Rég volt ilyen feszült a viszony: Észak-Korea átnézett drónjaival Dél-Koreába

2022. december 26. 10:55

Észak-koreai drónok hatoltak be Dél-Korea légterében hétfőn. A drónok megsemmisítésére kiküldött egyik dél-koreai KA-1 vadászgép lezuhant, egyelőre ismeretlen okból.

2022. december 26. 10:55
null

A dél-koreai vezérkari főnökök szerint több, pilóta nélküli észak-koreai drón lépte át a Korea-közi határt. Ez az első alkalom 2017 óta, hogy észak-koreai drónok megsértették Dél-Korea légterét. Az észak-koreai drónok a határmenti Kjonggi tartománynál léptek dél-koreai légtérbe. Ebben a tartományban található a főváros, Szöul is.

A drónokat Gimpóban, Kanghvado-szigeten és Pajuban észlelték, emiatt közel egy órára felfüggesztették a Szöul közelében található Gimpo és Incshon nemzetközi repülőtereken a járatok fogadását. Dél-Korea először figyelmeztető lövéseket adott le a drónokra, majd az időközben levegőbe emelkedett vadászgépek és harci helikopterek parancsot kaptak a drónok megsemmisítésére. Azt egyelőre nem tudni, hogy a drónokon van-e fegyver és hogy a behatolók közül mennyit sikerült lelőni.

Bevetés közben a dél-koreai légierő egy KA-1 repülőgépe egyelőre ismeretlen okok miatt lezuhant Szöultól mintegy 140 kilométerre keletre. Mindkét pilóta életben van.

A hétfői incidens három nappal azután történt, hogy Dél-Korea bejelentette: Észak-Korea két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát, öt nappal korábban pedig ugyancsak két, közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki legújabb fegyvertesztjei részeként.

(MTI) 

Nyitókép: Handout/Dél-Koreai Védelmi Minisztérium/AFP

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2022. december 31. 09:42
Később kiderült madarak voltak.
Nyilas Miksa
2022. december 26. 13:29
Csak átnéztek egy kicsit kíváncsiságból. Ezért még nem kéne a feszültséget kelteni. Dagadt Kim is egyesíthetné már igaz koreát egy új nagy menetelés alatt.
remi
2022. december 26. 11:33
Amúgy a kínai-indiai határon is fokozódik a fokozódás, nemrég már lőttek is egymásra, most meg a kínaiak óriásdrónokat (bár ezek állítólag nincsenek felfegyverezve) telepítettek oda..... Tajvannál is megy a buli.
critical man
2022. december 26. 11:24
Már megérte, lezuhant a dél-koreai vadászgép, mikor drónt üldözött. Pont úgy, mint anno a magyar Mig-21-es, mikor sárkányrepülőt hajkurászott, és lezuhant, mert átesett Ausztriában. Utána Mi-24-esek tartottak határőrizetet. Volt, hogy kisgép próbált határt sérteni, csak rábasztak, mert a Mi-24-es megy 340-et, és fölé repülve a 10 tonnás monstrum lefújta az égről a gépet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!