Narcos Mexikó: így élnek ma, 2022-ben a sorozat drogbárói

2022. november 05. 15:06

Hogyan alakult a Narcos szereplőinek élete, amióta 1997-tel véget ért a sorozat, és mi a helyzet ma a mexikói drogháború frontjain? Utánajártunk.

2022. november 05. 15:06
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

A Netflix két Narcos-sorozatából az első három évadon át mutatja be

Pablo Escobar kolumbiai drogbáró felemelkedését, tündöklését, bukását és a halála után történteket.

Az úgyszintén három évados Narcos Mexico a mexikói drogkartellek felemelkedését és világát mutatja be. A kettő közötti kapcsolat az, hogy a Kolumbiában termelt drogot elsősorban a mexikóiak szállítják az Egyesült Államokba és Kanadába, tehát transzfer-szerepet töltenek be – és persze van saját termelésük is, de annak nagy része nem kokain, hanem marijuána. A Mexikóról szóló sorozat harmadik évada egy éve, 2021 november 5-én került fel a Netflixre.

A marijuana Dél-Amerikában és Ázsiában őshonos, és először a 19. század közepén érkezett Észak-Amerikába kínai bevándorlók által. A szervezett amerikai import azáltal fokozódott hosszú idő át, hogy az Egyesült Államok többször hozott drogellenes törvényeket. A szervezett drogcsempészet és a drogkartellek azután jöttek létre, hogy Richard Nixon amerikai elnök meghirdette a drogellenes háborút 1971-ben, hiszen

Amerika és Mexikó határa kétezer mérföld hosszan húzódik, és többnyire nehezen védhető.

Újabb fordulópont volt a kokain egy formájának, a cracknek a megjelenése 1984-ben Miamiban, ami a hagyományos poralakhoz képest sokkal olcsóbb volt. A crack kristályos alakban kapható kokain, amit felhevítés után fogyasztanak, és hevítés közben pattogó hangot ad – innen a neve. A cucc gyorsan népszerűvé vált New Yorkban és Los Angelesben is.

 

A főnökök főnöke ma is börtönben: létrejönnek a kartellek

Az az ember, aki megszervezte a mexikói drogcsempészetet, a Narcos egyik főszereplő karaktere, Miguel Ángel Félix Gallardo volt, aki egyszerű rendőrként kezdte. Az első mexikói drogbáró viszont Sinaloa állam (Mexikó szövetségi állam, melynek tagállamai vannak, egyik Sinaloa) akkori kormányzójának a testőre, Pedro Avilés Pérez volt, aki a családi drogtermelést fejlesztette hatalmas biznisszé. Ő volt Félix Gallardo mentora. Félix Gallardo hozta létre a mexikói drogszövetséget (Guadalajara kartell), ami azonban nem kartellek szövetsége volt, hanem ő maga osztotta szét „plázákra”, piacokra. Két helyettese Ernesto Fonseca Carrillo (Don Neto) és Rafael Caro Quintero volt, aki a valóságban és a sorozatban is börtönbe kerül. Azonban

nemrég kikerült a börtönből, és öreg fejjel új kartellt szervez

– erről majd később.

A sorozatban Félix Gallardo is börtönbe kerül – az El Jefe de Jefes, azaz a főnökök főnöke ma is börtönben ül, 76 évesen 40 éves börtönbüntetését tölti, amit 2017-ben 37 évre csökkentettek. Többszöri kérésére azonban 2022 szeptemberében úgy határoztak a hatóságok, hogy öreg korára és egészségügyi állapotára való tekintettel engedélyezik neki, hogy házi őrizetre változtassák a büntetését, amit azonban a mexikói szövetségi igazságszolgáltatás fellebbezett.

Gallardo jobb szemére megvakult és bal fülére megsüketült. Egy nemrég vele készült interjúban mindent tagad, és azt állítja, ő egy becsületes mezőgazdász.

 

El Neto is negyven évnyi büntetését tölti, neki 2016-ban engedélyezték a házi őrizetet.

Don Neto a valóságban és a sorozatban

 

A sorozatban és a valóságban is Félix Gallardo bebörtönzése után területi alapon külön kartellek jönnek létre, nagyjából az egykori „plázák” mentén, többek közt a sinaloai, az Öböl-menti, a tijuanai és a juárezi, amelyeket részint családi-rokonsági alapon vezetnek. Beindul a drogháború egyrészt egyéni sérelmek megbosszulásaként, másrészt az amerikai határhoz való hozzáférésért, harmadrészt a kolumbiai szállítani valóért.

Szövetségek jönnek létre és szűnnek meg, születnek újak.

