„Aki a tűzzel játszik, megégeti magát” – üzente Hszi Bidennek, majd megbeszélték, jó lenne már találkozni egyszer

2022. július 29. 17:49

A kínai és az amerikai elnök csütörtöki telefonbeszélgetésében nem volt hiány odamondásokból Tajvan ügyében, de megvoltak a közös pontok is. Jöhet a Biden–Hszi-csúcs?

2022. július 29. 17:49
null
Greczula Levente László

Március 18. óta hosszú idő telt el. Ekkor telefonált utoljára egymással Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök. Ahogy akkor sem, úgy csütörtökön, a legutóbbi beszélgetés során sem volt valami szívélyes a hangulat a két vezető között. A kétórás beszélgetés legfontosabb témája Tajvan volt, ugyanis Kína egyre határozottabban igyekszik kiterjeszteni a befolyását a sziget fölé.

A Kínai Népköztársaság (Kína) és a Kínai Köztársaság (Tajvan) kapcsolatai elképesztően bonyolultak, Peking és Tajpej viszonyrendszere pedig a legkisebb diplomáciai rezdülésre is rendkívül érzékeny. A két állam szembenállásának kezdete az 1910-es évek elejére, a Csing-dinasztia összeomlásának időszakára vezethető vissza. A császárság vége a Kína feletti hatalom széttöredezéséhez vezetett, aminek nyomán 1927-ben polgárháború tört ki a nacionalisták (Kuomintang), a kormánypártiak és a kommunisták között. A nacionalisták egyik legfontosabb alakja, Csang Kaj-sek ekkoriban került szembe a kommunista Mao Ce-tunggal. Bár Kína japán megszállása egy időre befagyasztotta a polgárháborút, az ország felszabadulása után a kommunisták olyan túlerőbe kerültek, hogy 1949-re kiűzhették Csang Kaj-seket és a Kuomintang maradékát az országból. Ők Tajvan szigetére menekültek. Peking és Tajpej ellentéte azóta is antagonisztikus.

Kínának Tajvan kellene

A Csang Kaj-sek alatt diktatórikus rendszerben működő Kínai Köztársaság kezdetben sok nemzetközi fórumon „Kína” egyetlen hivatalos képviselőjének számított. A kis szigetország ázsiója azóta persze csökkent – így ma már a kommunista Kína képviselői ülnek az ENSZ Biztonsági Tanácsában, nem a tajvaniak –, de a szívélyes nyugati (amerikai) kapcsolatai azért megmaradtak. Ez a sziget biztonsága szempontjából azt is jelenti, hogy

Tajvan az amerikaiak informális védelme alatt áll, ami hatalmas szálka Peking szemében.

A kommunista Kína vezetése már évtizedek óta igyekszik átvenni az irányítást Tajvan felett, amit sokáig az úgynevezett „egy ország, két rendszer” berendezkedés Kínai Köztársaságra való kiterjesztésével próbált elérni. Ezt a konstellációt Hongkong és Makaó kínai fennhatóság alá kerülése előtt gondolták ki Pekingben, s alapvetően azt tette lehetővé, hogy a két korábbi gyarmat továbbra is a saját törvényei és megszokott berendezkedése szerint élhessen azt követően is, hogy utoljára levonták a területükön a Union Jacket és a portugál nemzeti lobogót. Az új hongkongi nemzetbiztonsági törvény 2020-as elfogadása éppen ezt az egyezséget mondta fel Kína és a volt brit kolónia között. Erről akkor a Mandiner is közölt elemzést. Érthető okokból kifolyólag a tajvani vezetés soha nem is volt vevő erre a berendezkedésre, s így Peking is más eszközökkel – például szüntelen hadgyakorlatozásokkal – próbálja elérni, hogy Tajpej „jobb belátásra térjen”.

Azt már az Egyesült Államok szélsebes afganisztáni kivonulása is előrevetítette, hogy Washington Joe Biden elnöksége alatt még inkább Kínára szeretne koncentrálni:

még bejáratott közel-keleti hadszíntereit is hajlandó volt hátrahagyni az USA azért, hogy Pekingre koncentrálhasson.

