A CNN is beismerte: nem vált be az uniós olajembargó

2022. június 27. 21:37

Most egy új javaslatról, az ársapka bevezetéséről ír az amerikai lap.

2022. június 27. 21:37
null

Európa és az Egyesült Államok megtiltotta az orosz olaj importját annak érdekében, hogy elapassza a Kreml fő bevételi forrását. Azonban a terv, hogy ezzel Valgyimir Putyint az ukrajnai háború újragondolására kényszerítik, nem vált be – így kezdődik Julia Horowitz elemzése a CNN hasábjain. ( Nem ez az első tabudöntögető cikk az amerikai lapban hétfőn: korábban beszámoltunk arról az elemzésről, amely az ukrajnai háborúban beállt fordulatról értekezik.)

Új megoldás: ársapka?

Horowitz megállapítja: Oroszország annyi bevételre tesz nyert az energiaexportból, mint a háború előtt, míg az infláció világszerte emelkedik, és

fokozza a politikai nyomást olyan állami vezetőkön is, mint Joe Biden, Boris Johnson, vagy Emmanuel Macron.

Ez arra kényszeríti a vezető gazdaságok vezetőit, akik Németországban gyűltek össze egy G7-csúcsra,  hogy megfontoljanak egy új megoldást: ársapkát tenni az orosz nyersolajra. Erről egy magas rangú amerikai kormánytisztviselő úgy nyilatkozott a lapnak, hogy a cél az lenne, hogy „kiéheztessük Oroszországot, elvágjuk Putyin fő készpénzforrását, és leszorítsuk az orosz olaj árát, hogy segítsünk tompítani Putyin háborújának hatásait”.

Még hiányzik a hogyan, a mikor és a mennyivel

Miért van erre szükség? – merül fel a kérdés.

Bár az európaiak már azelőtt visszafogták az oroszországi importot, hogy a részleges embargó hatályba lépett volna május végén, Oroszország ázsiai exportja fokozódott.

Ez pedig hozzájárult az elszenvedett veszteségek pótlásához.

„Kína – kihasználva a hatalmas árengedményeket – a múlt hónapban először importált napi 2 millió hordó orosz olajat. Az indiai import is megugrott, májusban napi 900 000 hordó körül mozgott. Az orosz olajexport bevételei májusban 1,7 milliárd dollárral, mintegy 20 milliárd dollárra nőttek a Nemzetközi Energia Ügynökség szerint. Ez jóval meghaladja a 2021-es, nagyjából 15 milliárd dolláros átlagot” – rögzíti a száraz tényeket a CNN szerzője, hozzátéve: bár az USA meg tudná büntetni ezeket az Oroszországgal üzletelő országokat, de az csak további káoszhoz vezetne, ezt pedig mindenki igyekszik elkerülni, mivel a benzinárak már így is a rekordmagasság közlében vannak.

Jelenleg az olaj hordónkénti ára 112 dollár körül alakul, de ha Kínának és Indiának új forrás után kellene néznie, könnyen 200 dollár fölé emelkedhetne – mondja a lapnak egy menedzser.

Az orosz olaj még az ársapka bevezetése mellett is megtalálná útját a világpiacra, de Moszkva így nem tudna tetemes profitot gyűjteni – olvasható a cikkben.

A Biden-adminisztráció az elmúlt napokban lobbizott a fenti lehetőség érdekében, sőt, a németek is jelezték nyitottságukat a javaslat megvitatására, derül ki. A legfontosabb részleteket azonban még a CNN-nek sem sikerült megtudnia. Amit még tisztázni kellene, hogy hogyan, mikor és mennyivel lehetne korlátozni az orosz olaj árát. A lapnak nyilatkozó tisztviselők elmondták, hogy a sapka megvalósításának pontos mechanizmusát még kidolgozzák.

A döntés sikerességéhez széleskörű nemzetközi támogatás is kellene.

Nyitókép:MTI/EPA/Olivier Hoslet

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2022. június 28. 09:54
amanpourium=0
Krupp Skya
2022. június 28. 08:33
Az élelmiszer embargó biztos bejönne, Nyugat Európa és az USA kéthónapig nem eszik semmit biztos buknak az oroszok, ha nem, akkor meg így jártak.
fabulon a bőre őre
2022. június 28. 08:10
Ezek vagy nem értik, hogy miről beszélnek, vagy nem értik. Az Urals-on ársapka van. Folyamatos csökkenés után -35 eurós ársapka van rajta a Brenthez képest. 2022. január óta nő a Brent 70 euróról 50 %-kal. Ugyanennyi volt 2011-2014 között. Csökkentsék a finom Brentet, mindjárt veszít a gonosz Putin. Csak nem a palaolajnak kell az ár?
Dezsőke
2022. június 28. 08:04
az olaj árának szabályozása soha nem kap széleskörű nemzetközi támogatást. Mindent elbasztatok alaposan, a Putyin elleni háborútok minden formájában csődöt mondott. a ruszofóbia, ami valószínűleg erős rasszizmusban gyökeredzik, az orosz nép elleni gyűlöletkeltés nem lehet sikeres. Európa meggyengítését is megoldottátok. Az egész világot tönrebasztátok azzal, hogy nem engeditek befejeződni a háborút!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!