A sorozat utolsó részeiben konfliktusba kerül egymással Joaquín Archivaldo Guzmán Loera, El Chapo (a köpcös), Félix Gallardo volt közeli „munkatársa”, a Sinaloa kartell tulajdonképpeni egyik alapítója, és a Tijuana kartell alapítói, az Arellano Félix-testvérek (akik Félix Gallardo rokonai). A sorozat végén El Chapo börtönbe kerül, de onnan is szervezkedik. Az ekkor még mellékszereplő El Mayo (Ismael Zambada García) akit minden kartell szövetségesnek akar megszerezni, megöli az Arellano-fivérek egyikét, Ramónt. Eddig El Chapóék voltak a rosszabb helyzetben, de kezd az Arellano-fivérek szerencséje rosszra fordulni. A valóságban Ramónt 2002-ben gyilkolták meg, valószínűleg El Chapo parancsára.

Az 1985-ben elfogott Ernesto Fonseca Carrillo, azaz Don Neto, akit a sorozat végén El Chapo intézkedésére másik börtönbe helyeznek, 2016-ban-ban házi őrizetbe került. Negyvenéves börtönbüntetéséből még három év maradt hátra. Nem lehet tudni, hogy 80 vagy 92 éves, mindenesetre meglehetősen idős.

Amado Carillo a valóságban és a sorozatban

 

Amado és a plasztikai műtét

A sorozat azzal zárul, hogy a hatóságok el akarják fogni a juárezi kartell vezetőjét, Amado Carrillo Fuentest, aki kubai barátnőjéhez szeretne kijutni, de nem Kubába, hanem Chilébe, ahol házat vett, és fel akar hagyni a biznisszel – de legalábbis el akar tűnni. De mivel már nem tud kijutni az országból, és a reptéren lövöldözésbe keveredve majdnem elkapják, ezért végül úgy dönt, hogy plasztikai műtétnek veti alá magát, hogy ne tudják felismerni. Azonban a műtét közben komplikációk lépnek fel, és szívinfarktusban meghal.

A plasztikai műtét igaz, ám hogy épp menekülni akart volna az országból a drogbáró, az kétséges. Talán más késztette a beavatkozásra. a helyi kormányzó házától három sarokra volt a saját háza, ahol rendszeresen tartott partikat, tehát a politikától és a hatóságoktól biztonságban érezte magát. Ám

egyszer csak letartóztatták a kormányzót, és ebből győződhetett meg, hogy lépnie kell.

1997. július 4-én műtötték Mexikóvárosban, két testőre jelenlétében, a Santa Mónica kórházban, ekkor halt meg a műtét közben. Aztán november 7-én holtan találták a két orvost, aki a beavatkozást végezte: acélhordókból előkerült holttestük a kínzás jeleit mutatta.

A Juárez kartell azóta relatíve hanyatlik, s leginkább azzal kell megküzdenie, hogy ő van a legkedvezőbb helyzetben, hiszen Ciudad Juárez határváros, a túloldalon a texasi El Pasóval, azaz a lokációja nem csak a szerencséje, de a végzete is.

Vicente, Amado fia

 

A Juárez kartell azóta

Mint korábban írtuk, a drogkartellek korrumpálták Mexikó egész politikai osztályát, a bíróságok jó részét és a rendőrséget is. Azaz számos volt és aktív rendőr fő- vagy másodállásban a drogkartelleknek dolgozik. Aki pedig nem, azt megfenyegetik, megfélemlítik, lefizetik. A rendőröknek nem csak alacsony a fizetése, hanem

választásuk sincs sok: „plata o plomo”, „ezüst vagy ólom”. 

Ezért „akadozik” a felderítés és igazságszolgáltatás.

Amado halála után egy ideig testvére, a Narcos sorozatban is feltűnő Vicente irányította a juárezi kartellt, majd úgyszintén Vicente nevű fia is belefolyt a bizniszbe. A ma 60 éves Vicentét 2021-ben kapták el, 28 évet kapott. Amadónak hat fia volt. Vicente 2009-2018 között ült börtönben, ekkor szabadult. Amado egy másik fiát, Juant meggyilkolták.

Sőt, a volt rendőrök egyértelműen összefonódtak a drogbiznisszel. A Juárez drogkartellnek ugyanis van egy végrehajtó egysége – ez a 2008-ban létrejött La Linea, amit volt rendőrök hoztak létre. Első vezetője, Acosta „El Diego” Hernández ma (elvileg) életfogytiglan a rácsok mögött ül, de ő felel a La Linea által 2008-2011 között elkövetett 1500 gyilkosságért. A La Linea a hírek szerint ma a Juárez Kartell domináns, vezető ereje. A kartellnek dolgozik az El Paso-i Barrio Azteca fegyveres banda is. A kartell mai vezetője egy bizonyos Juan Pablo Ledezma.