Persze a Kínai Kommunista Pártnak sincs galambepéje, felvették az eléjük dobott kesztyűt, s az ukrajnai háború kitörésének farvízén egyre nyíltabban vetették fel Kína és Tajvan „egyesülésének” szükségességét. Erre már Tajpej mellett Washingtonban is kongatni kezdték a vészharangot.

A megroppanó gazdaság hozhatja össze Kínát és az USA-t

A telefonbeszélgetés előtt az amerikaiak úgy igyekeztek nyomást gyakorolni a kínaiakra, hogy belengették, hogy Nancy Pelosi, a Képviselőház demokratapárti elnöke esetleg látogatást tehet a szigeten. Ilyen magas rangú amerikai politikusi vizitre huszonöt éve nem volt példa a sziget történetében, amivel kapcsolatban Peking azonnal jelezte, hogy Pelosi feltűnését provokációként értékelnék, és megtennék a szükséges válaszlépéseket. Biden gyorsan visszakozott is, hogy szerinte nem lenne jó ötlet, ha Pelosi éppen most keresné fel a szigetországot.

 

Kínai hadihajók tartanak egy kínai–orosz közös hadgyakorlatra. Fotó: SUN JINGANG / XINHUA / XINHUA VIA AFP
Kínai hadihajók tartanak egy kínai–orosz közös hadgyakorlatra. Fotó: SUN JINGANG / XINHUA / XINHUA VIA AFP

 

Ez az intermezzo persze csak kisebb apróságnak megy el az amerikaiak gazdaságpolitikai offenzívája mellett, ami azt célozza, hogy a hagyományosan kínaiak által dominált iparágakban működő high-tech cégek inkább az Egyesült Államokba vigyék a befektetéseiket.

Biden vezetése alatt Washington nem oldotta fel az ezerszer elátkozott Donald Trump által bevezetett büntetővámok egy jelentős részét,

ami továbbra is tüske marad Peking körme alatt – többek között ez is szóba került a két csúcsvezető csütörtöki beszélgetésén, ami a jelentések szerint nem telt különösebben jó hangulatban.

Aki a tűzzel játszik, könnyen megégetheti magát” – mondta Hszi Bidennek a Tajvan-ügy kapcsán, ami elég egyértelmű üzenet, még ha nem is csak az amerikai elnök a címzettje. Hszi Csin-ping idén harmadjára is elindul a Kínai Kommunista Párt elnöki székéért – ami jelentős részben persze formalitás –, ennek kapcsán pedig

nem jönne rosszul neki, ha a Kínai Köztársaság körüli feszültségek kicsit elvonnák a figyelmet a hatalmas ország gazdasági nehézségeiről.

Más elemzők, áll a Reuters jelentésében, viszont éppen azt jósolják, hogy Hszi inkább a deeszkalációra törekszik majd Washingtonnal szemben, éppen ugyanebből az okból.

A két csúcsvezető egyetértett abban, hogy gazdasági ügyekben szorosabb együttműködésre lenne szükség közöttük. Ez érthető is, hiszen a koronavírus-járvány és a lezárások mind az USA, mind Kína nemzetgazdaságát megviselték. Ez jó alapot szolgáltathat egy jövőbeli Biden–Hszi-csúcs számára is, amelyre a CNBC szerint a nem túl távoli jövőben sor is kerülhetne. Ez volna az első alkalom, hogy a két politikus élőben is találkozna egymással. A legutóbbi hasonló találkozóra Trump és Hszi között került sor valamivel több, mint három évvel ezelőtt.

A nyitóképen: Joe Biden és Hszi Csin-ping telefonbeszélgetést folytat 2021-ben. Fotó: MANDEL NGAN / AFP

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2022. július 31. 06:15
Aki a tűzzel játszik az bepisil.
Takita
2022. július 29. 22:55
Az USA-nak Kína részére van egy nagy aduja Már ,1970 táján Mao-Ce-Tung bejelentette ,hogy Kina 3 millió km" terültre tart igényt az akkori Szovjetunióból. Ez ma Oroszországból legalább 1 milliókm2-főleg az Amur mentén. Biden bármikor felajálhatja,hogy támogatja Kína igényét,persze valamiért cserébe.
Jam.
2022. július 29. 22:34
csetlikbotlik :D
amca
2022. július 29. 22:17
Bide válaszolt. anjdueiskfjzurtsgzferélpsdkieeths
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!