 95 százalékát sújtja.

Borítókép: Sayed Khodaberdi Sadat / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sincero
2022. augusztus 05. 05:18
Csökkenni fog a balesetek száma.
Unknown
2022. június 02. 18:06
Igen ,a negyedével csökkenne a balesetek száma. Ha a női-férfi sofőrök daleseti statisztikáját nézzük, akkor bizony törvénymódosítást kellene csinálni kedves kommentelők...
pepita
2022. május 13. 18:59
Én úgy módosítanám a törvényt, hogy "szőke nő" nem kaphat jogosítványt. Így módosítva már az EU is átvehetné tőlük.
istvanpeter
2022. május 09. 00:36
De ott legalább demokrácia van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!