El Chapo az amerikaiak kezén

 

A köpcös: börtönből ki, börtönbe be

A Narcos azzal ér véget, hogy Joaquín El Chapo Guzmán börtönben van, de szervezkedik a Sinaloa kartell felvirágoztatására. Ezt később Ismael El Mayo Zambadával meg is csinálja. Saját kartelljét 1988-ban, Félix Gallardo bebörtönzése után alapította, kokaint, heroint és marihuánát csempészett.

1993-as letartóztatásakor a Sinaloa volt a leggazdagabb kartell,

s amíg ő börtönben volt, üzlettársa, Héctor Luis Palma Salazar vezette azt hivatalosan, egészen addig, amíg őt is el nem kapták 1995-ben, majd ki nem adták az Egyesült Államoknak. Ezután a börtönből El Chapo irányította a kartellt a szabadlábon lévő El Mayóval. El Chapo építette ki a metamfetamin-bizniszt, aminek irányítását barátjára, Ignacio Coronel Villarrealra bízta.

1993-as elfogása után 2001-ben szökött meg a jaliscoi börtönből először, megkenve a börtönőröket, sőt az egész stábot, és még a rendőrséget is lefizette, hogy kapjon 24 óra előnyt, mielőtt elkezdik keresni. Mindez a számítások szerint 2,5 millió dollárba került neki. Ekkor El Mayóval ők ketten voltak a világ leggazdagabb és legbefolyásosabb drogbárói, legalábbis az Öböl kartell vezetője, Osiel Cárdenas Guillén 2003-as elfogása után biztosan.

Később a többi kartellel összefogva megölette Rodolfo Carillo Fuentest, a Juárez kartell vezetőjét, s ettől kezdve Juárez a kartellek közti háború egyik csomópontja a határhozzáférés miatt.

A kartellközi háború 2006 óta 60 ezer ember életét követelte.

Eközben 2006-ban  Felipe Calderón mexikói elnök meghirdette a drogkartellek elleni kormányzati háborút, amit 2010-ig 53 ezer letartóztatáshoz vezetett, de ebből csak ezren tartoztak a Sinaloa kartellhez, ezért többen azzal gyanúsították Calderónt, hogy valójában El Chapóék számára tisztítja meg a terepet. Így gondolja a kartellek egyik ismerője, az ismeretlen helyen élő Anabel Hernandez is, a Narcoland című kötet szerzője.

Egyesek szerint El Chapo időnként információt szivárogtatott ki az amerikaiaknak és a mexikói hatóságoknak is. Ezért vált külön a Sinaloától El Chapo néhány helyettese, a Beltrán Leyva-testvérek, akik öten saját kartellt hoztak létre, mely 2017-ig működött. Az évek alatt a két kartell sokat háborúzott egymással, egy-egy őket érzékenyen árintő gyilkosság rendszerint bosszúval járt. A Beltrán Leyva kartell az Öböl-kartellel szövetkezett a Sinaloa ellen, és a fegyveres testülete a Los Zetas volt, ami félig-meddig úgyszintén külön kartellnek is tekinthető.

Ezen az alagúton keresztül szökött meg a börtönből El Chapo

 

2014-ben aztán újra elkapták El Chapót, de 2015-ben megszökött a börtönből, aztán 2016-ban újra elkapták, és 2017-ben kiadták az Egyesült Államoknak. Coloradóban tölti életfogytiglani büntetését.

2021 februárjában pedig negyedik feleségét, az akkor 31 éves Emma Coronel Aispurót is elkapták, mégpedig a dallasi reptéren. Az ő apja és nagybátyja úgyszintén börtönben ül drogcsempészetért. Emmát 2021 novemberében három év börtönre ítélték. (El Chapo harmadik feleségét is bebörtönözték még 2010-ben.)

Emma Coronel Aispuro, El Chapo három évre ítélt felesége

 

A Sinaloát (CDS) El Chapo fiai vitték tovább El Mayóval bár egyikük, Édgart meggyilkolták 2008-ban. Guzmán bátyját pedig még 2004-ben gyilkolták meg a börtönben. Az El Chapitós egyik üzlettársa, a Sinaloa további vezetője El Mayo fia, Vicente Zambada Niebla 2009-ben rendőrkézre került, és kiadták az Egyesült Államoknak, ahol 15 éves büntetését tölti. 

 

Kartellek azóta

A mexikói drogkartellek „listája” időnként változik, nem is beszélve a köztük lévő szövetségekről. Az általuk végrehajtó fegyveres testületként használt bandák is

időnként önállósodnak és saját kartellként lépnek fel. 

Az Öböl kartell (CDG) például ilyen végrehajtó testületet alapított 1999-ben volt speciális kiképzésű katonákból, ez lett a Los Zetas, akik azonban 2010-ben önállósultak és véres háborúba keveredtek az Öböl kartellel. 

