Újabb pert indít az Európai Bizottság Magyarország ellen

2023. január 26. 21:25

A Bizottság pénteken úgy határozott, hogy az Európai Unió Bírósága elé idézi Magyarországot.

2023. január 26. 21:25
null

Az építőanyagok piacán hozott piactorzító intézkedések miatt az Európai Bizottság (EB) pert indít Magyarország ellen, mivel az ebben az ügyben indított kötelességszegési eljárás eredménytelen maradt. A döntés előzménye volt, hogy a magyar kormány még 2021 júliusában kiviteli tilalommal és extraprofitadó bevezetésével igyekezett megállítani az építőanyagok brutális drágulását, ám az EB szerint ez tilalom korlátozza az áruk szabad mozgását.

„Magyarország különösen nem bizonyítja kielégítő módon, hogy az intézkedés jogszerű célt követ Úgy tűnik továbbá, hogy Magyarországon az érintett termékek esetében nem áll fenn tényleges ellátásbiztonsági kockázat. Ezenkívül

Ezért a magyar hatóságok szabadon dönthetnek arról, hogy mikor áll fenn kockázat az építőipari ellátásbiztonság szempontjából, ami önkényessé teheti a döntésüket. Az intézkedések ezért nem tekinthetők indokoltnak a tervezett közérdekű cél elérése szempontjából” – áll a határozat indoklásában.

Az EB szerint az építőanyagokat érintő magyar intézkedések nemcsak az unión belüli kereskedelmet érintik, hanem a harmadik országokkal folytatott kereskedelmet is, ezzel pedig Magyarország megsérti az Európai Unió működéséről szóló szerződés több cikkét is.

Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Összesen 155 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira
2023. február 10. 22:50
Ursulának és többi pénzéhes nyugati tőkésnek az a baja hogy a hasznot nem vihették ki az országunkban maradt gazdaságot erősíti . 6 eut alapító tőkés országok olyanok mint az élősködők .Később csatlakozó országokat kizsákmányolják . Eus törvények erről szólnak . Ha az euban baj van a tőkések nem segítenek keleti blokkot magára hagyják .
Igazszó
2023. január 28. 07:20
A vétótlan, gyáva köpcös gecit szarrá rugdossák a komisszárok, mint egy nyomorult csicskát, ha van rajta kalap azért, ha meg nincs azért. Ez a gyáva csicskák sorsa.
Csubszi
2023. január 27. 18:14
Miféle tényeket? A balos sajtó hazugságait? Hülyébb vagy, mint gondoltam! Meg aztán ez az aláírásos poén... Nagyon óvodás szint, USA-csicska! Meddig tart a munkaidőd? Vagy darabra fizetnek? Ócska kis takony vagy:)
dezilluzionista
2023. január 27. 11:17
OrbánCSAKazerőbőlért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!