Nobel-díjas közgazdász: Ha Trump nyer, sok képzett ember Európába költözik, mert nem akarnak egy fasiszta társadalomban élni

2022. augusztus 26. 12:05

Joseph Stiglitz szerint Donald Trump „elfogadott normává tette a hazugságot” az USA-ban.

2022. augusztus 26. 12:05
null

Joseph Stiglitz sokkal kedvezőbbnek látja a jövőt Európa, mint Amerika számára, mert úgy ítéli meg, hogy saját hazája a fasizmus felé halad. A Nobel-díjas közgazdász ezt azzal indokolta a német Die Weltnek adott interjúban, hogy a tengerentúlon a lakosság jelentős rész nem hisz többé a demokráciában, és az is elképzelhető, hogy a rendszer a szélsőjobb uralma alá kerül, még akkor is, ha a jogállam ellenzői jelenleg nincsencsek többségben.

„Ezzel szemben Európában nagyon sokat számítanak a demokratikus, illetve emberi jogok” – véli a közgazdász. Hozzáteszi: még az Egyesült Államokban is vissza lehet fordítani a dolgok menetét és akkor az USA visszanyerheti vezető szerepét a világban. Annál is inkább, mert szerinte Kína aligha tud innovatív lenni és lendületben maradni.

Stiglitz szerint elképzelhető, hogy Donald Trump ismét hatalomra kerül. 

Akkor azonban nagyon sok képzett ember Európába költözik, mert semmi kedve egy fasiszta társadalomban élni.

A republikánusok két éve hangoztatják, hogy a demokraták ellopták a választást, noha minden érintett bíró kimondta, hogy ez nem igaz” – fogalmazott a közgazdász.

Mint mondta, Amerikában a választási rendszernek vannak gyenge pontjai, nem beszélve a nagy fokú szociális egyenlőtlenségről, továbbá arról, mennyire kiterjedt a közösségi háló, amely gerjeszti a belső széttagoltságot. „Erre jön még Trump, aki elfogadott normává tette a hazugságot” – tette hozzá a közgazdász.

Gazdasági kérdéseket tekintve Stiglitz megállapítottta, az árak részben az orosz–ukrán háború miatt ugrottak meg és nem lehet tudni, hogy miként ér véget a válság. Ha lecseng és ismét növekednek az energiatartalékok, akkor alábbhagy az infláció is. Szerinte Amerikában már túljutott a csúcson, a legfontosabb kiváltó okok jó ideje mérséklődtek, főleg az autóiparban.

Európának azt tanácsolja, hogy „ne elégedjen meg fél szívvel meghozott döntésekkel”, kemény intézkedések szükségesek, hogy megszűnjenek az energiaellátási zavarok. A közgazdász szerint be kell ruházni az alternatív forrásokba, legyen szó a palagáz kitermeléséről, szélturbinákról vagy napelemekről. Azon felül változatlanul lehetőséget kínálnak a nukleáris erőművek. Emellett jó, ha a kormányok alacsony adókkal, illetve más lépésekkel segítenek megfogni az árakat, mert itt az emberek tehetetlenek – mutatott rá Joseph Stiglitz a Die Weltben.

Fotó: BORIS ROESSLER / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Összesen 222 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Okostolyas
2022. augusztus 27. 07:45
Sajnos manapsag mar minden ami nem libsi az fasosztanak van belyegezve.
JoOnny
2022. augusztus 26. 23:40
Mondja egt aznap, amikor Cukkerhegy beismerte, hogy fake news-nak hazudta az FBI Hunter Biden kiszivárgott email-jeit. :D
madar299
2022. augusztus 26. 20:50
Sok képzett ember , ezeket mindíg Ők mondják meg , hogy ki a képzett , Nobel díjas is csak képzett ember lehet , mint Nóbel volt . Ha elmennek Amerikából Amerika IQ-ja növekszik, Francia o. -ban az Arabok tárt karokkal és némi robbanószerrel várják majd őket. Hová mehetnek ? Sajnos csak hozzánk.
Zubr
2022. augusztus 26. 19:27
Gondolom őseitől tudja mi az a fasizmus... esti mese volt számára neve alapján....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!