2007-2011 között működött, de mostanában a feléledés jeleit mutatja a La Familia Michoacana közép-mexikói kartell, ami 2010-ben szövetkezett az Öböllel a Los Zetas és a Beltrán Leyva-testvérek ellen. A La Familiáról szakadt le a 2010-2017 közt működő Caballeros Templarios (Knights Templar).

2009-ben jött létre és ma is aktív a Cártel de Jalisco Nueva Generación (CJNG, JAlisco Új Nemzedéke kartell), amit korábban Los Mata Zetasként ismertek. Vezetője, Nemesio Oseguera Cervantes az egyik legkeresettebb drogbáró.

A CJNG a legkegyetlenebb kartellként van számon tartva,

2020-ban a mexikói kormány a legveszélyesebb drogkartellnek tartotta, egyben a sinaloai után a leghatalmasabbnak. A CJNG a 2010-ig működő Milenio kartellből szakadt le, akárcsak a La Resistencia, amivel háborút vív.

Mindezek mellett számos kisebb kartell és fegyveres banda működik Mexikóban, amelyek szövetségben állnak egymással, a szövetségesek pedig háborúznak a másik szövetség ellen.

Rafael Caro Quintero ma

 

Bekavar a visszatérő veterán

2022 januárjában az Insight Crimes szakportál a következőképp jellemezte az év eleji helyzetet. Akkor újra megszaporodtak a kartellközi gyilkosságok az északi Sonora határállamban, részben régi drogbárók visszatérte, részben a Sinaloa, a Juárez és a Jalisco Nueva Generación kartellek közti háborúk okán.

A visszatérő állítólag Rafael Caro Quintero (El Narco de Narcos) az eredeti nagy szövetség egyik alapítója, akit 1985-ben kaptak el és ítélték negyven év börtönre. Testvére, Miguel Caro Quintero hozta létre a Sorona kartellt 1987-ben a három másik kartell mellé (amelyek a Félix Gallardo-féle nagy szövetség felbomlása után jöttek létre). Rafaelt azonban 2013-ban egy bírósági döntés nyomán, mely szerint helytelenül ítélték el, kiengedték.

Az Interpol listáján a 15. legkeresettebb személy volt ekkor, kiakadt maga Barack Obama amerikai elnök is.

Rafael a hírek szerint a testvére által alapított Sorona kartellt igyekezett kipofozni azzal, hogy az újonnan alapított Caborca kartellt helyezi Sonorában munkába. A Milenio portál szerint Rafel összehívott egy találkozót családtagjai és a neki dolgozók között, hogy megbeszélje velük Sonora visszavételét. A valódi vezetők azonban valószínűleg unokaöccsei, Rodrigo Páez Quintero és José Gil Caro Quintero. A Caborca épp Obrador elnök első évei alatt vetette meg a lábát az északi régiókban, és szövetséget kötött olyan helyi fegyveres bandákkal, mint a Barredora és a Plaza, amelyek így a Caborca végrehajtó erőszakszervezetei lettek (mint a Juárez kartellnek a La Línea, stb).

A Caborca kartell fő riválisa a Sinaloa kartell, amelyet hivatalosan El Mayo vezet, a gyakorlatban azonban egyre inkább az öregedő drogbáró helyett egykori szövetségese,

El Chapo fiai, az El Chapitos viszik a boltot.

Nos, a két kartell fegyveres csapatai és szövetségesei rendszeresen összecsapnak Sonora állam északi határvidékein. A Carbocának állítólag segítségére van a Juárez kartell fegyveres szárnya, a La Línea, mivel a Juárez kartellnek régi vitái vannak a Silanoával.

Rafaelt idén nyáron, 2022 július 15-án fogták el újra. Elvileg Rafaelt ki kellene adni az Egyesült Államoknak.

 

Nyitókép: Frederic J. BROWN / AFP

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2022. november 06. 05:05
Mexikó gazdag ország is lehetne, valódi nagyhatalom de mint az olaszokat, őket is megfojtja a szervezett bűnözés.
Akitlosz
2022. november 05. 18:42
A 2008-as világválság egyik oka? Az, hogy a mexikói drogkartellek jelentős tőkét vontak ki az amerikai bankokból, ami likviditási válságot okozott. A fehér gazdaság sem működik a fekete, szürke pénzek nélkül és rá van szorulva. Amerika azért támadta meg Afganisztánt 2001-ben, mert a tálibok gyakorlatilag felszámolták a heroin alapanyag termesztést. Ha ez 2002-ben is így maradt volna az beláthatatlan gazdasági és társadalmi következményekkel járt volna. Úgyhogy ha eltűnne a bűnözés, akkor azzal hatalmas üzlet is eltűnne, zsugorodna a gazdaság nagyon megnőne a szegénység, válság lenne.
Backstab
2022. november 05. 16:02
Patron
Karbantartó9
2022. november 05. 15:44
Kiválóan jó film volt mindkét sorozat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!